697
| CreativeProtagon

Κορονοϊός: Ο Κόλιν Πάουελ και οι θάνατοι διπλοεμβολιασμένων

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Οκτωβρίου 2021, 16:57
|CreativeProtagon

Κορονοϊός: Ο Κόλιν Πάουελ και οι θάνατοι διπλοεμβολιασμένων

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 19 Οκτωβρίου 2021, 16:57

Σπάνια χάνει τη ζωή του από λοίμωξη Covid-19 κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος, υγιής και κάτω των 60 ετών. Ωστόσο, είναι πολύ πιο συχνοί οι θάνατοι σε ηλικιωμένους και άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση, ή όσους λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Σημαντική φαίνεται ότι είναι και η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών.

Ο θάνατος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ από κορονοϊό, αν και είχε ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα πριν από μήνες, αποτέλεσε τροφή για τους σκεπτικιστές και τους αρνητές των εμβολίων, οι οποίοι με το άκουσμα της είδησης έσπευσαν να ενισχύσουν και να εκφράσουν ακόμη πιο δυνατά την άποψή τους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ωστόσο, όπως γράφουν οι New York Times, για την περίπτωση του Πάουελ, ίσως έπαιξε ρόλο το πολλαπλό μυέλωμα, ένας αιματολογικός καρκίνος, που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών. Τόσο η ίδια η νόσος, όσο και η θεραπεία που λαμβάνουν οι ασθενείς, μπορεί να τους κάνει πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.

Ο καρκίνος, βέβαια, δεν ήταν ο μόνος επιβαρυντικός παράγοντας για βαριά νόσηση και θάνατο από λοίμωξη Covid, καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν 84 ετών, κάτι που επίσης ενδέχεται να είχε επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της νόσου. Παράλληλα, είχε υποβληθεί πρόσφατα και σε θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία εξασθενούσε ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Και σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι επιβαρυντικοί παράγοντες, ο Πάουελ είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του τον Φεβρουάριο και είχε προγραμματίσει το ραντεβού του για την ενισχυτική δόση την περασμένη εβδομάδα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν είχε αντισώματα και χρειαζόταν την ενισχυτική δόση. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να την κάνει, καθώς είχε νοσήσει από κορονοϊό και λίγο αργότερα πέθανε.

«Οπως ένας στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό εισβολέων σε μία χρονική στιγμή, με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό ιών σε μία χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιθανότητα να είναι επιτυχής η εισβολή του ιού μπορεί να μην μηδενίζεται, αλλά μειώνεται δραματικά με τον εμβολιασμό. Η ανοσολογική απάντηση ακόμα και από το πιο ισχυρό εμβόλιο είναι πεπερασμένη», εξηγεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Θεραπευτικής Θάνος Δημόπουλος.

Από τη στιγμή που μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά οκτώ φορές σε σχέση με το εάν δεν είχε εμβολιασθεί. Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Τι σημαίνει όμως αυτό για κάποιον που είναι 70 ετών και έχει εμβολιαστεί;

«Αν είσαι 70 ετών και κάνεις το εμβόλιο, κερδίζεις 20 χρόνια. Ενας 70άρης εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό, έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει βαριά με έναν 50άρη που δεν έχει εμβολιαστεί», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στον ΕΚΠΑ.

Οπως λέει στους ΝΥΤ ο δρ Πολ Οφιτ, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ:  «Τίποτα δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Το θέμα με τα εμβόλια, αλλά και οπουδήποτε φάρμακο, είναι να είμαστε βέβαιοι ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τον κίνδυνο».

Σε ανάλυση δεδομένων που έκανε η αμερικανική εφημερίδα σε 40 Πολιτείες στις ΗΠΑ, φάνηκε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν από το 0,2% έως το 6% των θανάτων από λοίμωξη Covid-19.

Μεταξύ των 187.000.000 Αμερικανών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό, οι 7.178 έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι νόσησαν όλοι.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της πανδημίας, ήταν ξεκάθαρο ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά από τη λοίμωξη Covid-19 και να χάσουν τη ζωή τους. Επίσης, έχουν λιγότερο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι η ανταπόκριση στα εμβόλια είναι μικρότερη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ομάδα που καλείται να κάνει ενισχυτική δόση, είναι όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών αλλά και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Οπως δείχνουν όλα τα νεότερα δεδομένα, ο κορονοϊός συνεχίζει να αποτελεί απειλή για άτομα άνω των 60 ετών, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι, όμως οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ή να χάσουν τη ζωή τους, μειώνεται σημαντικά όταν είναι συνεπείς με τα εμβόλιά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News