1340
Είναι της μόδας οι νεόνυμφοι να κάνουν μήνα του μέλιτος μαζί με τους φίλους τους | CreativeProtagon / TIKTOK

Μόδα εξωτερικού: Μήνας του μέλιτος (έστω ένα τριήμερο) μαζί με τους φίλους μας

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 28 Ιανουαρίου 2024, 10:11
Είναι της μόδας οι νεόνυμφοι να κάνουν μήνα του μέλιτος μαζί με τους φίλους τους
|CreativeProtagon / TIKTOK

Μόδα εξωτερικού: Μήνας του μέλιτος (έστω ένα τριήμερο) μαζί με τους φίλους μας

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 28 Ιανουαρίου 2024, 10:11

Το ερχόμενο καλοκαίρι είμαι καλεσμένη σε δύο γάμους που θα γίνουν, ο μεν πρώτος στη Βόρεια Εύβοια, και ο δεύτερος έναν μήνα αργότερα στη Σίφνο. Το ένα ζευγάρι των μελλονύμφων ζει στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στο Λονδίνο και οι φίλοι τους θα έρθουν στην Ελλάδα από όλον τον κόσμο (αφού έτσι γίνεται πια με τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό και αποκτούν διεθνείς παρέες).

Αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν έχουμε περάσει υπέροχα γαμήλια τριήμερα στην Υδρα, στην Αίγινα, στην Καλαμάτα, στις Σπέτσες και στην Κεφαλονιά. Υπέροχα γιατί δίνουν την ευκαιρία σε στενούς φίλους και συγγενείς να μοιραστούν όχι απλά λίγες ώρες σε ένα πάρτι και να ευχηθούν στο ζευγάρι «βίον ανθόσπαρτον», αλλά να περάσουν χαλαρά όλοι μαζί δυο-τρεις μέρες.

Τώρα, διαβάζοντας το άρθρο της Αμπερ Φέργκιουσον στην Washington Post, ανακάλυψα ότι αυτά τα γαμήλια τριήμερα σε τουριστικούς προορισμούς έχουν, πλέον, όνομα. Λέγονται «buddymoon» («μήνας του μέλιτος με παρέα»), καθώς αντικαθιστούν στην ουσία το παραδοσιακό «honeymoon»… Αν και μπορεί να συνδυάζονται κιόλας, αφού, για παράδειγμα, το ζευγάρι μπορεί να συνεχίσει τον μήνα του μέλιτος μόνο του, στο ίδιο μέρος ή αλλού.

Μπορεί αυτοί οι γάμοι «αλλού» να μην είναι πολλοί αριθμητικά, γεγονός όμως είναι ότι αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν, άλλωστε, κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά, που έχουν αποκτήσει φήμη και ως ρομαντικοί γαμήλιοι προορισμοί. Καθόλου παράξενο. Δεν είναι μόνο οι ελληνικές οικογένειες που συμπεθεριάζουν με αλλοδαπές και για την ευχαρίστηση των καλεσμένων τους διοργανώνουν τον γάμο σε κάποιο ωραίο μέρος διακοπών.

Ολο και περισσότεροι ξένοι συνδυάζουν τον γάμο τους με διακοπές με φίλους σε κάποιον ωραίο προορισμό. Η απομόνωση, εξάλλου, που επιβλήθηκε σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια των lockdown εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, γέννησε σε πολλούς ανθρώπους την επιθυμία να βρεθούν μαζί με τους φίλους τους για μερικές ημέρες σε ένα ωραίο μέρος.

Το περασμένο φθινόπωρο, για παράδειγμα, η Νάιλα και ο Ζακ Γκίντεο ταξίδεψαν από το Τέξας στην Ευρώπη για να παντρευτούν. Μετά τον γάμο τους επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο και μεταφέρθηκαν στο Κάπρι της Ιταλίας, όπου έφαγαν πίτσα με πικάντικο σαλάμι, πήγαν με την παρέα τους σε wine bar και χαλάρωσαν σε παραλιακά κλαμπ.

Για το ζευγάρι των τεξανών νεονύμφων ήταν ένας ειδυλλιακός τρόπος για να γιορτάσουν την έναρξη του έγγαμου βίου τους με παρέα. Οπως έδειξαν σε βίντεό τους στο TikTok, 11 φίλοι των Γκίντεο τους ακολούθησαν, ανατρέποντας την παράδοση που θέλει τους νεόνυμφους να απολαμβάνουν μόνοι τους το ταξίδι του μέλιτος.

«Θέλαμε να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί τους, γιατί πότε βρίσκεσαι μαζί με τόσους πολλούς ανθρώπους που αγαπάς σε ένα τόσο όμορφο μέρος;» είπε στην Washington Post η Νάιλα, η 28χρονη νύφη.

Μερικά ζευγάρια, ιδιαίτερα εκείνα που κάνουν τον γάμο τους σε τουριστικά μέρη, επαναπροσδιορίζουν το concept του μήνα του μέλιτος. Αποκαλύπτουν τις ομαδικές αποδράσεις τους μετά τον γάμο στο Instagram και στο TikTok, με φωτογραφίες και βίντεο από πεζοπορίες, ολοήμερα παιχνίδια μυστηρίου, οδικά ταξίδια και άλλες εκδρομές.

Η τάση αποτελεί μέρος της εξελισσόμενης γαμήλιας παράδοσης, γράφει στην Washington Post η Αμπερ Φέργκιουσον. Τα βασικά στοιχεία της δεξίωσης, όπως το πέταγμα της ανθοδέσμης, οι πολυόροφες τούρτες γάμου και οι προπόσεις, συνηθίζονται όλο και λιγότερο, έχοντας αντικατασταθεί με άλλες, πιο σύγχρονες συνήθειες.

Να προσθέσω ότι τώρα πια, που είμαστε όλοι δικτυωμένοι, τα ζευγάρια αρχίζουν να ενημερώνουν τους καλεσμένους τους για την πορεία της διοργάνωσης, η οποία ξεκινάει πολύ καιρό πριν, μήνες, ακόμη και χρόνο, με ομαδικά sms, email και μηνύματα σε What’sUp, Viber και ομάδες φίλων και συγγενών στα social media, ακόμη και με τη δημιουργία blog και ιστοσελίδων για τον γάμο, όπου μοιράζονται πληροφορίες, φωτογραφίες και links για διάφορα πράγματα, από το μέρος όπου θα γίνει ο γάμος, το στυλ (στην Αίγινα, για παράδειγμα, μας ενημέρωσαν ότι το ντύσιμο έπρεπε να είναι casual, γιατί μετά τον γάμο θα ακολουθούσε beach party. Πήγαμε λοιπόν στο Δημαρχείο με πουκαμίσες και παρεό περίτεχνα δεμένα πάνω από το μαγιό), μέχρι τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα καφέ της περιοχής.

Το «buddymoon», λοιπόν, είναι άλλος ένας τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια κλονίζουν την παράδοση, καθώς τώρα πια πολλοί άνθρωποι ζουν και ταξιδεύουν μαζί πριν από τον γάμο τους. «Αρχικά, η σύλληψη ενός “honeymoon” ήταν μια διαδικασία ανακάλυψης» είπε στην Washington Post η Ρέιτσελ Βάντερμπιλτ, η οποία μελετά τις συγκρούσεις στις ερωτικές σχέσεις. Αλλά σήμερα, πρόσθεσε, «ο μήνας του μέλιτος δεν είναι πλέον το πραγματικά θεμελιώδες μέρος της έναρξης ενός γάμου».

Οι διοργανωτές γάμων και ταξιδιών λένε ότι τα «buddymoons»είναι ακόμη σπάνια, αλλά η δημοτικότητά τους αυξάνεται. Η Μέρσι Μπλουμ, διοργανώτρια πολυτελών γάμων και εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη, είπε ότι σχεδιάζει περίπου 10 γάμους ετησίως και ότι το ένα τέταρτο των high-end πελατών της ζητούν τη διοργάνωση μήνα του μέλιτος με την παρέα τους, κάτι που έχει πολλαπλασιαστεί μετά την παγκόσμια πανδημία. Κάποια από αυτά τα «buddymoons» μπορεί να είναι «ταξίδια εκδίκησης για την Covid» σημείωσε η ταξιδιωτική σύμβουλος Μαρίζα ντε Σάλβιο.

Τα ζευγάρια περνούν πολύ καιρό προγραμματίζοντας τον γάμο τους, πρόσθεσε η Μπλουμ. Κα μόλις περάσει η μεγάλη μέρα, οι νεόνυμφοι μπορεί να νιώσουν μοναξιά. Αυτός, λοιπόν, είναι ακόμη ένας λόγος που οι Γκίντεο από το Τέξας αποφάσισαν να περάσουν τον μήνα του μέλιτος μαζί με τα φιλαράκια τους στην Ευρώπη. Ο 29χρονος Ζακ Γκίντεο είπε ότι, ενώ ο γάμος τους θα ξεχωρίζει πάντα, το «buddymoon» με τους φίλους τους ήταν ένα είδος «ολοκλήρωσης του γάμου μας».

Η 28χρονη Χάνα Γκόντγουιν είχε ένα από τα πρώτα viral βίντεο «buddymoon» μετά τον γάμο της, τον Αύγουστο του 2023 στη Γαλλία. Η Γκόντγουιν και ο σύζυγός της Ντίλαν Μπάρμπουρ, με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν ήταν διαγωνιζόμενοι στο «Bachelor in Paradise», νοίκιασαν ένα μεγάλο σπίτι στη Μύκονο, όπου έμειναν μαζί με δέκα φίλους τους και έκαναν πάρτι σε βάρκες.

«Πήγαμε κυριολεκτικά από το πάρτι καλωσορίσματος στην πρόβα του δείπνου, μετά την ημέρα του γάμου κάναμε ένα μονοήμερο διάλειμμα και στη συνέχεια είχαμε ένα πλήρες Σαββατοκύριακο διακοπών» είπε ο φιναλίστ της 23ης σεζόν του «Bachelor». «Ημασταν αρκετά κουρασμένοι, αλλά ήταν η καλύτερη απόφαση».

Ο μήνας του μέλιτος μαζί με φίλους είναι επίσης ένας τρόπος να ευχαριστήσει κανείς τους καλεσμένους του που κάνουν μακρινό ταξίδι για να πάνε στον γάμο, είπε ο Ζακ Γκίντεο. Οι δυο αδερφές της Νάιλα και έξι φίλοι του ζευγαριού, για παράδειγμα, πέταξαν από το Τέξας στην Ευρώπη για τον γάμο τους το Σαββατοκύριακο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Είναι, εξάλλου, ένας τρόπος να ενισχυθούν οι δεσμοί του ζευγαριού με σημαντικά άτομα στη ζωή τους, όπως είπε η  Αλισον Γουάλας, που πήγε πέρυσι στην Κροατία για τον γάμο της καλύτερης φίλης της.

Η Γουάλας ταξίδεψε από το Νάσβιλ των ΗΠΑ στην Ευρώπη μαζί με άλλα 11 άτομα. Στην αρχή, η 27χρονη Αμερικανίδα δεν γνώριζε κανέναν εκτός από τους νεόνυμφους. Αλλά μετά από τέσσερις ημέρες με οδικά ταξίδια, κολύμπι σε σπηλιές και συμπόσια με θαλασσινά, είπε ότι ένιωσε σαν να τους ήξερε όλους και να ήταν φίλοι της για χρόνια.

Ωστόσο, η νέα τάση προκαλεί μικτές αντιδράσεις. Η Γκόντγουιν αποκάλυψε πως όταν μοιράστηκε αναρτήσεις από το «buddymoon» της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι «εξοργίστηκαν που το κάναμε αυτό».

Η σύμβουλος σχέσεων Σάρα Χένσλεϊ είπε πως καταλαβαίνει αυτή την αντίδραση. Θα υπάρχει πάντα χρόνος για την οικογένεια και τους φίλους, σημείωσε, αλλά τα ζευγάρια έχουν μόνο έναν μήνα του μέλιτος.

«Ο προσωπικός χρόνος με τον νέο σας σύζυγο είναι πολύ κρίσιμος. Συνήθως αποσπάται πολύ η προσοχή κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου και δεν μπορείτε να εστιάσετε ο ένας στον άλλον όσο θέλετε. Τα ζευγάρια, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώσουν χρόνο μόνα τους πριν μπουν στο επόμενο στάδιο της ζωής τους» τόνισε.

Ωστόσο, δεν προσκαλούν όλα τα ζευγάρια φίλους στον γάμο τους. Μερικοί σχεδιάζουν απλώς «familymoons», δηλαδή ένα γαμήλιο ταξίδι μόνο για τα μέλη της οικογένειας.

Η 30χρονη Ιζαμπέλα Ζούκοβιτς παντρεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι, σε μια μικρή τελετή στο δημαρχείο της Κοπεγχάγης. Η ίδια και ο σύζυγός της πλήρωσαν όλα τα έξοδα για τις οικογένειές τους, που τους συνόδευσαν σε ένα ταξίδι του μέλιτος μίας εβδομάδας στην Ελλάδα. Στο δικό τους «familymoon» συμμετείχαν συνολικά 16 άτομα: γονείς, αδέλφια και ανίψια, από έξι έως 68 ετών.

«Δεν ήταν μια μεγάλη γιορτή για εμάς» είπε η Ζούκοβιτς. «Εγινε κυρίως για να περάσουμε χρόνο όλοι μαζί». Ελπίζουν, πρόσθεσε, να κάνουν το «familymoon» ετήσια εκδήλωση της οικογένειάς τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...