Η Libération και η Figaro για τις primaires της γαλλικής Δεξιάς / Η Repubblica για την πρώτη χώρα που καταργεί το τυπωμένο νόμισμα / H Clarín για κάποιους αγωνιστές της ζωής που κινδυνεύουν με φυλακή / Και ο Guardian…
  • Libération, Le Figaro

    Φιγιόν / Γιατί οι Αριστεροί θα ξανατρέχουν στις δεξιές κάλπες

    Επίσημα τα στοιχεία ακόμη δεν είναι. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οι Αριστεροί που συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής Δεξιάς με στόχο -τι άλλο;- να αποτρέψουν τη νίκη του Νικολά Σαρκοζί. Εντάξει, τα κατάφεραν, η Χάρυβδη της γαλλικής πολιτικής σκηνής εξουδετερώθηκε. Αλλά η Σκύλα; Στο κύριο άρθρο που υπογράφει στη Libération, ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν απευθύνει μια προειδοποίηση: «Το πρόγραμμα του νικητή Φιγιόν δεν είναι καθόλου πιο προοδευτικό από εκείνο του χαμένου Σαρκοζί. Ενώ σε σύγκριση με εκείνο του Ζιπέ, το πρόγραμμα του Φιγιόν είναι πολύ μα πολύ πιο δεξιό».

    Ιδού λοιπόν ποια είναι η Σκύλα που θέλει προσοχή για την αριστερή Libé: ο νικητής του πρώτου γύρου Φρανσουά Φιγιόν. Για τον Αλεξίς Μπρεζέ, πάλι, τον διευθυντή της δεξιάς Figaro που υπογράφει το κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ο Φιγιόν είναι «η ενσάρκωσης της ήρεμης Δεξιάς», όπως γράφει. «Ενας υποψήφιος της σύνθεσης, ένας υποψήφιος πιο αποφασιστικός από τον Ζιπέ, πιο ήρεμος από τον Σαρκοζί. Ο Φρανσουά Φιγιόν έχει ραντεβού με τη μοίρα του». Ωραία, αλλά ποιος ξεχνάει το φλερτ του με τις οργανώσεις που τάχθηκαν κατά των γάμων των γκέι και τις πολύ νεοφιλελεύθερες προτάσεις του για την οικονομία;

    Συμπέρασμα; Την άλλη Κυριακή οι Αριστεροί θα ξανατρέχουν στις δεξιές κάλπες – αυτή τη φορά για να αποτρέψουν την τελική νίκη της Σκύλας.

    Φωτό: Ο Φρανσουά Φιγιόν στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση. Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας; Reuters / Charles Platiau
  • La Repubblica

    Πλαστικό χρήμα/ Η Σουηδία αποχαιρετά την Γκρέτα Γκάρμπο

    Από αλλού το περιμέναμε, από αλλού μας ήρθε. Η Σουηδία άφησε να εννοηθεί η αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας θα αποκτήσει σύντομα ένα εικονικό νόμισμα αποχαιρετώντας το χάρτινο. Και θα πρόκειται για επανάσταση. Γιατί μπορεί να υπάρχουν τα bitcoins και τοπικά νομίσματα, όπως αυτά της Βαρκελώνης. Αλλά είναι εντελώς άλλο πράγμα η εισαγωγή στις αγορές ενός ηλεκτρονικού νομίσματος με την εγγύηση της Riksbank.

    Η Repubbllica επισημαίνει και κάτι ακόμη: ότι δεν μιλάμε για μια εξωτική χώρα, έναν από τους πολλούς φορολογικούς παραδείσους. Αλλά για μια από τις οικονομικά πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4%, με υψηλά εισοδήματα παρά την υψηλή φορολογία, με χαμηλή ανεργία και ένα δημόσιο χρέος γύρω στο 40% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας. Είναι επίσης μια χώρα της οποίας το 50% το ΑΕΠ προέρχεται από τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Και σε μια οικονομία με τέτοια χαρακτηριστικά, μια εικονική κορώνα θα σήμαινε πολλά.

    Από μια άποψη, η Σουηδία απλώς προσαρμόζεται στην πραγματικότητα – τη δική της πραγματικότητα: η αξία των μετρητών που κυκλοφορούν στην αγορά έχει μειωθεί από 10% του ΑΕΠ το 1950 στο 1,5% σήμερα, ενώ όλο και περισσότερες τράπεζες αρνούνται να κάνουν συναλλαγές σε μετρητά. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά καταστήματα, αλλά και με τα ταξί που αρχίζουν να προτιμούν το πλαστικό χρήμα. Περίεργο; Οχι σε μια χώρα που υπάρχει ακόμη και «υπουργείο του Μέλλοντος».

    Φωτό: Και τώρα που θα βλέπουν οι Σουηδοί την τελευταία τους θεά; πηγή: visitsweden.com
  • El Clarín

    Η μάχη που δίνουν οι «μάνες μαριχουάνα» της Αργεντινής

    Με έναν 14χρονο γιο, τον Μάρκο, να είναι αυτιστικός, και έναν άλλο, τον 13χρονο Λούκα, να υποφέρει από κρίσεις επιληψίας, η Ροξάνα και ο Ελιο αναγκάζονταν να τρέχουν στα νοσοκομεία πέντε φορές τον μήνα. Οταν κάποια στιγμή οι γιατροί τούς είπαν πως δεν υπάρχει θεραπεία για τον μεγάλο τους γιο, σκέφτηκαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Μέχρι που ένας φίλος τούς έφερε μερικούς σπόρους μαριχουάνας και τους έμαθε πώς να φτιάχνουν μια κρέμα για τον Μάρκο. Ηταν το 2014. Από τότε ο Μάρκο είναι καλύτερα, τα επεισόδια αυτοκαταστροφικής βίας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Και η Ροξάνα δεν ξεχνά την πρώτη φορά που άλειψε το λάδι από μαριχουάνα στα κράκερ του μεγαλύτερου γιου της. Κάποια στιγμή μάλιστα τον ρώτησε εάν αισθάνεται καλύτερα. «Ναι, μαμά, ευχαριστώ», της απάντησε εκείνος.

    Η μαρτυρία της Ροξάνα και άλλων μητέρων που καλλιεργούν κάνναβη στο σπίτι τους για θεραπευτικούς λόγους είναι ο πυρήνας του ρεπορτάζ της El Clarín. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αργεντινής υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι το φυτό αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό σε ασθενείς που πάσχουν από αυτισμό, επιληψία, σκλήρωση και άλλες ασθένειες. «Οκτώ μήνες μετά τον Μάρκο, άρχισα να δίνω και στον Λούκας λάδι κάνναβης. Επειτα από 60 ημέρες σταμάτησε να έχει σπασμούς», λέει η Ροξάνα, ενώ ανάλογες είναι οι μαρτυρίες και άλλων μητέρων.

    Τις ημέρες αυτές ψηφίζεται στην Αργεντινή ένας νόμος για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης. Στο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καλλιέργεια στο σπίτι. Και τι σημαίνει αυτό; Oτι η Ροξάνα και οι υπόλοιπες «μάνες – μαριχουάνα» που δίνουν έναν τόσο δύσκολο αγώνα κινδυνεύουν να πάνε στη φυλακή από 4 έως 15 χρόνια…

    Φωτό: Μια οικογενειακή φωτό μέσα στο πράσινο. Πηγή: El Clarín/ German Garcia Adrasti
  • The Guardian

    Νεογκουρμεδιές; / Τα τρωκτικά κατακτούν τη ρωσική κουζίνα

    Οταν διάβασε το μενού, το μυαλό του ανταποκριτή του Guardian στη Μόσχα ταξίδεψε σε πεινασμένους χωρικούς της προεπαναστατικής Ρωσίας και άμαχους κατοίκους του Λένινγκραντ, που προσπαθούν να χορτάσουν την πείνα τους ενώ οι ναζί πολιορκούν την πόλη τους. Δεν συμβαίνει όμως τίποτε απ’ όλα αυτά. Απλώς τα τρωκτικά μπήκαν στη ρωσική κουζίνα. Κι όπως φαίνεται, κάνουν θραύση.

    Ο σεφ Τακχίρ Χολικμπέρντιεφ, για παράδειγμα, ταΐζει τους πελάτες του μοσχοβίτικου εστιατορίου του χάμπουργκερ με κρέας μυοκάστορα αλλά και άλλων τρωκτικών. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, σημειώνει ότι το είδος αυτό των θηλαστικών έχει πέσει θύμα παρεξήγησης. «Τα ζώα αυτά –λέει– είναι πραγματικά καθαρά. Οχι μόνο είναι φυτοφάγα, αλλά επιπλέον πλένουν το φαγητό τους πριν το φάνε. Επίσης το κρέας τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα -3. Το συστήνουν πολλοί γιατροί και διατροφολόγοι».

    Η γεύση των τρωκτικών, μας πληροφορεί ο βρετανός δημοσιογράφος, είναι κάτι ανάμεσα σε γαλοπούλα και χοιρινό. Σε γενικές γραμμές είναι νόστιμα. Αν πάντως θυμίζει κάτι αυτή η νέα γαστριμαργική απόλαυση, είναι πόσο αδηφάγος είναι ο άνθρωπος.

    Φωτό: Μα σου πάει να φας έναν τόσο γλυκό μυοκάστορα; Πηγή: Guardian/Getty



text
  • Στέφανε η Μεγάλη Εβδομάδα είναι όλη δική σου!


    26 Απριλίου 2024, 15:00