403
Ο Ράινς Πρίμπους δέχεται το φιλικό χτύπημα στην πλάτη από τον Τραμπ. Ηταν 22 Ιανουαρίου όταν ορκιζόταν προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Τώρα απολύθηκε μέσω twitter | Reuters/Carlos Barria

Ο Τραμπ έδιωξε τον Πρίμπους από τον Λευκό Οίκο!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2017, 00:37
Ο Ράινς Πρίμπους δέχεται το φιλικό χτύπημα στην πλάτη από τον Τραμπ. Ηταν 22 Ιανουαρίου όταν ορκιζόταν προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Τώρα απολύθηκε μέσω twitter
|Reuters/Carlos Barria

Ο Τραμπ έδιωξε τον Πρίμπους από τον Λευκό Οίκο!

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2017, 00:37

H εκπαραθύρωση έγινε γνωστή όπως συνηθίζεται στην κυβέρνηση Τραμπ. Με ένα tweet – ή για την ακρίβεια με τρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι ο Ράινς Πρίμπους, ο ελληνοαμερικανός σύμβουλός του που έως τώρα θεωρείτο εξ απορρήτων και από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους κοντά στο Οβάλ Γραφείο, παύει να είναι προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Τον αντικαθιστά ο στρατηγός Τζον Φ. Κέλι, που ήταν στη διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ασφαλώς ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Πρίμπους για «τις υπηρεσίες και την αφοσίωσή του στην πατρίδα». Αλλά τέτοια ωμή αποπομπή σπανίζει ακόμα και για τα σκληρά δεδομένα της αδίστακτης αμερικανικής πολιτικής.

Ο Πρίμπους, τέκνο της ελληνικής ομογένειας, πλήρωσε προφανώς την αντιπαράθεσή του με τον νέο διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Αντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει σε συνομιλία του με αρθρογράφο του New Yorker, ως «παρανοϊκό και σχιζοφρενή», συνοδεύοντας μάλιστα τις δύο λέξεις με άλλες χυδαίες εκφράσεις.

Ο Πρίμπους δεν ήθελε τον Σκαραμούτσι στον Λευκό Οίκο, και όταν αυτός τελικά επέβαλε την παρουσία του, ο «Μουτς» ήταν αυτός που δεν ήθελε πια τον 45χρονο ελληνοαμερικανό πολιτευτή, ο οποίος έκανε καριέρα ως στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υπήρξε από τους λίγους που στηριξαν εξ αρχής τον Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν κανείς δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε το χρίσμα της παράταξης, πόσω μάλλον τις εκλογές.

Ο Σκαραμούτσι φόρτωσε στον Πρίμπους τη ρετσινιά ότι βρίσκεται πίσω από τις διαρροές στον αντιπολιτευόμενο Τύπο και προφανώς ο Τραμπ το πίστεψε. Tώρα αναλαμβάνει προσωπάρχης ένας στρατηγός που θεωρείται από τον Τραμπ ως «άνθρωπος των συνόρων» με ό,τι κι αν σημαίνει πλέον αυτό σε αυτήν την κυβέρνηση.

2017-07-28T211816Z_2130970729_RC15A66CA170_RTRMADP_3_USA-TRUMP-KELLY
O Ράινς Πρίμπους (αριστερά) και ο αντικαταστάτης του Τζον Φ. Κέλι (Reuters)

Στην αμερικανική πολιτική -και ειδικά στους καιρούς του Τραμπ- ο χρόνος έχει γίνει επικίνδυνα πυκνός και το πολιτικό δυναμικό καίγεται με ρυθμούς πρωτοφανείς. Ο Πρίμπους είναι ο δεύτερος άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ που αποπέμπεται μέσα στους πρώτους επτά μήνες της προεδρίας, μετά τον Μάικλ Φλιν που είχε προλάβει να παραμείνει μόλις έναν μήνα ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Πολλοί θεωρούν ότι ο Πρίμπους δεν θα είναι ο τελευταίος καθώς γύρω από το Οβάλ Γραφείο διεξάγεται ένας μέχρις εσχάτων αγώνας για το ποιος θα είναι ο πιο έμπιστος ενός προέδρου απρόβλεπτου και εύκολου να επηρεαστεί.

Κρίμα και για τον Πάνο Καμμένο. Που είχε να το λέει ότι ήταν συνομιλητής του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου…