448
Οι δύο κυρίες κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο | White House

Θες να είσαι Μισέλ ή Μελάνια;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Νοεμβρίου 2016, 09:52
Οι δύο κυρίες κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο
|White House

Θες να είσαι Μισέλ ή Μελάνια;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Νοεμβρίου 2016, 09:52

Μπες σε σχολικές τάξεις, σε καφετέριες, σε κλαμπ και κάνε την παραπάνω ερώτηση σε κορίτσια. Θα καταλάβεις πολλά πράγματα για τον πολιτισμό μας και για το πού πηγαίνει, θα καταλάβεις και γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές. Θες να είσαι Μισέλ ή Μελάνια;.. Τα περισσότερα κορίτσια θα σου πούνε: Μελάνια. Κρίνοντας απ’ όσα βλέπω γύρω μου, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αυτή θα είναι η απάντησή τους.

Και θα σου πούνε Μελάνια, γιατί το όνειρο δισεκατομμυρίων κοριτσιών ανά τον κόσμο, ο στόχος ζωής τους μη σου πω, είναι να είναι όμορφες και σέξι. Απλώς όμορφες και σέξι και τίποτα παραπάνω. Και τί δεν κάνουν γι’ αυτό, μπορούν ν’ ασχολούνται όλη μέρα με την εμφάνισή τους, με το αν έχει βαφτεί σωστά η βλεφαρίδα και πώς τα χείλια φαίνονται πιο μεγάλα και η περιφέρεια μικρότερη. Και φυσικά αγωνιούν για το πώς θ’ αποτυπώσουν όλα τα παραπάνω σε μια σέλφι που θα μοιάζει βγαλμένη απ’ τη Vogue.

Κατά καιρούς έχουν βγει και έρευνες που το επιβεβαιώνουν, οι έφηβες θα ήθελαν περισσότερο να γίνουν μοντέλα, παρά επιστήμονες. Όλες θα ήθελαν να είναι οι Μελάνιες που βλέπουν στα περιοδικά μόδας. Ο διακαής πόθος ουκ ολίγων κοριτσιών είναι αυτός, να είναι όμορφες, ψηλές, εντυπωσιακές, σέξι και να έχουν λεφτά (ή άντρες με λεφτά) για να ψωνίζουν και να φοράνε ωραία ρούχα και να μένουν σε ωραία σπίτια και να έχουν ωραία πράγματα.

Η Μισέλ Ομπάμα απέχει πολύ απ’ το συγκεκριμένο πρότυπο που έχει κατακλύσει την υφήλιο. Και ήταν ένα δυνατό αντίπαλον δέος αυτού του κούφιου προτύπου. Ήταν η εκδίκηση του περιεχομένου απέναντι στην εικόνα, που τόσο μας έχει τυφλώσει. Eνα από εκείνα που καταφέρνουν γυναίκες, όπως Μισέλ Ομπάμα, είναι να κάνουν τον επιφανειακό πολιτισμό μας να εκτιμήσει μια γυναικεία προσωπικότητα περισσότερο από δυο ψηλά πόδια με μια τέλεια μύτη. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Και πρέπει να είσαι πραγματικά εξαιρετική για να το καταφέρεις. Γι’ αυτό αγαπήσαμε τη Μισέλ, γιατί ήταν εξαιρετική και το κατάφερε και μας το έφερε μπροστά στα μούτρα μας. Και τώρα καταλαβαίνουμε πόσο λίγη είναι η Μελάνια που θα τη διαδεχτεί.

Δεν μου φαίνεται περίεργο που η γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Σοφί Τεαλέ, η οποία επιμελείται το στυλ της Μισέλ Ομπάμα, αρνείται τώρα να συνεργαστεί με τη Μελάνια Τραμπ. Μπορεί τα ρούχα να φαίνονται καλύτερα πάνω στο αψεγάδιαστο κορμί της Μελάνια απ’ ότι πάνω σ’ ένα κορμί με ατέλειες, όπως το κορμί της Μισέλ, αλλά δεν μπορούν να ντύσουν το αισθητικό και ποιοτικό χάσμα μεταξύ των, εντελώς διαφορετικών, κόσμων που αυτές οι δυο γυναίκες πρεσβεύουν: της επιφάνειας η μια, της ουσίας η άλλη.

ΥΓ. Πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια Μισέλ ή μια Μελάνια. Απλώς, η Μισέλ δεν θα μπορούσε να κρύβεται ποτέ πίσω απ’ τον Τραμπ, ούτε ο Ομπάμα θα είχε πίσω του μια Μελάνια.