613
Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist | ©European Union

Ρέγκλινγκ/ «Γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε τρίτο Μνημόνιο»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 11:34
Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist
|©European Union

Ρέγκλινγκ/ «Γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε τρίτο Μνημόνιο»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 11:34

Χρέος και μεταρρυθμίσεις: η συνταγή για την Ελλάδα παραμένει η ίδια. Κατά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ η περίπτωση της χώρας μας είναι τελείως διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη χώρα χρειάστηκε να καταφύγει σε μνημόνια ή κινδυνεύει από το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, ο κ. Ρέγκλινγκ διατείνεται πως το βασικό πρόβλημα της τωρινής «καθυστέρησης» δεν είναι τόσο η διαφορά απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, όσο στο ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σημαντικά στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Μπορεί το ΔΝΤ και η Κομισιόν να έχουν διαφορετικές προβλέψεις, αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την μακρά καθυστέρηση. Μιλάμε για δεδομένα των επόμενων δύο ετών, άρα οι διαφορετικές εκτιμήσεις είναι λογικό να υπάρχουν. Γι’ αυτό και ζητήθηκε από την Ελλάδα να προετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ. Από την μεριά της, η Ελλάδα πιστεύει πως δεν χρειαστούν τέτοια μέτρα. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των διαφορετικών εκτιμήσεων, ενώ προσφέρουν και μια σιγουριά απέναντι σε αναπάντεχα γεγονότα», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από το ESM. Γι’ αυτό συμφωνήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι σε ένα νέο πρόγραμμα. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, άρα δεν χρειάζεται χρήματα κάθε μήνα για να καλύψει τον προϋπολογισμό της. Στο τέλος Ιουλίου, όμως, θα έχει πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας καθώς πρέπει να πληρώσει δόση στην ΕΚΤ. Οσο πιο νωρίς φτάσουμε σε συμφωνία, τόσο πιο εύκολα η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της. Αυτό είναι σημαντικό για την καλύτερη λειτουργία της οικονομίας. Δεν είμαστε κοντά σε χρεοκοπία. Εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να αποτρέψουμε προβλήματα του περασμένου έτους».

Πάντως, επ’ αυτού του θέματος, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, τόνισε: «Ουσιαστικά η αξιολόγηση έχει κλείσει. Κανείς, ούτε το ΔΝΤ, δεν αρνείται ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου. Από τον ουρανό ήρθε η νέα απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιπλέον προληπτικά μέτρα. Η απαίτηση αυτή είναι όχι απλώς εκτός της συμφωνίας, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα, όπως αναδείχθηκαν με την πρόσφατη ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων της Eurostat, που δικαίωσαν πλήρως τις ελληνικές θέσεις».

Οι λόγοι που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, η περίπτωση της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με καμίας άλλης χώρας που χρειάστηκε χρήματα έναντι προγράμματος. Μέχρι τώρα, η χώρα μας έχει λάβει, με υπολογισμούς του κ. Ρέγκλινγκ, περί τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι λόγοι που οδήγησαν στο τρίτο Μνημόνιο, ήταν οι εξής: «Πρώτον: η θέση των οικονομικών προβλημάτων ήταν πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Δεύτερον: συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Τρίτον: μετά και τις εκλογές στις αρχές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση».

Το θέμα είναι αν αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ή θα ακολουθήσει τη μοίρα των δύο προηγούμενων. Ο κ. Ρέγκλινγκ, λέει την άποψή του: «Ο βασικός λόγος είναι ότι αυτή τη φορά η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει άλλη εντολή: να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους δανειστές. Το επίπεδο της δέσμευσης, από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει αλλάξει εντελώς από το πρώτο μισό του έτους. Επίσης, υπάρχει ένας νέος υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος συνεργάζεται πολύ καλά με τους Θεσμούς».

Επιπλέον, τάχθηκε κι εκείνος υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οχι τόσο στη χρηματοδότηση, όσο στην τεχνική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...