350
Ένα από τα πλέον κοινά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ψωρίαση μια δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, ερεθισμό και δερματικές ανωμαλίες | shutterstock

Ψωρίαση ή πώς ένα αυτοάνοσο νόσημα δεν είναι το τέλος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 00:30
Ένα από τα πλέον κοινά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ψωρίαση μια δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα, ερεθισμό και δερματικές ανωμαλίες
|shutterstock

Ψωρίαση ή πώς ένα αυτοάνοσο νόσημα δεν είναι το τέλος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 00:30

Από τα ράφια των βιβλιοπωλείων μέχρι τα διάφορα τσιτάτα των social media, βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σε ενέσεις ψυχολογικής υποστήριξης του «εγώ» μας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο εαυτός μας δεν είναι και τόσο πρόθυμος να μας βοηθήσει;

Τα λεγόμενα «αυτοάνοσα νοσήματα» είναι κατά κάποιον τρόπο ένας «εμφύλιος πόλεμος» που πραγματοποιείται μέσα στο σώμα του ατόμου. Για να το θέσουμε σε μια πιο δόκιμη ορολογία, τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται όταν για κάποιον, άγνωστο λόγο, το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί τον οργανισμό μέσα στον οποίο βρίσκεται απειλή, με αποτέλεσμα να στρέφεται εναντίον του. Οι πάσχοντες από τέτοιου είδους νοσήματα έρχονται ουσιαστικά αντιμέτωποι με το σύστημα εκείνο που θα έπρεπε να τους προστατεύει!

Ένα από τα πλέον κοινά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η ψωρίαση, δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό και που συχνά συνδυάζεται και με άλλες παρόμοιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα που, παράλληλα με τις δερματικές ανωμαλίες ο ασθενής βρίσκεται αντιμέτωπος με φλεγμονές των αρθρώσεων και των γύρω ιστών.

Psoriasi_67707346Στην μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει διεξαχθεί έως σήμερα, αναφέρεται ότι πάνω από το 50% των ασθενών που διαγνώσθηκαν με ψωρίαση, δεν κατάφεραν ποτέ να επιτύχουν και πάλι καθαρό δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, στην  έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 8.300 παθόντες, 57% εξ αυτών δεν κατάφεραν να αποκτήσουν καθαρό δέρμα ξανά, λαμβάνοντας πάντα την καθιερωμένη θεραπεία.

Στην πλειονότητα τους (84%), ασθενείς με ψωρίαση τυγχάνουν διακρίσεων και ανάρμοστων συμπεριφορών από το περιβάλλον τους, ενώ περισσότερο  από το 1/3 εξ αυτών (38%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της πάθησης τους.

Όπως επισημαίνει ο δρ. Άγις Γραφάκος, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, βασικός οδηγός για την σωστή αντιμετώπιση της νόσου θα πρέπει να είναι τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία θα πρέπει να βασιστεί η περαιτέρω πορεία της θεραπείας. Η σωστή ενημέρωση των πασχόντων είναι απαραίτητος παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου ο ασθενής να γίνει συμμέτοχος σε όλη την διαδικασία της επιλεγμένης θεραπείας . Μιας θεραπείας στοχευμένης που θα έχει ως ξεκάθαρο στόχο το καθαρό δέρμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.katharoderma.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...