Το BBC για μια γυναίκα που τώρα θυμήθηκαν να λατρέψουν οι ακροδεξιοί / Η Figaro για έναν τίτλο και τη χαμένη του αίγλη / Forbes και BBC για την διευθύντρια που δεν πέφτει απ’ τον θρόνο της / Και η Journal of Comparative Neurology…
  • BΒC

    Ιστορίες/ Η Ακρα Δεξιά και η ελληνίδα ιέρεια του Χίτλερ

    Τον Χίτλερ δεν τον είχε συναντήσει ποτέ προσωπικά. Αν πάντως ο Φύρερ και ο μυστικιστικός ναζισμός είχαν μια ιέρεια, αυτή θα ήταν η Σαβίτρι Ντέβι. Μια (κατά το ήμισυ) Ελληνίδα που σκεπάστηκε από τη λήθη όταν άφησε την τελευταία της πνοή πριν από 25 χρόνια και τώρα με την άνοδο της Ακρας Δεξιάς εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο Διαδίκτυο.

    Σε αυτήν την γυναίκα αφιερώνει ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ το BBC. Γεννήθηκε, λέει, ως Μαξιμιανή Ιουλία Πόρτας τον Σεπτέμβριο του 1905 στη Λιόν από έλληνα πατέρα και αγγλίδα μητέρα. Σπούδασε Χημεία και Φιλοσοφία, ενώ μυήθηκε στον εθνικοσοσιαλισμό έπειτα από ένα ταξίδι στην Παλαιστίνη το 1929 κι αφού είχε μισήσει τους συμμάχους για «τον τρόπο που είχαν συμπεριφερθεί στην Ελλάδα». Στο μεταξύ είχε γίνει και Ινδουίστρια. Και ως τέτοια, είδε να υπάρχει μια κάποια σχέση ανάμεσα στην ιδεολογία της άριας φυλής και το κίνημα της ινδικής ανεξαρτησίας: ο Χίτλερ ήταν γι’ αυτήν μια ενσάρκωση του Βισνού, της θεότητας που θα οδηγούσε την ανθρωπότητα σε μια νέα Χρυσή Εποχή, τον αποκαλούσε «Ο Ανθρωπος εναντίον του Χρόνου» και «ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος».

    Οι αναφορές της στον Τζανμπατίστα Βίκο, τον ορκισμένο εχθρό της καρτεσιανής λογικής, και τη θεωρία της αιώνιας επιστροφής του Νίτσε, φαίνεται να άρεσαν σε κεντρικές φυσιογνωμίες της αμερικανικής Ακρας Δεξιάς όπως ο Ρίτσαρντ Σπένσερ και ο Στιβ Μπάνον, οι οποίοι φρόντισαν και φροντίζουν να διαδώσουν τις απόψεις της. Ισως να τους άρεσε και η άποψή της ότι δεν θα έπρεπε η τελευταία χώρα που είχε διατηρήσει τους θεούς των Αρίων, δηλαδή η Ινδία, να «παραδοθεί στην επιρροή της εβραϊκής κουλτούρας όπως είχε συμβεί με τη Δύση».

    Για την Σαβίτρι Ντέβι η ισότητα σε οποιοδήποτε επίπεδο ήταν ένα κατασκεύασμα – «μια όμορφη κοπέλα δεν μπορεί να είναι ίση με μια άσχημη» έλεγε. Είχε αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα για την ελληνική, ενώ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήγε στη Γερμανία για να προπαγανδίσει τις εθνικοσιαλιστικές ιδέες. Συνελήφθη για διανομή φυλλαδίων με τον αγκυλωτό σταυρό και μέχρι τον θάνατό της το 1982 δραστηριοποιήθηκε με διάφορες νεοναζιστικές ομάδες στη Βρετανία και την Αμερική.

    Στην Αμερική, στο Αρλινγκτον βρίσκεται η τέφρα της, είναι μαζί με αυτή του αμερικανού ηγέτη των ναζιστών Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ. Ο Μπάνον και οι όμοιοί του ξέρουν πού πρέπει να πάνε για να προσκυνήσουν.

     Φωτό: Αντε βγάλε άκρη. Πηγή: BBC
  • Le Figaro

    Ελιζέ/ Ψαλίδι στα μετάλλια της Λεγεώνας της Τιμής

    Το θέμα δεν είναι πόσους Ιππότες της Λεγεώνες της Τιμής μπορεί να σηκώσει η Γαλλία. Αλλά ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μειώσει δραστικά τον αριθμό των προσώπων στα οποία απονέμεται αυτός ο ύψιστης διάκρισης τίτλος του γαλλικού κράτους που είχε εμπνευστεί ο Ναπολέοντας. Τη διετία 2018-2020 ο αριθμός των τιμημένων πολιτών θα μειωθεί κατά 50%, ενώ μείωση θα υπάρξει και στους στρατιωτικούς – 10% τον πρώτο χρόνο και 25% τον δεύτερο.

    Το σκεπτικό είναι μάλλον ότι με τη μείωση του αριθμού μειώνεται και η πιθανότητα της γκάφας. Γεγονός είναι πάντως ότι οι προθέσεις είχαν φανεί στους περυσινούς εορτασμούς της 14ης Ιουλίου όταν ανακοινώθηκαν «μόλις» 101 ονόματα έναντι των 500 με 600 που ανακοινώνονταν τα τελευταία χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο γάλλος πρόεδρος αναρωτήθηκε κάποια στιγμή με μια δόση χιούμορ: «Καλά αυτόν τον εξερευνητή πού τον ανακαλύψατε;».

    Ειδικά κάποιοι προκάτοχοι του Μακρόν στο Ελιζέ, το είχαν παρακάνει. Σύμφωνα με το γράφημα που παραθέτει η Figaro, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν είχε απονείμει 32.204 τίτλους στα επτά χρόνια της προεδρίας του, ο Ζορζ Πομπιντού 20.473 στα περίπου πέντε της δικής του, ο Νικολά Σαρκοζί 17.304 επίσης σε πέντε, Φρανσουά Μιτέραν 48.326, ο Φρανσουά Ολάντ 17.218 και ο Ζακ Σιράκ 48.163 σε δώδεκα.

    Πώς στην Ελλάδα φωνάζεις «Πρόεδρε» και γυρίζουν όλοι πίσω; Στη Γαλλία φωνάζεις «Ιππότη».

    Φωτό: Αυτό το μετάλλιο ποιος θα το πάρει; Πηγή:  EPA/Francois Mori / POOL MAXPPP OUT
  • Forbes, BBC

    Πρόσωπα/ Αυτή είναι η πιο ισχυρή γυναίκα των μίντια

    Σε όλες τις επιδείξεις μόδας οι προβολείς πέφτουν πάνω της, σε αυτή την αδιαμφισβήτητη κυρία της μόδας που διευθύνει την αμερικανική έκδοση της Vogue από το μακρινό 1988 – δηλαδή 29 ολόκληρα χρόνια. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο το Forbes ανακήρυξε την Αννα Γουίντουρ την πιο ισχυρή γυναίκα των μίντια. Και καθόλου τυχαία άλλωστε ο χαρακτήρας της Μέριλ Στριπ στην ταινία «Ο διάβολος φορούσε Πράντα» βασίστηκε επάνω της.

    «Η Γουίντουρ κέρδισε την φήμη ως μιας από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον χώρο» εξηγεί το BBC από την πλευρά του. Στην σχετική λίστα ακολουθούν η Μπιγιονσέ, η Τέιλορ Σουίφτ, η Αριάνα Χάφινγκτον και η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ. Μα γιατί τρώνε όλες τη σκόνη της; Η αναλύτρια των μίντια Αλις Εντερς έχει μια θεωρία: «Η Σέριλ Σάντμπεργκ του Facebook και η Σούζαν Βοϊτσίκι της Google δεν περιλαμβάνονται στη λίστα». Η αξιολόγηση του Forbes δηλαδή περιλαμβάνει μόνο τον έντυπο Τύπο και τη βιομηχανία του θεάματος.

    Αλλά και πάλι, δεν είναι καθόλου λίγο.

    Φωτό: Κι από στυλ, τι να πεις. Πηγή: Shutterstock
  • Journal of Comparative Neurology

    Επιστήμη/ Γιατί μας ενδιαφέρει η ουρά της σαύρας

    Αυτό που ξέρουμε είναι πως όταν χρειαστεί να το σκάσουν οι σαύρες από κάπου ξεκολλάνε την ουρά τους κι εκείνη στη συνέχεια ξαναβγαίνει. Πώς όμως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός; Και -κυρίως- γιατί μας ενδιαφέρει εμάς;

    Την απάντηση δίνει στην επιθεώρηση Journal of  Comparative Neurology ομάδα καναδών ερευνητών που εξηγούν ότι η ουρά αυτών των ερπετών περιλαμβάνει, σε αντίθεση με εκείνη των θηλαστικών, μέρος του νωτιαίου μυελού τους. Αυτό ακριβώς το μέρος αναγεννάται με μια διαδικασία κυτταρικής ανάπλασης που οι ειδικοί μπόρεσαν επιτέλους να διαβάσουν. Ένα συγκεκριμένο είδος σαύρας, μάλιστα, ολοκληρώνει αυτή τη διαδικασία σε χρόνο ρεκόρ: του αρκούν μόλις τριάντα ημέρες για να φτιάξει και πάλι την ουρά του όπως ήταν πριν.

    Κι εδώ ερχόμαστε στο ζουμί: δεδομένου ότι ο άνθρωπος δύσκολα αποκαθιστά τις βλάβες στον νωτιαίο μυελό, «η γνώση αυτής της διαδικασίας μπορεί να μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε ανάλογες πρακτικές αυτοεπιδιόρθωσης». Στον άνθρωπο, σημειώνουν ακόμη οι ερευνητές, ο νωτιαίος μυελός δημιουργεί ιστούς ουλών που κλείνουν γρήγορα την πληγή, αλλά υπονομεύουν την αναμόρφωσή του. Δεν θα πρέπει λοιπόν να γίνουμε και λίγο σαύρες;

    Φωτό: Προσοχή στην απόδοση στα Αγγλικά, διότι ως γνωστόν υπάρχουν ουρές και ουρές. Πηγή: Shutterstock



text
  • Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων. Να δείτε που θα προσφύγουν δικαστικά και θα δικαιωθούν


    26 Απριλίου 2024, 17:50