416
Η «Gran Via» (Μεγάλη Οδός) στη Μαδρίτη, όπου και η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού | flickr

Η Ισπανία δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2018, 23:30
Η «Gran Via» (Μεγάλη Οδός) στη Μαδρίτη, όπου και η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
|flickr

Η Ισπανία δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός παγκοσμίως

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2018, 23:30

Η Ισπανία, σύμφωνα με το BBC, πρόκειται να πάρει τη θέση των ΗΠΑ ως η δεύτερη πιο δημοφιλής τουριστική χώρα στον κόσμο, με τη Γαλλία να διατηρεί την πρωτιά στην πολυπόθητη λίστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO).

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων αυξήθηκε συνολικά το 2017 κατά 7%, σε 1,3 δισεκατομμύρια επισκέπτες. Αυτό το «ισχυρό κύμα» αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, με ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 4% και 5%. Σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού γνωστοποιείται, ωστόσο, ότι τα τελικά στοιχεία δεν πρόκειται να δημοσιευθούν μέχρι την άνοιξη.

Πάντως, σύμφωνα με το Τουριστικό Βαρόμετρο -που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και κυκλοφόρησε στο τέλος Ιουλίου 2017- η Ελλάδα κατέχει τη 14η θέση με βάση τις αφίξεις, την 23η με βάση τις εισπράξεις, την 7η με βάση το πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου, την 5η με βάση τις κατά κεφαλήν διεθνείς τουριστικές εισπράξεις (1.347 δολάρια) και τη 2η με βάση το κατά κεφαλήν πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου (1.143 δολάρια). Αλλά ας δούμε πώς θα διαμορφωθούν αυτά τα αποτελέσματα, όταν ανακοινωθούν επισήμως τα στοιχεία για ολόκληρο το περασμένο έτος.

Το βέβαιο είναι ότι το 2016, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ισπανία υποδέχτηκαν περίπου 76 εκατομμύρια τουρίστες. Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο, ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι ανέφερε πως το 2017 ήταν έτος-ρεκόρ για τη χώρα του, καθώς υποδέχτηκε περισσότερους από 82 εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, κάνοντας ένα άλμα της τάξης του 8%.

Κατά την προκαταρκτική ανάλυση των στοιχείων του τουρισμού για το 2017, ο WTO δήλωσε: «Με τη Μεσόγειο να κρατάει τα ηνία, η Ευρώπη σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα για μια τόσο μεγάλη και μάλλον κορεσμένη περιοχή».

Η Ευρώπη σημείωσε αύξηση κατά 8% στις διεθνείς αφίξεις κατά τη διάρκεια του έτους, όπως και η Αφρική. Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 6%, η Μέση Ανατολή 5% και η Αμερική 3%.

Ο τουρισμός ενισχύθηκε από την παγκόσμια οικονομική άνοδο και την ανάκαμψη των δαπανών από τη Βραζιλία και τη Ρωσία έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης.

«Τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία, εδραιώνοντας τον τουριστικό τομέα ως βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο επικεφαλής του WTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι. «Ως τρίτος τομέας εξαγωγών στον κόσμο, ο τουρισμός είναι απαραίτητος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο».

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί, από το 2004, εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ. Περιλαμβάνει 155 χώρες και πάνω από 350 Συνδεδεμένα Μέλη (Affiliate Members) από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. τουριστικά γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τουριστικές ενώσεις). Eχει έδρα τη Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...