476
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε πρόσφατη ομιλία του στη Ρίγα της Λετονίας | Reuters

Η συγκινητική απάντηση του Μπάιντεν σε διαδηλωτή

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2016, 12:03
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε πρόσφατη ομιλία του στη Ρίγα της Λετονίας
|Reuters

Η συγκινητική απάντηση του Μπάιντεν σε διαδηλωτή

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2016, 12:03

Από τις φορές που ένας πολιτικός δεν «ταπώνει» απλώς έναν ταραξία με την απάντησή του, αλλά δημιουργεί και αίσθηση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε μια εξόχως δύσκολη κατάσταση. Ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε την Πέμπτη στο Κλίβελαντ για να μιλήσει σε μια προεκλογική εκδήλωση της Χίλαρι Κλίντον.

Ως εδώ καλά. Ομως κάποια στιγμή, την ώρα που μιλούσε για διεθνή θέματα και ιδιαιτέρως για τη Συρία, ένας θερμόαιμος άνδρας που βρισκόταν στο πλήθος ύψωσε τη φωνή του και με φανερή προσπάθεια να προβοκάρει τον αμερικανικό αντιπρόεδρο είπε: «Οι φίλοι μου πέθαναν εκεί, οι αμερικανοί φίλοι μου». Ο κόσμος σιώπησε, παγωμάρα έπεσε σε όλη την αίθουσα, ενώ ο άνδρας συνέχισε να λέει συνέχεια ότι έχασε τους φίλους του στο πεδίο της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών.

Κι όμως, ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο δεν έχασε τη ψυχραιμία του, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση ανοίγοντας διάλογο με τον… ταραξία. «Θα με ακούσεις; Κι ο δικός μου γιος πέθανε, εντάξει;» είπε με αποτέλεσμα η παγωμάρα να γίνει ακόμη πιο έντονη. Αίφνης, ο άνδρας που ξεκίνησε την ιστορία σταμάτησε να φωνάζει, όπως και οι υποστηρικτές της Κλίντον που θέλοντας να τον κάνουν να σταματήσει φώναζαν ρυθμικά «Χίλαρι, Χίλαρι».

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο γιος του Μπάιντεν, Μπο, ήταν βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και πρώην γενικός εισαγγελέας στο Ντέλαγουερ. Πέρυσι, σε ηλικία 46 ετών, πέθανε χτυπημένος από τον καρκίνο.

Να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν είχε αναθρέψει μόνος του τον γιο του, καθώς τόσο η γυναίκα του όσο και η κόρη του είχαν πεθάνει το 1972 σε  αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το γεγονός ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος μίλησε δημόσια για την απώλεια του γιου του δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ο αδόκητος θάνατος του γιου του ήταν η αιτία που ο Μπάιντεν δεν θέλησε να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο. Θα περίμενε κανείς ότι αμέσως μετά το επεισόδιο, ο ταραχοποιός θα συλλαμβανόταν ή ότι τέλος πάντων θα είχε να κάνει με μυστικούς πράκτορες. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, ικανοποιήθηκε αρκετά ακούγοντας τον Μπάιντεν να του λέει ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν τη διαφωνία του ιδιωτικά.

«Ελα μετά την ομιλία μου να το συζητήσουμε, εντάξει; Σου επιτρέπω να το κάνεις», του είπε ο Μπάιντεν εις επήκοον όλων.

Πολύ πρόσφατα ο Μπάιντεν έκανε λόγο για την απόφαση των ΗΠΑ να ζητήσουν από τους κουρδικές δυνάμεις να αποχωρήσουν τις περιοχές που είχαν καταλάβει από τους τζιχανιστές (στην όχθη του Ευφράτη). Μια κίνηση που είχε ως στόχο να εξευμενίσει τους Τούρκους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκράτες.

Αυτή η αμφιλεγόμενη απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά ο Μπάιντεν αντέτεινε πως οι κουρδικές δυνάμεις, αφού έπραξαν αυτό που είχε συμφωνηθεί, θα αποχωρούσαν για να πάρουν τη θέση τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Μανμπίζ της Συρία στις μάχες κατά του ISIS.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...