725
Στιγμιότυπο από τις άγριες συγκρούσεις. Διαδηλωτές εναντίον Αστυνομίας. Μια πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης | REUTERS/Adam Rhew/Charlotte Magazine

Το Σάρλοτ στις φλόγες μετά τον θάνατο 43χρονου από αστυνομικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 19:01
Στιγμιότυπο από τις άγριες συγκρούσεις. Διαδηλωτές εναντίον Αστυνομίας. Μια πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
|REUTERS/Adam Rhew/Charlotte Magazine

Το Σάρλοτ στις φλόγες μετά τον θάνατο 43χρονου από αστυνομικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 19:01

Οι άγριες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 43χρονου από αστυνομικό το βράδυ της Τρίτης, όχι μόνο δεν εκτονώθηκαν ύστερα από μια μέρα τρομακτικών επεισοδίων, αλλά κλιμακώθηκαν. Μετά λοιπόν και τη δεύτερη νύχτα ταραχών ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Πατ ΜακΚρόρι, κήρυξε το Σάρλοτ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δυνάμεις της εθνοφυλακής και της πολιτειακής αστυνομίας επιστρατεύτηκαν για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις της τοπικής αστυνομίας.

Δεκάδες αστυνομικοί και πολίτες τραυματίστηκαν από τις μεταξύ τους συγκρούσεις, έπειτα από τον θάνατο την Τρίτη του 43χρονου Κιθ Λαμόντ Σκοτ. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν δρόμους, έκλεψαν κουτιά από φορτηγά και έβαλαν φωτιές, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε κροτίδες λάμψης προσπαθώντας να διαλύσει το πλήθος. Ο κόσμος πετούσε πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, ενώ έγινε και χρήση χημικών. Αναφορές για λεηλασίες κυριάρχησαν στα ρεπορτάζ τα τοπικά μέσων ενημέρωσης.

2016-09-22T024738Z_248596810_S1BEUCRNLQAB_RTRMADP_3_USA-POLICE
Πολίτες απέναντι σε αστυνομικούς. Τέτοια περιστατικά είναι σπάνια, συνήθως μιλάμε για βίαιες συγκρούσεις με τραυματισμούς (Reuters)

Κατά τη δεύτερη νύχτα των επεισοδίων τραυματίστηκε σοβαρά διαδηλωτής που δέχτηκε πυροβολισμό. Ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας είχε αρχικά δηλώσει ότι ένας άνθρωπος που δέχτηκε πυροβολισμό στη διάρκεια των επεισοδίων είχε πεθάνει. Αργότερα, αξιωματούχοι της πόλης σε ανάρτησή τους, στο Twitter ανέφεραν ότι ο διαδηλωτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του, υποστηρίζεται μηχανικά.Επίσης, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πολίτης και όχι αστυνομικός ήταν αυτός που τραυμάτισε το βράδυ της Τετάρτης τον διαδηλωτή επισημαίνοντας ότι κι ένας αξιωματούχος της αστυνομίας νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Οπως και την πρώτη νύχτα των ταραχών έτσι και τη δεύτερη, αμέτρητοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Κιθ Λαμόντ Σκοτ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» και φωνάζοντας το σύνθημα «Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Ωστόσο η βία κλιμακώθηκε. Μιλάμε για όχλο που βρήκε την ευκαιρία να εκδηλώσει τα πιο άγρια ένστικτά του, να λεηλατήσει καταστήματα, να κάψει.

2016-09-22T024752Z_2133729493_S1BEUCRNMEAA_RTRMADP_3_USA-POLICE
Σπασμένα τζάμια σε κατάστημα στο Σάρλοτ. Οι λεηλασίες είναι ο κανόνας (Reuters)

Σε ένα περιστατικό που προκάλεσε αποτροπιασμό στις ΗΠΑ, κάποιοι «διαδηλωτές» αποπειράθηκαν να πετάξουν φωτορεπόρτερ σε φωτιά που είχαν ανάψει στο δρόμο, με συνέπεια ο δημοσιογράφος να κινδυνεύσει με μαρτυρικό θάνατο. Κάποιοι χτύπησαν τον άτυχο φωτορεπόρτερ, και μετά προσπάθησαν να τον σύρουν αναίσθητο στη φωτιά που είχαν ανάψει. Ο εξοργισμένος όχλος επιτέθηκε τόσο στον φωτορεπόρτερ, όσο και σε συνεργείο του τηλεοπτικού αμερικανικού δικτύου WCNC. Ο φωτορεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι του WCNC διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας τους.

Τις ταραχές επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η χώρα «χρειάζεται ενότητα και ηγεσία».

«Ας ελπίσουμε ότι η βία και οι ταραχές στο Σάρλοτ θα τερματιστούν άμεσα. Για εκείνους που τραυματίστηκαν, ελπίζω σύντομα να γίνετε καλά. Χρειαζόμαστε ενότητα και ηγεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικανούς. «Οι καταστάσεις σε Τάλσα και Σάρλοτ είναι τραγικές. Πρέπει να ενωθούμε για να κάνουμε ασφαλή και πάλι την Αμερική» τόνισε ο Τραμπ.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κατάφεραν να εισβάλουν και σε πολυκατάστημα, προτού φτάσει στο σημείο η Αστυνομία, προκειμένου να φρουρήσει την είσοδο.

Το απόγευμα της Τρίτης (για τις ΗΠΑ) ο αστυνομικός Μπρέντλεϊ Βίνσον πυροβόλησε και σκότωσε τον Κιθ Λαμόν Σκοτ. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε συγκρότημα διαμερισμάτων αναζητώντας έναν ύποπτο σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα, όταν είδαν τον 43χρονο να βγαίνει από το όχημά του με ένα όπλο.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον άνδρα ο οποίος «αποτελούσε επικείμενη θανάσιμη απειλή για τους αστυνομικούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Στον Σκοτ, πατέρα επτά παιδιών, παρασχέθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο. Η οικογένεια του νεκρού αντέδρασε και υποστήριξε ότι ο 43χρονος κρατούσε βιβλίο και όχι όπλο και πως περίμενε τον γιο του στο πάρκινγκ. «Καθόταν συνήθως στη σκιά, διάβαζε το βιβλίο του και περίμενε το παιδί του να κατέβει από το λεωφορείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κόρη του. «Δεν είχε όπλο, δεν τα έβαζε με κανέναν», τόνισε.

Αργότερα, ο επικεφαλής της Αστυνομίας τού Σάρλοτ ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί προειδοποίησαν πολλές φορές τον 43χρονο να πετάξει το όπλο του, προτού τον πυροβολήσουν. Τόσο ο νεκρός άνδρας, όσο και ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε, είναι Αφροαμερικανοί.

Το συμβάν έρχεται μία μόλις ημέρα έπειτα από άλλο περιστατικό, στην Τάλσα της Οκλαχόμα, κατά το οποίο αστυνομικός πυροβόλησε άοπλο μαύρο άνδρα.

Με τον Σκοτ, ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά φέτος ανέρχεται στους 702. Από αυτούς, αναφέρει η Washington Post, η οποία κρατά δικό της αρχείο, οι 163 ήταν Αφροαμερικανοί

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...