692
Η έλλειψη εργατικών χεριών μειώνει την απόδοση και στις βιομηχανικές μονάδες της Γερμανίας | CreativeProtagon

Κάλεσμα από το Βερολίνο: Ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 18:08
Η έλλειψη εργατικών χεριών μειώνει την απόδοση και στις βιομηχανικές μονάδες της Γερμανίας
|CreativeProtagon

Κάλεσμα από το Βερολίνο: Ελάτε να δουλέψετε στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 18:08

Η Γερμανία ποντάρει στη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής της πολιτικής για να αποτρέψει την επιδείνωση της έλλειψης δεξιοτήτων στη χώρα. Ο υπουργός Εργασίας, Χούμπερτους Χάιλ, ανέφερε ότι η νέα νομοθεσία στοχεύει στη διευκόλυνση της εισόδου αλλοδαπών εργαζομένων, την αντιμετώπιση της μεγάλης της ανάγκης για προσωπικό και την καταπολέμηση της δημογραφικής παρακμής.

Η Γερμανία θα δημιουργήσει, λοιπόν, σύμφωνα με τον Χάιλ, ένα από τα «πιο σύγχρονα μεταναστευτικά καθεστώτα της Ευρώπης» ώστε να αντιμετωπίσει να αποφύγει το «φρένο στην οικονομική ανάπτυξη» λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση της μετανάστευσης ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς για να προσελκύσει ανθρώπους με δεξιότητες και ταλέντο από όλο τον κόσμο στη Γερμανία, να ανακόψει τη δημογραφική της παρακμή. 

Εδώ και καιρό η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων που γίνεται το νούμερο ένα μέλημα μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της. Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Χάιλ είπε ότι πολλές βιομηχανίες είναι «απελπισμένες» στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό, μια κατάσταση που «μόνο θα χειροτερεύει» καθώς οι baby boomers (οι γενιές που οδήγησαν τον δυτικό κόσμο σε μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) θα συνταξιοδοτούνται.

«Η Γερμανία θα έχει ελλείψεις 7 εκατομμύρια εργατών μέχρι το 2035 αν δεν κάνουμε κάτι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας. «Και αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πραγματικό φρένο στην οικονομική μας ανάπτυξη». Η μεταναστευτική νομοθεσία, που αναμένεται να ψηφιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, θα διευκολύνει πολύ τους αλλοδαπούς εργάτες να βρουν δουλειά στη Γερμανία, αφαιρώντας αρκετά από τα ρυθμιστικά εμπόδια στη μετανάστευση.

Ωστόσο, ορισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι λένε ότι δεν είναι επαρκώς διευκολυντική, σημειώνοντας πχ. ότι οι απαιτήσεις για γνώση γερμανικών παραμένουν υπερβολικές. Τις τελευταίες εβδομάδες οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν αντικαταστήσει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην κορυφή της λίστας των περιοριστικών παραγόντων για την παραγωγή για πολλές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους FT, η έλλειψη εργαζομένων περιορίζει τις παραγωγικές δυνατότητες στο 42% των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στη Γερμανίας, στο 34% των βιομηχανικών ομίλων της και στο 30% των κατασκευαστικών εταιρειών, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί. Μια μελέτη από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων στη Γερμανία για τις οποίες δεν βρέθηκε κανένας υποψήφιος με τα κατάλληλα προσόντα έφτασε στο ρεκόρ των 630.000 το 2022  —σημαντικά αυξημένος από τις 280.000 που ήταν το 2021.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη μετανάστευση θα επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για εργασία ακόμη και χωρίς επαγγελματικά προσόντα που έχουν αποκτηθεί εντός της χώρας. «Θα αρκεί να έχουν σύμβαση εργασίας, κάποια επαγγελματική εμπειρία και να έχουν λάβει επαγγελματική κατάρτιση στη χώρα καταγωγής τους», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη και διεθνή διαφημιστική εκστρατεία με σλόγκαν «Make It in Germany» και στόχο να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους σε τομείς που πλήττονται ιδιαιτέρως από την έλλειψη δεξιοτήτων. Ο Χέιλ ανέφερε ότι μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα ταξιδέψουν σύντομα στη Βραζιλία για να μιλήσουν στους ανθρώπους εκεί για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη Γερμανία «για παράδειγμα, στα επαγγέλματα φροντίδας».

Ενα άλλο ζήτημα κλειδί για την οικονομία της χώρας αφορά τους ίδιους του Γερμανούς εργαζόμενους, καθώς σύμφωνα με τον Χέιλ 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ 20 και 30 ετών δεν έχουν επαγγελματικά προσόντα. «Και πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν σε μακροχρόνια ανεργία» ανέφερε ο γερμανός υπουργός. Για να καταπολεμήσει αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει συντάξει ένα νομοσχέδιο που, όπως είπε, θα δίνει σε όλους τους νέους το δικαίωμα σε μια θέση κατάρτισης και θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για να επιλέξουν τη μετεκπαίδευση.

Ο Χέιλ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να αποφύγει την επανάληψη των λαθών της δεκαετίας του 1960, όταν μια τεράστια εισροή «Gastarbeiter», φιλοξενούμενων εργατών, ήρθε από χώρες όπως η Τουρκία, αλλά χρειάστηκαν χρόνια για να ενσωματωθούν τη γερμανική κοινωνία. «Δεν τους βοηθήσαμε να ενσωματωθούν», είπε, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι «θέλουν να είναι μέρος της κοινωνίας, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως όλοι οι άλλοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...