956
Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, Λευκωσία. Το οδόφραγημα της οδού Λήδρας έκλεισε, επισήμως για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Ενας εθνοφρουρός δέχεται επίθεση | REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο κορονοϊός και το καρναβάλι (ξανα)δίχασαν την Κύπρο!

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, Λευκωσία. Το οδόφραγημα της οδού Λήδρας έκλεισε, επισήμως για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Ενας εθνοφρουρός δέχεται επίθεση
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο κορονοϊός και το καρναβάλι (ξανα)δίχασαν την Κύπρο!

Την Παρασκευή, η κυπριακή κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που παραξένεψε και εκνεύρισε πολλούς. Διέταξε να κλείσουν τέσσερα οδοφράγματα της Πράσινης Γραμμής για να προφυλάξει, λέει, τον πληθυσμό (ποιον από τους δύο;) από την διάδοση του κορονοϊού.

Τα οδοφράγματα αυτά είναι οι μόνες πύλες εισόδου προς και από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι περνούν κάθε μέρα, είτε για να πάνε στις δουλειές τους (αυτό αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους Τουρκοκύπριους), είτε απλώς για να επισκεφτούν «την άλλη πλευρά», όπως την λένε, ώστε μέσω της επαφής και της ανταλλαγής απόψεων να κρατήσουν αναμμένη της ελπίδα για μια λύση, που αργεί 46 χρόνια τώρα.

Βεβαίως υπάρχει και ο κορονοϊός! Ο οποίος στην Κύπρο, ελεύθερη και κατεχόμενη, δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του. Εάν την κάνει όμως, το πιθανότερο είναι το κρούσμα να βρεθεί στην «δική μας» πλευρά, αφού εκεί υπάρχει αεροπορική σύνδεση, και μάλιστα καθημερινή, με την Ελλάδα και την Ιταλία, που πλέον είναι «φορείς διάδοσης».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όμως, δήλωσε το Σάββατο ότι υπάρχουν περίπου 3.000 ιρανοί φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και «όπως είναι καλά γνωστό το Ιράν είναι από τις πιο ευαίσθητες και επηρεασθείσες από τον νέο κορωνοϊό περιοχές».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ενημέρωσε σχετικά και τον κ. Ακιντζί για το προσωρινό, όπως είπε, κλείσιμο των οδοφραγμάτων, και τόνισε πως του εξήγησε ότι το μέτρο αυτό ελήφθη «για προστασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Πάντως, μέχρι στιγμής, σε όλη την επικράτεια, δεν έχει βρεθεί άνθρωπος θετικό στον ιό. Δεν γνωρίζουμε αν και πόσο καλά οργανωμένοι ιατρικώς είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά ξέρουμε ότι για όλα σχεδόν τα δύσκολα περιστατικά, έρχονται στη «δική μας» πλευρά, όσοι βέβαια έχουν κυπριακά διαβατήρια (δηλαδή όχι έποικοι), και μάλιστα κατά προτεραιότητα.

«Μα αν το ζήτημα ήταν όντως η προστασία μας, θα είχε απαγορεύσει τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις και παντός είδους μαζικές συγκεντρώσεις, όπως έγινε στην Ελλάδα και στην Ιταλία ή θα είχε επιβάλει περιορισμούς στη διακίνηση προς και από τις δύο πιο πάνω χώρες και άλλες, με διαπιστωμένα κρούσματα. Δεν το έκανε. Αποφάσισε να κλείσει τα οδοφράγματα προς και από τα κατεχόμενα, παρ’ όλο που δεν έχει σημειωθεί κρούσμα ούτε εδώ ούτε εκεί.  Ο πραγματικός λόγος ωστόσο είναι άλλος», γράφει στο blog του ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως, Γενικός Διευθυντής του Αντένα Κύπρου, και από τους πιο ικανούς και γνωστούς σεναριογράφους στο νησί.

Και εξηγεί:

«Στα κατεχόμενα έχουν σε ένα μήνα ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Το μονομερές κλείσιμο των οδοφραγμάτων από τον κ. Αναστασιάδη θα δώσει την ευκαιρία στους διχοτομιστές της άλλης πλευράς να δηλητηριάσουν ξανά την κοινή γνώμη εναντίον της λύσης του Κυπριακού και να παρουσιάσουν την απόφαση των Ελληνοκυπρίων σαν εχθρική, σαν άλλη μια ένδειξη ότι δε θέλουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο μόνος υποψήφιος που θα επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την προπαγάνδα θα είναι ο Ακιντζί».

Το άρθρο του Οδυσσέως έχει τίτλο «Κορονοϊό τον λένε τώρα τον Ακιντζί;».

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μια ομάδα πολιτών που συμμερίζονται τον φόβο ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων περιορίζει, όχι τόσο τον ιό COVID-19, όσο τις όποιες ελπίδες έχουν μείνει ζωντανές για επανένωση του νησιού και των ανθρώπων του, πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Οδού Λήδρας, στην Λευκωσία. Φώναζαν «Ενωμένη Κύπρος», και κρατούσαν χειρόγραφα χαρτόνια διατυπώνοντας την διαφωνία τους για την κυβερνητική απόφαση: «Φορέας Διχοτόμησης», «Διχοτόμηση Προ των Πυλών», κ.ά.

Στην άλλη μεριά, λίγα μέτρα παρακάτω δηλαδή, ήταν και μερικοί Τουρκοκύπριοι, που επιδοκίμαζαν την διαμαρτυρία των Ελληνοκυπρίων. Εγιναν μερικές προσπάθειες να περάσουν την «γραμμή», στην αρχή απωθήθηκαν από μερικούς αστυνομικούς, αλλά τελικά κάποιοι διαδηλωτές έριξαν τα κιγκλιδώματα και πέρασαν. Ήταν μια μικρή πράξη αντίστασης σε αυτό που θεωρούν αδιανόητο.

Αδιανόητο, όμως πραγματικά, ήταν αυτό που συνέβη κατά την διάρκεια της έντασης που επικράτησε στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ήταν ένας θερμόαιμος μεσήλικας διαδηλωτής κινήθηκε απειλητικά εναντίον νεαρού εθνοφρουρού (εκεί, σημειώστε, είναι το στρατιωτικό φυλάκιο της δικής μας πλευράς), και φάνηκε να τον απωθεί βίαια.

Το βίντεο κυκλοφόρησε αμέσως, και ένας από αυτούς που το είδαν ήταν και ο ευρισκόμενος στην Αθήνα υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος επικοινώνησε αμέσως με την Λευκωσία ζητώντας εξηγήσεις, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επίθεση εναντίον κρατικού λειτουργού, και δη στρατιώτη. «Η εικόνα αυτή», δήλωσε χθες το απόγευμα στο Protagon ο κ. Σαββίδης, προσβάλει βαθύτατα την κρατική υπόσταση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν ταυτίζει το μεμονωμένο αυτό περιστατικό από την καθόλα θεμιτή ειρηνική αντίδραση των υπολοίπων στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, για το οποίο βεβαίως υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησης.

Για να επανέλθουμε λοιπόν σε αυτό, πολλοί πιστεύουν, το υπογραμμίζει και ο Οδυσσέως στην ανάρτησή του, ότι με την πράξη του αυτή ο Αναστασιάδης θα βοηθήσει τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να επιβάλουν στα κατεχόμενα τον δικό τους υποψήφιο, που είναι ο εθνικιστής Ερσίν Τατάρ, και όχι ο Μουσταφά Ακιντζί που συχνά αυθαδιάζει κατά της Τουρκίας και, επιπλέον, θέλει λύση που θα ενώσει την Κύπρο και δεν θα την διχοτομεί. Σημειώνουμε εδώ, ότι η λεγόμενη «λύση των δύο κρατών», βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση όχι μόνο στους φανατικούς εθνικιστικούς κύκλους του βορρά, αλλά και σε δήθεν μετριοπαθείς και «ρεαλιστές» του νότου, που πρωτίστως έχουν κατά νου τον οικονομικό παράγοντα, που θεωρούν πως, όσο ο νότος θα έχει τον αποκλειστικό τίτλο της «Κυπριακής Δημοκρατίας», άρα και του κράτους-μέλους της ΕΕ, η ευημερία είναι εξασφαλισμένη.

Την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2020, αρχίζει η λεγόμενη «εκλογική διαδικασία» εν όψει της αναμέτρησης της 26ης Απριλίου, όταν οι Τουρκοκύπριοι, για δέκατη φορά από την εισβολή του 1974, θα εκλέξουν τον ηγέτη τους. Πέντε είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του «Προέδρου», που η δική μας πλευρά δεν αναγνωρίζει ως θεσμό, αφού αυτό θα σήμαινε πως από εκείνη τη πλευρά υπάρχει κράτος κανονικό, που βεβαίως δεν υπάρχει.

Αυτοί είναι: Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσαϊ , που κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, ενώ οι άλλοι τρείς, με κομματική υποστήριξη, είναι ο Ερσίν Τατάρ (UBP-Κόμμα Εθνικής Ενότητας), ο Τουφάν Έρχουρμαν (CTP- Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και ο Ερχάν Αρικλί (YDP- Κόμμα της Αναγέννησης).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...