559
Λεπτομέρεια από την αφίσα των Μισέλ Μπουβέ και Στεφανί Κουντέρκ (Γαλλία), ένα από τα 100 έργα που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη |

Το Νέο Salon des Cent: Αφιέρωμα στον Τουλούζ-Λωτρέκ 

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 12 Σεπτεμβρίου 2017, 18:25
Λεπτομέρεια από την αφίσα των Μισέλ Μπουβέ και Στεφανί Κουντέρκ (Γαλλία), ένα από τα 100 έργα που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη
|

Το Νέο Salon des Cent: Αφιέρωμα στον Τουλούζ-Λωτρέκ 

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 12 Σεπτεμβρίου 2017, 18:25

Η Alpha Bank μαζί με το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό GR Design παρουσιάζουν την έκθεση «Το Νέο “Salon des Cent”. ∆ιεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec», η οποία θα εγκαινιαστεί στο Κτήριο της οδού Πειραιώς στις 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., και θα διαρκέσει μέχρι την 12η Νοεμβρίου 2017.

To 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ. Με αφορμή την επέτειο αυτή, 100 κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον καλλιτέχνη και το έργο του. Οι αφίσες παρουσιάστηκαν το χειμώνα εκείνης της χρονιάς στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, γνωστό και ως Μπομπούρ, στο Παρίσι. Και έκτοτε, ταξίδεψαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Lautrec-1
Η αφίσα του αφιερώματος στον Τουλούζ-Λωτρέκ

Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης είχε ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο δημιουργικό της αφίσας να χρησιμοποιηθεί η φράση «Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d’affiches. Hommage ή Ode à Toulouse Lautrec». Το θέμα μπορούσαν να το αναπτύξουν με απόλυτη ελευθερία στη θεματική και την εκτέλεση. Όπως γράφει και ο Αλέν Βέιγ στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης του Παρισιού, «τα σχέδια, που πήραμε, στην πλειονότητά τους κλίνουν προς την εικονογράφηση, σοφή επιλογή για να αποτίσεις φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο με τον οποίο είναι δύσκολο να αναμετρηθεί κανείς».

Lautrec-2
Αφίσα για τον Τουλούζ-Λωτρέκ του Μίλτον Γκλέιζερ, ΗΠΑ

Δεκαέξι χρόνια μετά, οι 100 αφίσες, που δημιουργήθηκαν το 2001, αποτελούν τον βασικό κορμό της αθηναϊκής έκθεσης «Το Νέο “Salon des Cent”. ∆ιεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec» στην Αθήνα. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, όμως, έχει εμπλουτιστεί και με άλλα εκθέματα καθώς στο Κτήριο της οδού Πειραιώς εκτίθενται επίσης:

  • Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ και μια του Πιέρ Μπονάρ από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου. Πρόκειται για έναν μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό πυρήνα των αφισών που σχεδίασε ο Τουλούζ-Λωτρέκ, δείγμα του πρωτογενούς υλικού, από το οποίο εμπνεύστηκαν οι εκατό δημιουργοί.
  • Δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν δεκαέξι χρόνια μετά με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001, από ισάριθμους Έλληνες δημιουργούς. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Διαμαντής Αϊδίνης, Αργύρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Ευάγγελος Κασσαβέτης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Κουρούδης, Μενέλαος Κουρούδης, Τάσος Μαραγκός, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νέαρχος Ντάσκας, Δημήτρης Παπάζογλου, Τάσος Παυλόπουλος, Στέφανος Ρόκκος, Λευτέρης Φάρος, Ρένα Χρυσικοπούλου και Γιάννης Ψυχοπαίδης.
  • Την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές σε sketchbooks από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό. Οι υφές και οι αποχρώσεις των χαρτιών αποτέλεσαν το δημιουργικό υπόστρωμα για έναν ευφάνταστο ζωγραφικό πειραματισμό με την προσωπογραφία του σημαντικού γάλλου καλλιτέχνη.
Lautrec-3
Έργο του Πιότρ Μλοντοζένιετς, Πολωνία

Tην επιμέλεια του πρότζεκτ έχει η εικαστικός Άντζι Καρατζά, καθηγήτρια της Σχολής Βακαλό και το χαρτί, που δίνει τη μονιμότητα σε κάθε ιδέα του αφιερώματος, επιλέχθηκε από την Αριάδνη Περράκη της εταιρείας Χαρτιά Περράκης: ματ για τις αφίσες των 16 ελλήνων δημιουργών, απορροφητικό για τα σημειωματάρια των φοιτητών της Βακαλό και χρωματιστά χαρτιά για να αποκωδικοποιηθεί η παλέτα του Henri de Toulouse-Lautrec, δηλώνοντας τη δύναμή της και πώς αυτή λειτουργεί στο υποσυνείδητο του θεατή.

Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης, την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017, η Ντανιέλ Ντεβένκ, διευθύντρια του Μουσείου Toulouse-Lautrec, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Οι αφίσες του Toulouse-Lautrec», στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3