464
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου | Menelaos Myrillas / SOOC

Σχέδιο Γαβρόγλου για κοινά μαθήματα και κατευθύνσεις στα ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2016, 19:58
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου | Menelaos Myrillas / SOOC

Σχέδιο Γαβρόγλου για κοινά μαθήματα και κατευθύνσεις στα ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2016, 19:58

Τα σχέδια του υπουργείου για τις πανελλήνιες εξετάσεις  και την αναμόρφωση δομής των μαθημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκθέτει σε συνεντεύξεις του Σάββατο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός σημειώνει ότι «η διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ίσως, μαζί με την αλλαγή του Λυκείου και την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων, μία από τις αλλαγές εκείνες που θα αναμορφώσουν το σύνολο του εκπαιδευτικού τοπίου».

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα στα οποία διαγωνίζονται οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ επισημαίνει ότι «είναι απαραίτητο να αλλάξει όλο το σύστημα πρόσβασης και μαζί τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές».

Οπως προσθέτει χαρακτηριστικά, «γιατί ένας υποψήφιος φοιτητής Νομικής να μην γνωρίζει Μαθηματικά ή ένας ναυπηγός Ιστορία; Γιατί και οι δύο να μην γνωρίζουν καλά Ελληνικά, αλλά και Αγγλικά; Δεν είναι βασικά μαθήματα για όλους αυτά; Φυσικά, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

Από την επόμενη σχολική χρονιά το ολοήμερο σχολείο θα επεκταθεί σε άλλα 750 μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, αναφέρει ακόμη ο υπουργός και υπογραμμίζει ότι: «το μεγάλο στοίχημα εδώ είναι να κερδηθεί η κοινωνία, οι γονείς, και να πάψει να θεωρείται το ολοήμερο “προαιρετικό” ή αναγκαία λύση για τη φύλαξη των παιδιών όσο οι γονείς είναι στις δουλειές τους».

Πάντως, εκτιμά ότι «η εξάπλωση και γενίκευση του ολοήμερου σχολείου το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει νέες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ιδανικά προσλήψεις».

Αλλαγές στα ΑΕΙ

Μια διαφορετική δομή στα ΑΕΙ, με συλλογικό πρώτο έτος προαναγγέλλει ο υπουργός σε συνέντευξη στο protothema.gr.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το πρώτο έτος κάθε τμήματος θα λειτουργεί ως εισαγωγικό και θα αποτελείται κατά περίπου 75% από μαθήματα κοινά για όλη τη σχολή.

Οι φοιτητές θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να επιλέγουν μία επιπλέον ειδίκευση, σπουδάζοντας σε δύο επιστημονικά πεδία, ένα πρωτεύον και ένα δευτερεύον, τα οποία θα ανήκουν και τα δύο στο ίδιο ευρύτερο γνωστικό πεδίο.

«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους φοιτητές να μη δεσμεύονται απόλυτα από το τμήμα στο οποίο εισήχθησαν, αλλά που θα τους δίνει την ευελιξία να αλλάζουν ή να προσαρμόζουν τις επιλογές τους στην πορεία», εξηγεί στη συνέντευξή του.

Οι υποψήφιοι φοιτητές δεν θα εισάγονται σε σχολή αλλά σε πανεπιστήμιο, επιλέγοντας από μία λίστα μαθημάτων και κερδίζοντας πόντους, προκειμένου να καταλήγουν στην τελική απόφαση σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην περίπτωση που στα τέσσερα χρόνια επιλέξουν έναν μικρό αριθμό ομοειδών μαθημάτων, το πτυχίο τους αποκτά «κύρια» ή «δευτερεύουσα κατεύθυνση» (major/minor) στην ειδικότητα που θα έχουν επιλέξει, με στόχο να έχουν μία μεγαλύτερη γκάμα γνωστικών αντικειμένων.

Η επιλογή για τη μετέπειτα ειδίκευση θα γίνεται με ένα σύστημα που θα βασίζεται στη βαθμολογία σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες θέσεις, εξηγεί ακόμη ο υπουργός.

Πρόκειται για δομή που ισχύει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και η εφαρμογή της στην Ελλάδα θα μπορούσε, κατά τον υπουργό, «να δώσει επαγγελματική, επιστημονική και ακαδημαϊκή διέξοδο σε χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν τον γνωστικό τους ορίζοντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...