421
Η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται ως «πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: | REUTERS/Michael Dalder

Η Μέρκελ «έτοιμη να δεχτεί ελάφρυνση του χρέους υπό όρους»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 08:57
Η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται ως «πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ:
|REUTERS/Michael Dalder

Η Μέρκελ «έτοιμη να δεχτεί ελάφρυνση του χρέους υπό όρους»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 08:57

Ελληνικού χρέους το ανάγνωσμα για άλλη μια ημέρα την Παρασκευή στον γερμανικό και τον αμερικανικό Τύπο στον απόηχο της συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ, η Handelsblatt έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις ζητούμενες από το Ταμείο ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι «ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν ήδη συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο ότι μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018 θα προβούν σε νέα ελάφρυνση (των όρων) των δανείων βοήθειας εφόσον είναι απαραίτητο».

Η εφημερίδα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, προσθέτει ότι «η καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κιόλας σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμφώνησαν Μέρκελ και Λαγκάρντ, «πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις». Συμφώνησαν ακόμη ότι η Αθήνα «δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που υποσχέθηκε», όπως και ότι «τώρα πρέπει να ενταθεί η πίεση στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα μπορούσε να στηρίξει η Γερμανία, το Βερολίνο «μπορεί να φανταστεί μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε έναν ορισμένο βαθμό», αλλά είναι επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων, διότι «ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα είδος μεταφοράς κεφαλαίων των κρατών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, τη θέση ότι η κρίση της Ελλάδας είναι αμιγώς «ευρωπαϊκό ζήτημα» εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας με δημοσιογράφους της Wall Street Journal.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επανέλαβε πως το ΔΝΤ θέτει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του την ψήφιση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και τη δέσμευση συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαίωσαν ακόμη την Πέπμτη ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη, μία ημέρα πριν η επικεφαλής του ΔΝΤ συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία συζήτησαν πως η Ελλάδα έκανε βήματα με την αποδοχή νέου δημοσιονομικού μείγματος και πώς το ΔΝΤ, από πλευράς του, έκανε βήματα αποδεχόμενο το μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Τώρα  είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της συνεννόησης, αποδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...