2715
Στιγμιότυπο από τη νυχτερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το Eurogroup | Nikos Libertas / SOOC

Αυτόματο «κόφτη» προβλέπει η ελληνική πρόταση στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 16:50
Στιγμιότυπο από τη νυχτερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το Eurogroup
|Nikos Libertas / SOOC

Αυτόματο «κόφτη» προβλέπει η ελληνική πρόταση στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 16:50

Μειώσεις ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις θα προβλέπει ο εφεδρικός μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης όπως προκύπτει από τα όσα συμφωνήθηκαν στο σημερινό έκτακτο Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων.

Ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και θα τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο, με ορίζοντα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει εισπρακτικά μέτρα και αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να αποσαφηνίζει ότι οι μειώσεις θα πιάνουν το σύνολο των κρατικών εκροών, που σημαίνει ότι θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις. Το ακριβές μείγμα που θα περιλαμβάνεται στον μηχανισμό δεν έχει διευκρινιστεί, και αναμένεται να αποσαφηνιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τη θετική έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το βράδυ της Δευτέρας, αφού συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων για την έκβαση του Eurogroup. Δήλωσε ότι «έχει τεθεί ένας οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους», ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές και στους πολίτες, «οι οποίοι δικαιούνται μία καλή είδηση».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον ΠτΔ ότι βρίσκεται στη διάθεση των υπόλοιπων αρχηγών «για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος». Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι την απόφαση να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη στηρίζουν, πια, όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και συμμερίζεται, παράλληλα, η πλειοψηφία του λαού.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Τι συνέβη στο Eurogroup

Στις καθημερινές χρηματιστηριακές αναλύσεις είναι κλισέ, πλέον, η φράση «με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν…». Αυτή ακριβώς είναι και η φράση που μπορεί να περιγράψει το κλίμα κατά την προσέλευση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup που άρχισε στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περί τις 7.30 το απόγευμα. «Μεικτά πρόσημα» στις εκτιμήσεις και την ατμόσφαιρα να εναλλάσσεται από τη φαινομενική αισιοδοξία στη δηλωμένη απαισιοδοξία.

Ανακούφιση για το γεγονός ότι συζητάμε για την καλύτερη διαχείριση του χρέους, δήλωσε ότι αισθάνεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Τόνισε, μάλιστα, ότι και το ΔΝΤ ήταν φανερά ικανοποιημένο από το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν τρία επίπεδα στο ζήτημα του χρέους, «τι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, δηλαδή άμεσα, μεσοπρόθεσμα, το 2018, και μακροπρόθεσμα».

Οσο για το φλέγον ζήτημα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή το αίτημα λήψης προληπτικών μέτρων από την κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων και ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση. Με άλλα λόγια, «τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα αποτελέσματα για το έλλειμμα του προηγούμενου 12μήνου. Εάν υπάρξει διαφορά στο πλεόνασμα θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα που θα προβλέπει αντίστοιχη μείωση των δαπανών», εξήγησε ο ίδιος. Μόλις θεσμοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης.

Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, υπογράμμισε, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία. Ειδικότερα, για τα προληπτικά μέτρα σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα, ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Τρίτον συμφωνήσαμε ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και τη χώρα».

Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης και τη χρονική στιγμή εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί.

«Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσε. Οπως είπε «ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις».

Επίσης, σημείωσε αυτό που τόνισε και ο κ. Τσακαλώτος, ότι θα υπάρχει εξέταση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος λυμένες. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα. Αυτά στο τέλος του 2018».

Σημείωσε «δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν».

«Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου», συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση του Eurogroup/ Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την επόμενη δόση

Περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά η εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και η δημιουργία του Ταμείου επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Ακόμη, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τις πρώτες σκέψεις για το χρέος και καλεί Θεσμούς και ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού, ώστε να σταλεί το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, με την πλήρη λίστα των προαπαιτούμενων, όπως και η έκθεση για την Αξιολόγηση.

Μόλις γίνουν τα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων -συμπεριλαμβανομένης της νομοθέτησής τους όπου είναι απαραίτητο- το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, μετά από την υιοθέτηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων μέτρων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση:

Ενα πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων ύψους έως 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου.

Ενας επιπλέον προληπτικός μηχανισμός, που θα νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων, ανάμεσά τους μέτρα χωρίς διακρίσεις, θα εφαρμοστούν αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις αποτυχίας επίτευξης ετήσιου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% μεσοπρόθεσμα). Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν με προσωρινό χαρακτήρα όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρα εσόδων, θα τεθούν σε ισχύ το ακόλουθο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επανέλθει στον σωστό δρόμο ο προϋπολογισμός. Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικά γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την επιστροφή των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, μέτρα θα ληφθούν για να ανοίξει απευθείας η αγορά για την πώληση και διαχείριση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια που εξασφαλίζονται με κύριες κατοικίες.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την επικείμενη υιοθέτηση του νόμου για τη δημιουργία του συμφωνημένου ελληνικού ταμείου επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει την αρχική μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου θα οριστεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το ταμείο θα γίνει πλήρως λειτουργικό όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα χρέους με στόχο τη διασφάλιση ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και θα εξεταστούν μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόλις έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Το Eurogroup συμφωνεί στις ακόλουθες γενικές αρχές για τα πιθανά περαιτέρω μέτρα χρέους: 1) διευκόλυνση πρόσβασης στις αγορές, 2) εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, 3) παροχή κινήτρων για την διαδικασία προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά από το τέλος του προγράμματος, 4) ευελιξία για να συμπεριληφθεί η αβέβαιη ανάπτυξη του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Επίσης, το Eurogroup συμφωνεί στη δημιουργία ορόσημου για την Αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο υπό το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο δρόμο.

Το Eurogroup προβλέπει μία προσέγγιση με αλληλουχία, σύμφωνα με την οποία ένα πακέτο μέτρων για το χρέος θα εισάγονται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες για την κάλυψη του συμφωνημένου ορόσημου για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπόκεινται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του EFSF.

To Eurogroup θα εξετάσει:

Βραχυπρόθεσμα: τις δυνατότητες βελτιστοποίησης διαχείρισης χρέους του προγράμματος.

Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από το EuroWorking Group να εξερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερες περίοδοι ωρίμανσης και αποπληρωμής), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν είναι απαραίτητο, στο τέλος του προγράμματος του ESM, με τον όρο ότι θα έχει εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, όπως και μέτρα για τη χρήση των ισοδύναμων κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και το πρόγραμμα ασφάλειας αγορών.

Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup είναι έτοιμο, αν απαραίτητο, και με τον όρο συμμόρφωσης με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για περαιτέρω αξιολόγηση της ανάγκης για πιθανά περαιτέρω μέτρα χρέους, στο τέλος του προγράμματος, για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμο δρόμο.

Το Eurogroup δίνει εντολή στο EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω στις τεχνικές λεπτομέρειες αυτού του πακέτου για τα μέτρα χρέους και να υποβάλει έκθεση στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή του πακέτου μέτρων, αυτή η συμφωνία για το χρέος και τις διαβεβαιώσεις για επαρκή χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ανυπομονεί να λάβει γρήγορα το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρης λίστας των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως και της έκθεσης συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση.

Καλεί τις ελληνικές αρχές να κάνει άμεσα βήματα για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων, μέσω και της νομοθέτησης. Μετά από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και έπειτα από τις εθνικές διαδικασίες όπου είναι απαραίτητο, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του «προληπτικού μηχανισμού». Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου.

Οπως ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».

Ενας λόγος που ουδείς περίμενε κάποια ουσιαστική εξέλιξη τη Δευτέρα, είναι ότι η κυβέρνηση έστειλε στα… Ελληνικά την πρότασή της για τον έκτακτο μηχανισμό, με αποτέλεσμα το Euro Working Group -το οποίο συνεδρίασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας- να μην μπορέσει να το επεξεργαστεί, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI. Αυτό καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη μια πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα, καθώς απαιτείτo χρόνος μέχρι η πρόταση να μεταφραστεί στα Αγγλικά και να εξεταστεί από το Eurogroup. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η τεχνική επεξεργασία και η μετάφραση στα Αγγλικά θα συζητηθούν σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη. Πάντως, όπως σημειώνει το πρακτορείο, το θέμα του χρέους αναμενόταν να συζητηθεί τη Δευτέρα, αλλά όχι εις βάθος.

Με δεδομένο αυτό το κλίμα, αναζητείτο μία φόρμουλα η οποία θα βασιζόταν σε υποδόσεις. Πληροφορίες του οικονομικού γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ ανέφεραν ότι μετά το πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που νομοθέτησε η Ελλάδα, θα δοθεί υποδόση ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ελληνικά ταμειακά αποθέματα, μέχρι να κλείσει τελικά η Aξιολόγηση αλλά και το ζήτημα των προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα πάντα με το ΜΝΙ, το απόγευμα της Δευτέρας συζητήθηκε το κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, στο οποίο θα περιλαμβανόντουσαν τα επόμενα βήματα για τις διαπραγματεύσεις και θα συνδεόταν η εφαρμογή των επόμενων βημάτων με την εκταμίευση των δόσεων.

Δύο εκθέσεις για το χρέος

Στο Eurogroup που ήταν σε εξέλιξη τη Δευτέρα, θα παρουσιάζονταν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης δύο εκθέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Την μία την έχει προετοιμάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άλλη οι Θεσμοί της ευρωζώνης.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συμφωνία στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και αναμένω από το Εurogroup να αναγνωρίσει αυτή την εξέλιξη γιατί οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό που εγκρίθηκαν χθες είναι πολύ σημαντικές», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Πρόκειται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις γιατί προστατεύουν τους πιο ευάλωτους και είναι ισορροπημένες», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να αναγνωριστεί σήμερα (Δευτέρα) από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης». Αναφορικά με το εφεδρικό πακέτο, σύμφωνα με το γάλλο επίτροπο η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ στο Αμστερνταμ, δηλαδή ο μηχανισμός είναι αυτόματος, αξιόπιστος και νομοθετημένος. «Εμείς τον υποστηρίζουμε και θα δούμε εάν χρειαστούν κάποιες τεχνικές και οικονομικές προσαρμογές», είπε.

Σε σχέση με το χρέος που θα συζητηθεί σήμερα, είπε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει την τεχνική υποστήριξη, ωστόσο διευκρίνισε ότι τα κράτη μέλη είναι αυτά που θα λάβουν τις αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Επιστροφή στη σταθερότητα

«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της» διαμήνυσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση. «Οι Ελληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

«Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος» επισήμανε παράλληλα, χαιρετίζοντας την ψήφιση του Φορολογικού – Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Καταλήγοντας, ο Σαπέν κάλεσε το Eurogroup να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι… σκεπτικιστές

Την αισιοδοξία αυτή όμως δεν συμμερίζονται όλοι οι αξιωματούχοι. Για παράδειγμα, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετρίασε τις (ελάχιστες) πιθανότητες για μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε ότι «σήμερα δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία», ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία μέσα στον Μάιο, δηλαδή ως τις 24 Μαΐου, το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.

Το στίγμα, εκτός ευχολογίων, δόθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup: «Η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν πρόκειται να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα της Ελλάδας ή για το χρέος», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα ως τις 24 Μαΐου, κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση. Σχετικά με το χρέος είπε ότι «σίγουρα πρόκειται να συζητηθεί» για να διευκρινίσει πάντως ότι «θα συζητήσουμε πότε, αν και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει. Σήμερα πάντως θα γίνει η πρώτη συζήτηση».

«Mικρό καλάθι» για το σημερινό Eurogroup είχε κρατήσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, εκτιμώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι αποφάσεις της ελληνικής Βουλής συνιστούν ένα μεγάλο βήμα προόδου, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης» ανέφερε, ο ευρωπαίος αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στον φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό YLE.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Στο επίκεντρο θα τεθεί η επέκταση των ωριμάνσεων και ενδεχομένως, η μείωση των επιτοκίων» εξήγησε στη συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι «η ελάφρυνση χρέους είναι ένα θέμα που μένει να αποφασιστεί από τους πιστωτές και όχι την Κομισιόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...