708
Η ιδιωτικοποίηση... θόλωσε | desfa.gr

Γιατί ναυάγησε η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 19:20
Η ιδιωτικοποίηση... θόλωσε
|desfa.gr

Γιατί ναυάγησε η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 19:20

Tίτλοι τέλους έπεσαν την Τετάρτη στο πολύκροτο σίριαλ της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), με το υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώνει επισήμως το ναυάγιο με τους Αζέρους της SOCAR και τους Ιταλούς της Snam.

Η ανακοίνωση ήταν λιτή…

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό. Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το παρασκήνιο ενός αδιεξόδου

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός του 2013 έληξε με πλειοδότη την αζερική Socar -η οποία προσέφερε 400 εκατ. ευρώ- ωστόσο η πώληση έμεινε σε εκκρεμότητα εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ΕΕ εισηγήθηκε από το συνολικό προς πώληση ποσοστό (66%) ένα μερίδιο τουλάχιστον 17% να μεταβιβαστεί σε ευρωπαίο διαχειριστή. Η ευρωπαϊκή εταιρεία ήταν η ιταλική Snam. Το περασμένο καλοκαίρι, η τροπολογία Σκουρλέτη απομείωσε την αξία της εταιρείας, κάτι που δεν διόρθωσαν οι μετέπειτα ρυθμίσεις για αύξηση των αποδόσεων προς τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ.

Ετσι, οι αζέροι και ιταλοί αγοραστές επέμεναν ότι η απομείωση της αξίας που έχει συντελεστεί με την τροπολογία που έφερε ο πρώην (πια) υπουργός Ενέργειας, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αποτυπωθεί και στο τίμημα ή στον τρόπο καταβολής του. Οι επενδυτές ζητούσαν άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ και τη μεταγενέστερη αποπληρωμή των υπόλοιπων 100 εκατ. ευρώ, κάτι που η ελληνική πλευρά είχε καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των όρων της προκήρυξης.

Οι εκπρόσωποι της αζερικής Socar και της ιταλικής Snam είχαν επαφές, το τελευταίο διάστημα, με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν λύση. Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση πριν από την αρνητική απάντηση των επενδυτών.

Είναι προφανές, όμως, ότι αυτή η πρόταση δεν ήταν αρκετή για να πέσουν οι υπογραφές. Ετσι, έπειτα από 3,5 χρόνια, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR, για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, κατέληξαν σε ναυάγιο. Τώρα η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποκρατικοποίηση της εταιρίας αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, καθώς -στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας- είχαν εμφανιστεί ευρωπαϊκές εταιρίες με έντονο ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ.

Σκουρλέτης: «Επενδυτική αφερεγγυότητα της Socar»

Για μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ και επενδυτική αφερεγγυότητα κατηγορεί τη Socar ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει χαρακτηριστικά «το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της Socar».

Ο κ. Σκουρλέτης στρέφεται και κατά της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρει σε δεύτερη ανάρτησή του: «Φωνάζει η ΝΔ γιατί δεν πήραν τον ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι με λιγότερο από 400 εκατ. για να εισπράξουν τα επόμενα χρόνια 829 εκατ.».

ΝΔ: «Η ανίκανη κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ»

«Η ανίκανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τινάζει στον αέρα την αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ» αναφέρει η ΝΔ, δια του αρμόδιου τομεάρχη Κώστα Σκρέκα, με αφορμή το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης.

«Την ώρα που η ανεργία φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, την ώρα που τα δημόσια ταμεία έχουν ανάγκη από έσοδα, την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους δισεκατομμυρίων και η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αυτή την ώρα η μεγαλύτερη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 400.000.000 ευρώ και ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αφορά στη συμφωνημένη από το 2014 αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τινάζονται στον αέρα από την ανίκανη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ.

«Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι αυτή η ακατάλληλη κυβέρνηση μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα; Πιστεύει κανείς ότι η οικονομία θα ανακάμψει και η Ελλάδα θα βγει από τον αναγκαστικό δανεισμό; Πρέπει να φύγουν τώρα. Οσο περισσότερο μένουν κάνουν κακό στη χώρα», καταλήγει ο κ. Σκρέκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...