347
Ο Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ | REUTERS/Julien de Rosa/Pool

Ο Μακρόν θέλει να δώσει επίσημο ρόλο Πρώτης Κυρίας στην Μπριζίτ – οι Γάλλοι αντιδρούν

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 12:09
Ο Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ
|REUTERS/Julien de Rosa/Pool

Ο Μακρόν θέλει να δώσει επίσημο ρόλο Πρώτης Κυρίας στην Μπριζίτ – οι Γάλλοι αντιδρούν

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2017, 12:09

Επίσημο ρόλο Πρώτης Κυρίας, αμερικανικού τύπου, με δικό της γραφείο και προϋπολογισμό -αλλά και αποζημίωση- σκοπεύει να δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στη σύζυγό του, Μπριζίτ, προκαλώντας αντιδράσεις στη Γαλλία.

Ο Μακρόν είχε ήδη υπονοήσει προεκλογικά ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.

Είχε υποσχεθεί να «αποσαφηνίσει» τον ρόλο της συζύγου του προέδρου, δίνοντας της επίσημο στάτους. Μιλούσε μάλιστα για «γαλλική υποκρισία» για αυτό το θέμα: «Το πρόσωπο με το οποίο μένεις μαζί πρέπει να έχει ρόλο και να αναγνωρίζεται για αυτόν τον ρόλο», εξηγούσε. Βέβαια οι προκάτοχοί του δεν είχαν δώσει και το ιδανικό παράδειγμα, ή αν θέλετε πλαίσιο. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε την Κάρλα Μπρούνι, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ένας Θεός ξέρει ποιαν είχε τελικά.

Ετσι ούτε το πρωτόκολλο και πολύ περισσότερο το σύνταγμα της Γαλλίας, προβλέπουν κάτι σχετικό για ρόλο Πρώτης Κυρίας. Το κόστος για την ασφάλεια, το προσωπικό και το γραφείο φτάνει αυτή τη στιγμή στα 450.000 ευρώ τον χρόνο που βαρύνουν τον προϋπολογισμό της προεδρίας, δηλαδή της θέσης του Μακρόν.

Αν προχωρήσει το σχέδιο του νεαρού γάλλου προέδρου για επίσημο ρόλο της συζύγου του, τότε θα πρέπει να υπάρξει διαφορετικός προϋπολογισμός, πράγμα που έρχεται σε προφανή αντίθεση με την -επίσης προεκλογική- υπόσχεση για νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους, αλλά και για τον νόμο ηθικής της πολιτικής ζωής που θα απαγορεύει σε κοινοβουλευτικούς την πρόσληψη συγγενών.

Η αντίδραση υπάρχει ήδη – έστω και αν ο Guardian υπερβάλλει λίγο και μιλά για λαϊκό ξεσηκωμό. Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης να έχει η Τρονιέ και επίσημα δικό της γραφείο.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πτώση της δημοφιλίας του, η οποία είναι η μεγαλύτερη για νέο πρόεδρο που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Μόλις το 36% των ερωτηθέντων λένε ότι είναι ικανοποιημένοι με τον πρόεδρο, την στιγμή που στο ίδιο σημείο της θητείας τους, ο Νικολά Σαρκοζί ήταν στο 56% και ο Φρανσουά Ολάντ στο 66% (ο τελευταίος έφυγε πάντως από την προεδρία με σχεδόν μονοψήφια ποσοστά).

Από Σεπτέμβριο μάλιστα η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για διαδηλώσεις ενόψει των σχεδίων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσει στους νόμους για την εργασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...