533
Η ρωσική φρεγάτα «Admiral Gorshkov», το μοναδικό πολεμικό πλοίο στον κόσμο που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν τις αεράμυνες του ΝΑΤΟ, σε ναυτική άσκηση | Shutterstock

Ο ρωσικός στόλος εγκαταλείπει (προς το παρόν) τη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 17:29
Η ρωσική φρεγάτα «Admiral Gorshkov», το μοναδικό πολεμικό πλοίο στον κόσμο που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν τις αεράμυνες του ΝΑΤΟ, σε ναυτική άσκηση
|Shutterstock

Ο ρωσικός στόλος εγκαταλείπει (προς το παρόν) τη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 17:29

Διέσχισαν το στενό του Γιβραλτάρ διαδοχικά με κατεύθυνση προς τον Ατλαντικό: πρώτα μια φρεγάτα, μετά δύο κορβέτες και τελευταίο ένα τάνκερ που συνοδεύσει τις τρεις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Σε ανάλυσή του, ο Τζανλούκα ντι Φέο της La Repubblica γράφει πως πρόκειται για την πιο αναπάντεχη κίνηση του ρωσικού στόλου από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, γιατί μετά την έξοδο των παραπάνω πλοίων από τη Μεσόγειο, η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή ελαχιστοποιείται, καθώς στη «Μare Νostrum» εξακολουθούν να βρίσκονται μόνον ένα συμβατικό υποβρύχιο, μία κορβέτα και μία φρεγάτα.

Αντιθέτως, πέρυσι το καλοκαίρι, μας πληροφορεί ο ιταλός δημοσιογράφος, για κάποιο διάστημα στη Μεσόγειο έπλεαν 14 μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν ένα καταδρομικό και ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

Τι οδήγησε τη Μόσχα σε αυτή την απόφαση δεν είναι σαφές. Ο Ντι Φέο θεωρεί πως σχετίζεται με την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να φέρει πίσω στις ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο «George W. Bush», που διέσχισε τις Ηράκλειες Στήλες πριν από δέκα ημέρες και την περασμένη Κυριακή κατέπλευσε στον ναύσταθμο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, μετά από οκτάμηνη αποστολή.

Στην αρχή του τρέχοντος μήνα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η παραμονή του στη Μεσόγειο θα παρατεινόταν, λόγω και των επιθέσεων κατά αμερικανικών βάσεων στη Συρία στα τέλη του Μαρτίου. Στη συνέχεια, όμως, το θηριώδες αεροπλανοφόρο διατάχθηκε να επιστρέψει στην πατρίδα.

Αναμένεται, ωστόσο, να αντικατασταθεί τις επόμενες εβδομάδες από το «Gerald R. Ford», το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που καθελκύστηκε το 2017 αλλά έχει παρουσιάσει πολυάριθμα τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν επιτρέψει έως σήμερα την αποστολή του σε επικίνδυνες ζώνες.

Μετά την πρόσφατη αποχώρηση των τριών ρωσικών μονάδων, αποτελεί γεγονός πως από τον Ιανουάριο του 2022 η παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, αλλά και του αμερικανικού, πρώτη φορά είναι τόσο περιορισμένη. Δορυφορικές λήψεις αποκάλυψαν πως ο ρωσικός ναύσταθμος στην Ταρτούς της Συρίας είναι πρακτικά αφύλακτος, ενώ στις εγκαταστάσεις του εξακολουθούν να βρίσκονται το υποβρύχιο «Krasnodar», κλάσης kilo, μια κορβέτα και το κατασκοπευτικό σκάφος «Yuri Ivanov».

Αγνωστη είναι, όμως, η ακριβής θέση της φρεγάτας «Admiral Gorshkov», που πριν από λίγες ημέρες έπλεε στη Διώρυγα του Σουέζ. Ο δημοσιογράφος της La Repubblica θυμίζει πως είναι το μοναδικό πολεμικό πλοίο στον κόσμο που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν τις αεράμυνες του ΝΑΤΟ. Σημειώνει επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες αναγνωριστικά αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πέταξαν μεταξύ Κυρηναϊκής και Κρήτης, αλλά δεν είναι γνωστό αν αναζητούσαν τη ρωσική φρεγάτα ή αν παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες της Ομάδας Βάγκνερ στη Λιβύη.

Οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η Μεσόγειος θα εγκαταλειφθεί. Η προστατευτική ομπρέλα των μαχητικών F-18 που φέρουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα ανέκαθεν χαρακτηριζόταν ως απαραίτητη από την Ατλαντική Συμμαχία, καθώς μεταδίδει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στο Κρεμλίνο.

Ταυτόχρονα, πιστεύεται ότι η Μόσχα σύντομα θα διατάξει έναν άλλον ναυτικό σχηματισμό να πλεύσει νότια, ενώ εικάζεται πως επικεφαλής θα τεθεί το αντιτορπιλικό «Admiral Levchenko», που καθελκύστηκε στο τέλος της σοβιετικής περιόδου και εκσυγχρονίστηκε λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Επομένως, θα μπορούσε να πρόκειται για ένα διάλειμμα: από τα μέσα Μαΐου τα νερά μας θα γεμίσουν ξανά με πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης για ισχύ και επιρροή» καταλήγει ο Τζανλούκα ντι Φέο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...