542
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην Τεχνόπολη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (αριστέρα) και τον πρόεδρο της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσο Τζήκα | ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Μητσοτάκης: «Στα πανεπιστήμια έχουμε μια τυραννία της μετριότητας»

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 08:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/09/2017, 13:20
Ο πρόεδρος της ΝΔ στην Τεχνόπολη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (αριστέρα) και τον πρόεδρο της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσο Τζήκα
|ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Μητσοτάκης: «Στα πανεπιστήμια έχουμε μια τυραννία της μετριότητας»

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 08:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/09/2017, 13:20

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από σήμερα Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφτεί τη Διεθνή Εκθεση και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

Το πρωί της Παρασκευής επισκέφτηκε την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης στις και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στην Τεχνόπολη, τόνισε ότι το όραμά του είναι να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ένας πόλος υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας παγκόσμια ανταγωνιστικός

«Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να μπορέσουμε να σας δώσουμε τις ευκαιρίες να κάνετε πράξη τα επιχειρηματικά σας όνειρα, να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά νέων παιδιών στην έννοια της επιχειρηματικότητας, στην έννοια της ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου.

» Αλλά πρέπει να γνωρίζετε πάντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου πρέπει να συνοδεύεται και από την προσδοκία της ανάλογης επιβράβευσης και όταν αυτή η αναλογία ρίσκου και επιβράβευσης δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ουσιαστική και υγιής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στροφή στα ερευνητικά προγράμματα στα ΑΕΙ και στην εφαρμοσμένη έρευνα και φορολογικά κίνητρα.

Παράλληλα, σε ομιλία του στην Τεχνόπολη, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών -και όχι απλώς μη κρατικών μη κερδοσκοπικών- πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσω της αλλαγής του άρθρου 16.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «δημιουργική άμιλλα» ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα δημόσια ΑΕΙ είπε ότι πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερη σύνδεση με την αγορά.

«Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους στα ΑΕΙ και για τους φοιτητές και για τους καθηγητές» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το κράτος παρέχει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις, να τελειώνει π.χ. εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του».

Για τη σημερινή κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είπε: «Έχουμε μια τυραννία της μετριότητας, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση». Σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε όλα αυτά και πως ο στόχος της είναι «η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των πανεπιστημίων».

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Νικόλαο Παπαγεωργίου, έναν από τους δύο ιδρυτές του ομώνυμου νοσοκομείου.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο έχετε κάνει για την πόλη. Έχετε δημιουργήσει ένα νοσοκομείο σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα, ένα νοσοκομείο κόσμημα. Θέλω στο πρόσωπό σας για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη, αλλά και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κάνει μία εξαιρετική δουλειά πάρα πολύ μεγάλου βεληνεκούς και επίσης πάρα πολλοί άλλοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται, άλλοι με μεγαλύτερη προβολή, άλλοι πιο σεμνά. Χρειαζόμαστε, όμως, κι εμείς να φτιάξουμε εκείνο το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες, να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να γίνουν και άλλα έργα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία θα βελτιώσουν τις υποδομές μίας τραυματισμένης χώρας», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο πρόεδρος της ΝΔ τις 19:00 της Παρασκευής θα επισκεφθεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Για το Σάββατο προγραμματίζει να επισκεφτεί την 82η ΔΕΘ στις 11:00 ενώ στις 19:30 θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Την Κυριακή, στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...