558
Ο ουρανοξύστης της Citibank στον οποίο θα στεγαστούν τα γραφεία της Amazon, στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι | REUTERS/ Shannon Stapleton

Νέα Υόρκη και Aρλινγκτον επιλέγει η Amazon για το δεύτερο αρχηγείο της

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 16:40
Ο ουρανοξύστης της Citibank στον οποίο θα στεγαστούν τα γραφεία της Amazon, στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι
|REUTERS/ Shannon Stapleton

Νέα Υόρκη και Aρλινγκτον επιλέγει η Amazon για το δεύτερο αρχηγείο της

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 16:40

Ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια θα μοιράσει η Amazon τα νέα επιτελικά γραφεία της.

Ανακοινώνοντας την επιλογή του, την Τετάρτη, ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου έδωσε τέλος στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε πόλεις των ΗΠΑ που προσπαθούσαν να τον προσελκύσουν προσφέροντάς δελεαστικά κίνητρα φορολογικής ή άλλης φύσης.

Όπως τόνισε ο τεχνολογικός κολοσσός, σκοπεύει να επενδύσει 5 δισ. δολάρια στις καινούργιες του εγκαταστάσεις στις δύο πόλεις και υπόσχεται να δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε κάθε μία από αυτές.

Στη Νέα Υόρκη τα γραφεία της Amazon θα στεγαστούν στον ουρανοξύστη της Citibank, στην περιοχή Κουίνς του Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, ενώ στη Βιρτζίνια θα βρίσκονται στην πλευρά της πόλης Άρλινγκτον, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο «Ρέιγκαν» και το Πεντάγωνο.

Σε ό,τι αφορά στα κίνητρα που της προσέφεραν οι δύο περιοχές και αφορούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα είναι ύψους 1,5 δισ. δολ. στο Λονγκ Άϊλαντ και 573 εκατ. δολ. στο Άρλινγκτον.

Η εταιρεία αναμένεται να λάβει κρατικές ενισχύσεις με βάση τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της που μπορεί να φτάσουν τα 573 εκατ. δολάρια, εφόσον καταφέρει να δημιουργήσει τουλάχιστον 25.000 νέες θέσεις εργασίας με ετήσιο μέσο όρο αποδοχών τα 125.000 δολάρια.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη δημιουργία νέων κεντρικών γραφείων σε Νέα Υόρκη και Βόρεια Βιρτζίνια», δήλωσε το αφεντικό της Amazon,  ο Τζεφ Μπέζος. «Οι δύο αυτές τοποθεσίες αναμένεται να προσελκύσουν ταλέντα παγκοσμίου επιπέδου τα οποία θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να καινοτομούμε για τους πελάτες μας για πολλά χρόνια ακόμη».

Ωστόσο, τα γραφεία της Νέας Υόρκης στο Λονγκ Αϊλαντ ήδη διχάζουν την αμερικανική κοινή γνώμη: πρώτα για λόγους ασφαλείας καθώς πολλοί –κυρίως νέοι- δυνητικοί εργαζόμενοι έσπευσαν να τονίσουν στα κοινωνικά δίκτυα πως το Κουίνς δεν είναι δα και η πιο… ήρεμη περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης, υπονοώντας πως δύσκολα κάποιος θα σκεφτόταν να πάει να εργαστεί εκεί.

Η εγκατάσταση των γραφείων της Amazon στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι δεν είναι χωρίς αντιδράσεις. Στη φωτογραφία πλακάτ κατοίκων της περιοχής σε διαμαρτυρία τους, όπου θέτουν… όρους στην εταιρεία: να χρηματοδοτήσει σχολεία και υποδομές, να προστατεύσει τις μικρές επιχειρήσεις και να έχει τοπικές επιχειρήσεις στο campus της. Αλλιώς… (φωτό: REUTERS/Shannon Stapleton)

Ο δεύτερος λόγος είναι αλληλένδετος με τον πρώτο: το Κουίνς έχει ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση Τραμπ ως μια εκ των πολλών opportunity zones σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Οι ζώνες αυτές αφορούν κυρίως σε περιοχές υποβαθμισμένες, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να «αναζωογονήσει» δίνοντας φορολογικά κίνητρα σε μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις να κτίσουν εκεί τα γραφεία τους –ήδη έχουν προαναγγελθεί παρόμοιες 8.700 ζώνες σε περιοχές όπου ζουν συνολικά 35 εκατ. Αμερικανοί σε 12 μεγαλουπόλεις.

Στη λέξη «κίνητρα» βάλτε δίπλα την λέξη «φοροαπαλλαγές» για να έχετε την πλήρη εικόνα.

Οι επιχειρήσεις λοιπόν που θα επιλέξουν να κτίσουν γραφεία σε υποβαθμισμένες περιοχές θα «ανταμειφθούν» με γενναίες απαλλαγές φόρου –ένα διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό κίνητρο, ασφαλώς.

Η εταιρεία φυσικά, στην ανακοίνωσή της, δεν έκανε καμία νύξη περί πιθανών φοροαπαλλαγών, ενώ κι ο εκπρόσωπος Τύπου της Amazon, Ανταμ Σίντο, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο.

Η ουσία πάντως είναι πως στον σύγχρονο καπιταλισμό τίποτα δεν γίνεται τυχαία και πως πίσω από σχεδόν κάθε πράξη κρύβεται και μια quid pro quo (σ.σ. «μία χάρη για μία χάρη», σε ελεύθερη απόδοση) συναλλαγή, κυρίως οικονομικής φύσης.

Τα γραφεία στη Βιρτζίνια δεν βρίσκονται σε παρόμοια opportunity zone.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτιμάται ότι τα άμεσα έσοδα από την επένδυση της Amazon θα αγγίξουν τα 3,2 δισ. δολάρια, για κάθε μία από τις δύο πόλεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...