336
Ρουά Ματ: ο κορυφαίος σκακιστής επιβλέπει τη νέα γενιά σκακιστών | Garry Kasparov / Facebook

Ο Γκάρι Κασπάροφ μάς χορεύει στη σκακιέρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 17:58
Ρουά Ματ: ο κορυφαίος σκακιστής επιβλέπει τη νέα γενιά σκακιστών
|Garry Kasparov / Facebook

Ο Γκάρι Κασπάροφ μάς χορεύει στη σκακιέρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 17:58

Το σκάκι είναι πολλά πράγματα. Είναι μαθηματικά και γεωμετρία, αφού δεν πρέπει απλά να υπολογίζεις την κάθε σου κίνηση, αλλά και να την εκτελείς πάνω στη σκακιέρα, σχηματίζοντας νοερά σχέδια με βάση το πώς και το πόσο μπορούν να κινούνται τα πιόνια σου.

Είναι όμως και φαντασία, καθώς όσο πιο πολύ εξασκείσαι σε αυτό, τόσο καταλαβαίνεις ότι τα άλογα, οι αξιωματικοί, οι στρατιώτες, οι πύργοι, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες είναι σαν να συμμετέχουν σε μια χορογραφία, τα βήματα της οποίας καθορίζεις ανά πάσα στιγμή εσύ και ο αντίπαλός σου, με καλομελετημένες ή επιπόλαιες αποφάσεις.

Πώς μπορούν άραγε όλα αυτά να μεταφερθούν επί σκηνής; Οταν σκέφτεσαι το σκάκι, ένα είναι το όνομα που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό. Ο Γκάρι Κασπάροφ είναι ο σούπερ σταρ της σκακιέρας.

Ενας επικός αγώνας σκάκι από το διεθνές τουρνουά του Λινάρες το 1993, ανάμεσα στον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Καρπόφ, αναβιώνει στη σκηνή του Λαβύρινθου του ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος), την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival. Τη χορογραφία της παράστασης «Χορεύοντας στη σκακιέρα» υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός και θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, ενώ ηθοποιοί φορώντας εντυπωσιακά κοστούμια, θα δίνουν σάρκα και οστά σε κάθε σκακιστική ανατροπή.

Η performance θα δοθεί παρουσία του μετρ και κορυφαίου σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ, αλλά και του βρετανού «συναδέλφου» του Νάιτζελ Σορτ, οι οποίοι θα σχολιάζουν ζωντανά την ιστορική αυτή παρτίδα.

Ενώ λοιπόν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μουντιάλ και στη Ρωσία, ένας αξεπέραστος σκακιστής έρχεται για να μας αποδείξει ότι στρατηγικά, το σκάκι δεν διαφέρει και πολύ από το ποδόσφαιρο. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πιόνια/παίκτες παίζουν σε συγκεκριμένα πόστα και προσπαθούν να προστατέψουν τη μικρή περιοχή τους, ώστε να μην ανατραπεί ο βασιλιάς ή ο τερματοφύλακάς τους, αντίστοιχα.

Η συνέχεια επί της σκακιέρας…

INFO
21 και 22 Ιουνίου 2018, 20.30, Λαβύρινθος ΚΠΙΣΝ
Σκηνοθεσία -Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική: Στάθης Σούλης
Κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου
Με σειρά προτεραιότητας. Τα Δελτία Προτεραιότητας θα διανέμονται από το Labyrinth Kiosk 1 ώρα (19.30) πριν την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.
Ο κάθε παρευρισκόμενος μπορεί να παραλάβει ως 2 δελτία εισόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...