1254
|

Tutorial Gate, μία τάξη στο σπίτι σας

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 12 Ιουνίου 2015, 21:14

Tutorial Gate, μία τάξη στο σπίτι σας

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 12 Ιουνίου 2015, 21:14

Ο Άλκης Βακάλης είναι 25 χρονών, απόφοιτος της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και ιδρυτής της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Tutorial Gate. Μια πλατφόρμα που φέρνει την τάξη στο σπίτι σας, όπως λέει και ο ιδρυτής του. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό φροντιστήριο για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας μερικά από τα καλύτερα εργαλεία e-Learning, το Tutorial Gate εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας σε συνδυασμό με άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς. Στόχος της πλατφόρμας είναι να παρέχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Αξίζει να πούμε ότι ο Άλκης Βακάλης έχει κερδίσει υποτροφίες από μεγάλα ιδρύματα όπως: Angelopoulos Fellowship – Angelopoulos Fellow, Clinton Global Initiative University member, Microsoft Bizspark Member,Google Launch Startup Member. Και συνεχίζει να στηρίζεται το εγχείρημα του από το Angelopoulos Foundation. Δείτε τι μας είπε ο ίδιος για το εγχείρημα του.

Το Tutorial Gate πώς προέκυψε;

Προέκυψε από ένα προσωπικό πρόβλημα που είχα το 2012, όταν υπήρχαν πολλές επαναλαμβανόμενες απεργίες σε όλες τις σχολές. Λόγω αναταραχών, οικονομικών κυρίως. Και εξαιτίας αυτών, στην εξεταστική του Φεβρουαρίου πολλά από τα μαθήματα που καλούμασταν να δώσουμε, δεν τα είχαμε διδαχθεί. Οπότε με κάποιους φίλους ψάχναμε για κάποιο φροντιστήριο ή ιδιαίτερα. Δυστυχώς οι τιμές σε αυτά, τόσο στην δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ υψηλές. Και επειδή δεν υπάρχουν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φροντιστήρια τόσο καλά και απλωμένα γεωγραφικά ας πούμε, κοντά στο σπίτι σου, μου ήρθε κυριολεκτικά ένα βράδυ η ιδέα πριν την εξεταστική. Η δυνατότητα δηλαδή, να προσφέρεις οικονομικά και ποιοτικά μαθήματα μέσω του διαδικτύου, στον χώρο του μαθητή σε όλην την Ελλάδα.

Γιατί επιλέξατε το Moodle ως βάση της πλατφόρμας σας;

Το Moodle το γνώρισα πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, όπου είχα δύο πολύ καλούς καθηγητές (Νικόλαος Μαντζάκος και Πάνος Γεωργαλάς), που είχαν καταλάβει την αξία του e-Learning γενικότερα και είχαν στήσει τα μαθήματά τους εκεί. Υπήρχε τρομερό ενδιαφέρον από τους μαθητές που χρησιμοποιούσαν αυτά τα μαθήματα. Μας βοήθησαν πάρα πολύ, και εμένα προσωπικά και άλλους. Και αργότερα, όταν μου ήρθε η ιδέα όπως σου είπα, έκανα μια σύγκριση όλων των εκπαιδευτικών πλατφορμών που υπήρχαν εκείνη την στιγμή, και κατέληξα στο Moodle. Και αυτό γιατί νομίζω πως οι δυνατότητές του και η απλότητα στη χρήση του από τον χρήστη υπερτερούσε από τα άλλα λογισμικά. Κάτι που φαίνεται από την ευρεία χρήση του παγκοσμίως: 25 εκατομμύρια χρήστες και 50.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα το χρησιμοποιούν. Νομίζω ότι είναι τρομεροί αριθμοί.

Έχετε πάρει την πιστοποίηση του Moodle;

Από τη στιγμή που αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω για το Tutorial Gate σίγουρα ήθελα να γνωρίζω όλες τις δυνατότητές του και λειτουργίες του σε βάθος για να μπορέσω να το εκμεταλλευτώ κατάλληλα και στα μαθήματα της πλατφόρμας. Εκεί γνώρισα και τον Γιάννη Αράπογλου, που κατ' εμέ όταν έκανα την αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι ίσως ο «γκουρού» της Ελλάδας σε τέτοια θέματα. Επίσημος μέντορας του Moodle, ένας από τους 30-40 συνεργάτες της πλατφόρμας παγκοσμίως. Και επεκτάθηκε η συνεργασία μας και στο Tutorial Gate με πολύ επιτυχή αποτελέσματα.

Πώς λειτουργεί το Tutorial Gate; Πώς βρίσκεις καθηγητές; Περνάνε από κάποια συνέντευξη και μετά ενσωματώνονται στα μαθήματα;

Όταν στην ουσία ετοιμάστηκε η πλατφόρμα του Moodle και η ιστοσελίδα του Tutorial Gate, έβαλα κάποιες αγγελίες και διαπίστωσα ότι υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον. Ήρθαν πάνω από χίλια βιογραφικά. Στη συνέχεια έγινε επιλογή των καθηγητών. Κυρίως ανθρώπων που είδα ότι πίστευαν στην προσφορά του e-Learning. Εκεί ξεκίνησε η συνεργασία και η εκπαίδευσή τους, στην ουσία ο σχεδιασμός των μαθημάτων. Είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία και θεωρώ ότι ο σχεδιασμός μαθημάτων σε e-Learning πρέπει να είναι πολύ πιο λεπτομερής σε σχέση με οποιαδήποτε συμβατική διδασκαλία. Έτσι έγινε η επιλογή των καθηγητών, στη συνέχεια βγήκαν τα μαθήματα στην ιστοσελίδα, δοκιμάστηκαν τα μαθήματά τους και πλέον διδάσκονται. Οι μαθητές τώρα, μπαίνοντας στην πλατφόρμα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον καθηγητή τους. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι όσο καλός καθηγητής και αν είναι κάποιος, το δικαίωμά του να επιλέξεις ποιον καθηγητή θα έχεις απέναντί σου, που ταιριάζεις να το πω έτσι, μαζί του είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Tutorial Gate και τς καινοτομίας που θεωρώ ότι προσφέρει. Στη συνέχεια αφού εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε κάποιους καθηγητές γίνεται ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα κι έπειτα ξεκινάνε τα μαθήματα. Σύγχρονα και ασύγχρονα, γίνεται ένας συνδυασμός. Το Moodle στην ουσία στο Tutorial Gate έχει τον ρόλο της βιβλιοθήκης – εργαστηρίου. Εκεί δηλαδή που οι μαθητές μπορούν οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν να μελετήσουν το εκπαιδευτικό διαδραστικό υλικό και να λύσουν ασκήσεις. Μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με απεριόριστο εκπαιδευτικό υλικό. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσω του Moodle στην ουσία να μελετήσουν μέσα από ένα πλήθος εκπαιδευτικού υλικού οποιαδήποτε στιγμή, να λύνουν ασκήσεις και να μαθαίνουν άμεσα τα λάθη και τα αποτελέσματά τους. Δηλαδή δεν δεσμεύεται πλέον ο μαθητής στο ότι έχει μόνο την επαφή με τον καθηγητή και μπορεί να αναπτύξει τις γνώσεις του μόνο τις ώρες που βρίσκεται στο φροντιστήριο.

Από την πλευρά των μαθημάτων και των καθηγητών, ποιους τομείς καλύπτει το Tutorial Gate;

Αυτήν τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή προσφέρουμε μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος μας είναι μέχρι το καλοκαίρι να μπουν οι ξένες γλώσσες και τα μαθήματα Ελληνικών σε ομογενείς και αλλοδαπούς. Κάποια τμήματα ήδη λειτουργούν.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν οι μαθητές σας;

Επειδή το Tutorial Gate έχει λίγους μήνες λειτουργίας, αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής, είναι να διακριθούμε και να βρούμε κάποιους διεθνής εμβέλειας υποστηρικτές όπως το Angelopoulos Fellowship, το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Microsoft κ.α. Δεν μπορώ να σου δώσω ολοκληρωμένη απάντηση. Γιατί στην ουσία τα φροντιστήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κρίνονται κυρίως στην εποχή των Πανελληνίων. Και φέτος είναι η πρώτη χρονιά μας.

Οι γονείς πώς ενημερώνονται για την πορεία των παιδιών τους;

Για να είναι τελείως ξεκάθαρο και για τη βοήθεια του ίδιου του μαθητή, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος και της επανάληψης άρα και για τους γονείς, για κάθε μάθημα, στέλνονται κάθε δύο εβδομάδες ή ανάλογα με τις επιλογές των γονιών, αναλυτικές αναφορές. Αυτές περιέχουν μέσα το τι έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα σε όλα τα μαθήματα καθώς και η ύλη της διδασκαλίας που βιντεοσκοπείται. Δηλαδή κάθε σύγχρονο μάθημα βιντεοσκοπείται, κυρίως για τους μαθητές, όπου μπορούν να ανατρέξουν σαν πηγή κατά τη μελέτη τους στο ίδιο το μάθημα. Έτσι δεν χρειάζεται να κρατάνε σημειώσεις, άρα και η προσοχή τους είναι εντελώς στο μάθημα. Αλλά και για τους ίδιους τους γονείς, για να μπορούν να δουν ακριβώς πώς γίνεται το μάθημα και τι κάνει το παιδί τους κατά τη διάρκεια του.

Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα;

Αυτήν τη στιγμή η τμηματική αμοιβή αυτού που διδάσκει είναι 3 ευρώ για το Γυμνάσιο και στα 3,5 για το Λύκειο. Όταν μιλάμε για τμήματα, είναι των τεσσάρων ατόμων το μέγιστο. Ενώ σε ένα συμβατικό φροντιστήριο λειτουργούν με τμήματα των οχτώ με δέκα ή και παραπάνω ατόμων. Στόχος μας από την αρχή ήταν όσο μπορεί να βρεθεί η «μαγική» φόρμουλα που μπορεί να συνδυάσεις αυτό που είναι και το «μότο» του Tutorial Gate: «Ποιότητα και ισότητα στην εκπαίδευση». Να προσφέρει κάτι πολύ ποιοτικό, το οποίο πετυχαίνεται με το να δώσεις πρωτότυπα και καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία σε καλούς και ικανούς καθηγητές, σε συνδυασμό με τις αρκετά οικονομικότερες τιμές σε σχέση με την αγορά. Και σε αυτό βοηθάει ότι είναι διαδικτυακό φροντιστήριο. Μειώνονται τα κόστη και για τους καθηγητές αλλά και για τους μαθητές. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κόστος μετακίνησης. Στα ιδιαίτερα οι τιμές είναι 6 ευρώ η ώρα για το Γυμνάσιο και 8 για το Λύκειο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News