538
Κυριακή πρωί, μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο. Οι παραλίες της Αττικής μέσα στο μαζούτ... | Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κι όμως το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρεί «βελτιωμένη» την εικόνα με την κηλίδα!

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 08:28
Κυριακή πρωί, μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο. Οι παραλίες της Αττικής μέσα στο μαζούτ...
|Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κι όμως το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρεί «βελτιωμένη» την εικόνα με την κηλίδα!

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 08:28

Το μαζούτ έφτασε στο Λαγονήσι, πολίτες κολυμπούν σε βρώμικες παραλίες παραπλανημένοι και από τις δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή, μία εβδομάδα έχει περάσει από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», και από το υπουργείο Ναυτιλίας βλέπουν την κατάσταση… βελτιωμένη! Και μάλιστα σε όλα τα «προβληματικά» σημεία… Είναι το ίδιο υπουργείο που ο αναπληρωτής του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έλεγε ότι το φαινόμενο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είχε περιοριστεί. Το Σαββατοκύριακο όμως πέρασε…

Μετά την ανασκόπηση των ενεργειών της Κυριακής, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι οι εργασίες από ιδιωτικά συνεργεία και εθελοντές συνεχίζονται κανονικά. Μέτρα, με την πόντιση φραγμάτων και άλλων μέτρων, λαμβάνονται και σε σημεία που ως τώρα δεν έχουν εμφανίσει ρύπανση, αλλά βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι σήμερα Δευτέρα θα φτάσει στη Σαλαμίνα ένα ακόμη ιδιωτικό βυτιοφόρο όχημα και επιπλέον προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του νερού. Συνεχίζονται ακόμη οι εργασίες στην ακτή του Πειραιά, ενώ στην περιοχή της Γλυφάδας το έργο του καθαρισμού έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες και εθελοντές περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ως το μεσημέρι της Κυριακής είχαν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ. Το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι και –σύμφωνα με μαρτυρίες- ακόμη και σε παραλίες της Σαρωνίδας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν βγει τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης για την προέλευση του πετρελαίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε επισημάνει από το Σάββατο ότι η ρύπανση δεν οφείλεται στο δικό της πλοίο αλλά σε άλλο, το οποίο ρυμουλκείτο προς το Πέραμα. Η ανάλυση αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, εικόνες από τον βυθό της Σαλαμίνας έδωσε η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος. Σε μικρή απόσταση από την ακτή το μαζούτ φαίνεται να κατακάθεται στον βυθό της θάλασσας σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια.

Σημειώνεται ότι σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου απαγορεύτηκε η κολύμβηση, όμως και πολλοί είναι αυτοί που αγνόησαν την απαγόρευση, προφανώς ύστερα και από τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή.

Και ενώ το υπουργείο κρίνει την κατάσταση γενικά βελτιωμένη σε όλα τα προβληματικά σημεία, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καλά κρατεί.

Απαντώντας στις αναφορές του πρόεδρου της ΝΔ για καθυστερημένη έκκληση των ελληνικών αρχών για ευρωπαϊκή συνδρομή, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «είναι φαίνεται επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μένει αδιάβαστος. Αλλιώς δεν εξηγείται το πώς εμφανίζεται αδιάβαστος τόσο συχνά».

Προσθέτει ότι «αν διάβαζε εφημερίδες τουλάχιστον, δε θα έλεγε ότι το ναυάγιο έγινε στις  9 του μηνός. Γιατί το ναυάγιο έγινε στις 10 του μηνός και μάλιστα νύχτα. Όλοι έγραψαν και διάβασαν ότι έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου, πλην ίσως του αρχηγού της ΝΔ.

» Το Συντονιστικό όργανο συστάθηκε αμέσως, την ίδια μέρα και λειτούργησε από την πρώτη στιγμή,  όπως προβλέπει το ΠΔ 11/2002. Η πρώτη δουλειά δεν είναι να το ανακοινώσουμε, αλλά να το βάλουμε να λειτουργήσει.  Επειδή δεν κοκορευόμαστε για τις αυτονόητες ενέργειές μας, δεν ανακοινώσαμε τη συγκρότησή του.

» Άλλωστε η ρύπανση ήταν αρχικά περιορισμένη. Η αλλαγή της θερμοκρασίας και του καιρού τη διέσπειρε. Και όσο απλωνόταν η κηλίδα, τόσο διευρυνόταν και η σύνθεση του Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο πλέον, σήμερα, εκπροσωπούνται και οι Δήμοι και η Περιφέρεια.

Καταλήγει λέγοντας ότι «στο ΥΝΑΝΠ,  προστατεύουμε στην πράξη το περιβάλλον, αδιαφορώντας και για το πολιτικό κόστος, αλλά και για τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη, τουλάχιστον έως ότου αρχίσει να ενημερώνεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...