268
Τα μοσχεύματα προέρχονται από χοίρους | Richard King/flickr.com

Μοσχεύματα από χοίρους σώζουν τη ζωή παιδιών

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 09:00
Τα μοσχεύματα προέρχονται από χοίρους | Richard King/flickr.com

Μοσχεύματα από χοίρους σώζουν τη ζωή παιδιών

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 09:00

Περισσότερες ελπίδες για μια καλύτερη ζωή σε παιδιά με εκ γενετής παθήσεις δίνουν Βρετανοί επιστήμονες με μια θεραπεία που συνδυάζει όργανα από χοίρους και βλαστοκύτταρα από τα ίδια τα παιδιά.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η μετατροπή των οργάνων από τα ζώα για τη θεραπεία παιδιών, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Η θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Γκρέιτ Οσμοντ Στριτ στο Λονδίνο, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το επόμενο έτος σε 10 παιδιά που γεννήθηκαν με σοβαρά προβλήματα στον οισοφάγο (ατρησία οισοφάγου).

Πρόκειται για πάθηση η οποία είναι δυνατόν να εντοπιστεί ήδη από την 20η εβδομάδα της κύησης. Οπως γράφουν οι Times, περίπου το 90% των περιπτώσεων ατρησίας μπορεί να θεραπευθεί σχετικά εύκολα, ωστόσο οι επεμβάσεις δεν είναι χωρίς επιπλοκές ή κινδύνους στο μέλλον.

Οι ερευνητές έχουν πάρει οισοφάγους από χοίρους και τους χρησιμοποιούν σαν «σκαλωσιά», πάνω στην οποία, αφού αφαιρεθούν τα ζωικά κύτταρα, θα αναπτυχθεί εκ νέου το όργανο με τροποποιημένα βλαστοκύτταρα τα οποία προέρχονται από τα παιδιά. Η διαδικασία αναγέννησης του οισοφάγου χρειάζεται περίπου οκτώ εβδομάδες.

Ετσι οι οισοφάγοι θα είναι πιο εύκολο να μεταμοσχευθούν στα παιδιά όταν θα έχουν ηλικία 2-3 μηνών. Επειδή είναι φτιαγμένοι με δικά τους κύτταρα περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Ο Πάολο ντε Κόπι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας πίσω από τη νέα θεραπεία, το 2010 είχε προχωρήσει σε μια παρόμοια επέμβαση, μεταμοσχεύοντας σε ένα 13χρονο αγόρι νέα τραχεία από νεκρό δότη, η οποία είχε αναδομηθεί με τα βλαστοκύτταρα του αγοριού.

Στο μέλλον η ομάδα των γιατρών σχεδιάζει να επεκτείνει τη θεραπεία και σε ενήλικους με καρκίνο στον οισοφάγο, μια πιο συχνή αλλά και επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με την ατρησία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...