226
Ο Σκρίπαλ κατά τη δίκη του στη Ρωσία το 2006 | EPA/YURY SENATOROV

Εξιτήριο για τον Σεργκέι Σκριπάλ μετά από δύο μήνες νοσηλείας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 13:51
Ο Σκρίπαλ κατά τη δίκη του στη Ρωσία το 2006
| EPA/YURY SENATOROV

Εξιτήριο για τον Σεργκέι Σκριπάλ μετά από δύο μήνες νοσηλείας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 13:51

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, ο ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος, ο οποίος είχε δεχτεί επίθεση τον Μάρτιο με νευροτοξικό παράγοντα, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές στη Βρετανία.

Στις 4 Μαρτίου, ο Σκριπάλ είχε βρεθεί αναίσθητος μαζί με την κόρη του Γιούλια σε παγκάκι της πόλης Σόλσμπερι στη νότια Αγγλία όπου ζουν τα τελευταία χρόνια.

Η υπόθεση αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον των Αρχών, πολύ περισσότερο όταν οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο Σκριπάλ και η Γιούλια δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ένα σοβιετικής κατασκευής απαγορευμένο χημικό όπλο.

Για λίγες ημέρες η κατάσταση των δύο Ρώσων ήταν εξαιρετικά άσχημα, ωστόσο στην πορεία συνήλθαν και η Γιούλια βγήκε από το νοσοκομείο πριν από έναν μήνα.

Σήμερα βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία.

Η Μόσχα απέρριψε από την πρώτη στιγμή την κατηγορία ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από την υπόθεση που έμοιαζε σε πολλά με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο ο οποίος πέθανε το 2006 μετά από δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο.

Εν τω μεταξύ, το Λονδίνο και δυτικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προχώρησαν σε απελάσεις πάνω από 100 ρώσων διπλωματών και περιορισμό κάποιων επαφών, μέτρα που απαντήθηκαν με τον ίδιο τρόπο από τη Ρωσία.

Ο Σκριπάλ το 2006 είχε καταδικαστεί από τη Ρωσία σε κάθειρξη 13 ετών για την αποκάλυψη σε βρετανικές μυστικές υπηρεσίες των ταυτοτήτων ρώσων πρακτόρων που δρούσαν στην Ευρώπη. Ανταλλάχτηκε με ρώσους πράκτορες το 2010 και έκτοτε ζούσε στο Σόλσμπερι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...