460
Τρεις από τους τέσσερις στρατιωτικούς την ώρα που οδηγούνται στον Αρειο Πάγο | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τρίτο και τελευταίο «όχι» στην έκδοση των υπολοίπων τούρκων στρατιωτικών

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 18:44
Τρεις από τους τέσσερις στρατιωτικούς την ώρα που οδηγούνται στον Αρειο Πάγο
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τρίτο και τελευταίο «όχι» στην έκδοση των υπολοίπων τούρκων στρατιωτικών

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 18:44

Με ομοφωνία ανάμεσα στους τρεις διαφορετικούς αντεισαγγελείς που εξέτασαν τις τρεις υποθέσεις των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των αιτημάτων τους. Και οι τρεις υποστήριξαν ότι οι στρατιωτικοί που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, 2016, δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία, όπου θα αντιμετωπιστούν ως πραξικοπηματίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της τρίτης και τελευταίας υπόθεσης, την Παρασκευή, ο αντεισαγγελέας Νίκος Παντελής, πρότεινε να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών.

Στην επιχειρηματολογία του επικαλέστηκε τις βασικές διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Οπως είχαν κάνει στις δικές τους εισηγήσεις οι άλλοι δύο αντεισαγγελείς, ο κ. Παντελής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αν εκδοθούν στη γείτονα χώρα οι στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης, «όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού. «Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Αυτό φαίνεται από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, κάτι που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μία κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο», τόνισε.

Μάλιστα ο αντεισαγγελέας έκανε ειδική αναφορά στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, την παραστρατιωτική οργάνωση που δρούσε στην Ιταλία τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Μέλη της οργάνωσης κατέφυγαν στη Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική Δικαιοσύνη παρά τις οποίες δυσκολίες που αντιμετώπιζε, ήταν μία Δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ιδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;» αναρωτήθηκε.

Για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στην Τουρκία μίλησαν και οι τέσσερις στρατιωτικοί απευθύνοντας έκκληση να μην εκδοθούν στην Τουρκία από φόβο για τη ζωή τους. Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκαν και οι εξετασθέντες μάρτυρες.

Την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ανάλογες αρνητικές εισηγήσεις είχαν υποβάλει και οι αντεισαγγελείς Βασιλική Θεοδώρου και Χαράλαμπος Βουρλιώτης αντίστοιχα.

Οι τελικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου για τους οκτώ αναμένεται να εκδοθούν το πρωί της Δευτέρας, 23 Ιανουαρίου. Αν ο Αρειος Πάγος ταχθεί κατά της έκδοσης τους, τότε το πρόσωπο που έχει την τελευταία λέξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοσή τους. Αντιθέτως, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της έκδοσης, ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την έκδοσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...