Advertisement
430
O Ελον Μασκ ξενάγησε τον Λεοντάρντο ντι Κάπριο στο εργαστάσιο του και του είπε ότι μερικές δεκάδες τέτοια μπορούν να δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη | youtube.com

Τι είπε ο Ελον Μασκ στον Λεονάρντο ντι Κάπριο για τις… μπαταρίες;

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 12:36
O Ελον Μασκ ξενάγησε τον Λεοντάρντο ντι Κάπριο στο εργαστάσιο του και του είπε ότι μερικές δεκάδες τέτοια μπορούν να δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη
|youtube.com

Τι είπε ο Ελον Μασκ στον Λεονάρντο ντι Κάπριο για τις… μπαταρίες;

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 12:36

Στην έρημο της Νεβάδας κατασκευάζεται ένα «φαραωνικό» έργο του 21ου αιώνα. Πρόκειται για το Tesla Gigafactory το οποίο, όπως λέει το όνομα του, είναι γιγάντιο εργοστάσιο. Πρόκειται για το εργοστάσιο που θα παράγει τις μπαταρίες (ιόντων λιθίου) για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, της αυτοκινητοβιομηχανίας του δισεκατομμυριούχου και οραματιστή Ελον Μασκ.

Προς το παρόν η εταιρεία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εισαγωγές μπαταριών από την Ασία αλλά οι φιλοδοξίες του Μασκ για ετήσια παραγωγή 500 χιλιάδων οχημάτων κάνουν υποχρεωτική την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Δείτε ένα βίντεο για το Gigafactory:

Οι εργασίες του Gigafactory ξεκίνησαν το 2014 και περίπου χίλια άτομα εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα για να καταφέρουν το 2022 να δουλεύει στο 100% . Όταν ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα καλύπτει μια έκταση συνολικά άνω των 13.5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και θα είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. Στόχος είναι η παροχή 35GWh ενέργειας μπαταριών ως το 2018 με δυνατότητα αύξησής της στα 150 Gwh. Μεγάλο μέρος των εργασιών στο εργοστάσιο θα γίνεται από ρομπότ, αλλά θα απασχολούνται παράλληλα γύρω στα 6.500 εργαζόμενοι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Στο όλο project συμμετέχει ενεργά και η Panasonic η οποία έχει επενδύσει δύο από τα περίπου πέντε δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά η κατασκευή του εργοστασίου.

Στο περιθώριο των επαγγελματικών του υποχρεώσεων ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει έντονη οικολογική δραστηριότητα. Ο διάσημος αστέρας του Χόλιγουντ είναι μάλιστα πρέσβης της Unesco για περιβαλλοντικά θέματα και χρηματοδοτεί διάφορες οργανώσεις και δράσεις που ασχολούνται  με την διάσωση ειδών που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Ο ντι Κάπριο ξεναγήθηκε από τον Ελον Μασκ στο Gigafactory και η βόλτα αυτή βιντεοσκοπήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού του National Geographic. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, κατά την διάρκεια της ξενάγησης  ο Μασκ άφησε έκπληκτο τον ντι Κάπριο όταν του είπε ότι εκατό εργοστάσια σαν αυτό που κατασκευάζει η εταιρεία του θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας! «Μόλις εκατό;» αναρωτιέται ο Ντι Κάπριο με τον Μασκ να επαναλαμβάνει «Ναι, μόλις εκατό»…

Δείτε ένα βίντεο της ξενάγησης και της συζήτησης για το πόσα εργοστάσια μπαταρίας μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας:

Σύμφωνα με τον Μασκ, οι απομονωμένες περιοχές του πλανήτη όπου είναι δύσκολη η καλωδίωση τους με κεντρικά συστήματα παροχής ενέργειας από εργοστάσια μπαταριών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μπαταρίες που θα φορτίζονται με ηλιακή ενέργεια. Η Tesla έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή ενός δεύτερου τέτοιου μεγέθους εργοστασίου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και ακόμη ενός στην Ευρώπη χωρίς να έχει γίνει γνωστή η χώρα που θα το φιλοξενήσει.