806
 «Ούτε οι δανειστές ζητούν πρόσθετο πόρο, ούτε θα υπάρξει αναβολή του νομοσχεδίου, και απορώ πώς εμπλεκόμαστε ως πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια συζήτηση που είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας | YouTube/ΣΚΑΪ

Χατζηδάκης: Καμία ένσταση των θεσμών για την Επικουρική – δεν αναβλήθηκε το νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 12:56
 «Ούτε οι δανειστές ζητούν πρόσθετο πόρο, ούτε θα υπάρξει αναβολή του νομοσχεδίου, και απορώ πώς εμπλεκόμαστε ως πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια συζήτηση που είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας
|YouTube/ΣΚΑΪ

Χατζηδάκης: Καμία ένσταση των θεσμών για την Επικουρική – δεν αναβλήθηκε το νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 12:56

Σε πλήρη και κατηγορηματική διάψευση σειράς δημοσιευμάτων περί «αναβολής» της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, υπό την πίεση των θεσμών (που εμφανίζονται να ζητούν πρόσθετο πόρο για την κάλυψη του κόστους μετάβασης στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης),  προέβη την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα ήρθαν αφού γνωστοποιήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ότι το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Αμέσως, η τομεάρχης Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έσπευσε να μιλήσει για «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης, που όπως είπε, «παραπέμπει στας καλένδες το σχέδιο νόμου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μολονότι το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση με πανηγυρικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών».

«Μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αλλάζει τον σχεδιασμό της σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου ‘Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε:

«Η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς, η οποία προχωρεί παράλληλα. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο.

»Πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της».

«Διερωτόμαστε πού είναι η αλλαγή πλεύσης που είδε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πότε είχε πει η κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτησή του πριν από τον Αύγουστο. Κυρίως, όμως, είναι άραγε σοβαρό για μια αξιωματική αντιπολίτευση να βγάζει πολιτικά συμπεράσματα για το αν ένα νομοσχέδιο θα συζητηθεί είκοσι ημέρες πριν ή μετά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς σε απόγνωση και καταφεύγει κάθε μέρα σε μια κωμικοτραγική αντιπολίτευση. Δεν φτάνει που αντιστρατεύεται ένα νομοσχέδιο το οποίο αυξάνει τις επικουρικές συντάξεις των νέων, βλέπει παράλληλα και φαντάσματα σαν αυτό με τη δήθεν χρονική μετάθεση», καταλήγει η ανακοίνωση-απάντηση από το υπουργείο Εργασίας.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, ο Κωστής Χατζηδάκης, κλήθηκε εκ νέου να σχολιάσει τη δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου που ακολούθησαν για το θέμα της συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Ούτε οι δανειστές ζητούν πρόσθετο πόρο, ούτε θα υπάρξει αναβολή του νομοσχεδίου, και απορώ πώς εμπλεκόμαστε ως πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια συζήτηση που είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Από πού βγήκε το συμπέρασμα και βγήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε δήλωση ότι πάμε σε αναβολή. Ποιος είπε ότι το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί πριν τον Ιούλιο;» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως επανέλαβε, η διαβούλευση θα κρατήσει 15 μέρες, τελειώνει μεσοβδόμαδα και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, στις Επιτροπές, αμέσως μετά μέσα στον Ιούλιο.

«Δεν είπαμε ότι θα κλείσει το θέμα μέσα στον Ιούλιο. Όλες αυτές οι υποτιθέμενες δηλώσεις μου ότι θα κλείναμε το θέμα μέσα στον Ιούλιο είναι στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε δηκτικά.

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, ο υφυπουργός Εργασίας  Πάνος Τσακλόγλου συναντήθηκε με τους δανειστές και δεν ειπώθηκε κάτι για πρόσθετο πόρο.

Ομοίως, ο υπουργός Εργασίας διέψευσε και τα περί πρόωρων εκλογών που επικαλούνται τα εν λόγω δημοσιεύματα, Αυτά, είπε χαριτολογώντας, δίνουν ένα ενδιαφέρον στο ζεστό καλοκαίρι ορισμένων πολιτικολογούντων, με αφορμή δημοσίευμα που συνδέει την αναβολή του νομοσχεδίου με πρόωρες εκλογές και την ψήφιση των μνημονίων για τις Πρέσπες.

Οσον αφορά εξάλλου τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση από το φθινόπωρο.

Στον ΕΦΚΑ, τόνισε, υπάρχουν πολύ ευσυνείδητοι υπάλληλοι, αλλά υπονομεύεται το όνομά τους από ορισμένους συναδέλφους τους και ήδη όπως έκανε γνωστό, υποχρεώθηκε να στείλει στο Πειθαρχικό δέκαα ακραίες περιπτώσεις. Αν χρειαστεί, ελπίζω όχι, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο, δεν θα συμβιβαστώ», διεμήνυσε ο υπουργός.

Από τη μία, πρόσθεσε, «υπάρχουν ορισμένοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, και από την άλλη 10 εκατ. Έλληνες. Για μένα είναι πολύ απλή επιλογή πάω με 10 εκατ. Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει ό,τι επιβάλλει το Πειθαρχικό και ο Δημοσιοϋπαλλκος Κώδικας.

Όπως εξήγησε στην ίδια αναφορά του ο κ. Χατζηδάκης,  το 2016 έγινε χωρίς αρχές ενοποίηση του ΕΦΚΑ που μπέρδεψε λογισμικά και οργάνωση. «Μου λέγανε στο ΝΑΤ ότι εκεί που βγάζανε συντάξεις σε 3 – 4 μήνες τώρα βγάζουνε συντάξεις σε 3 με 4 χρόνια», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του.

«Είχαμε 190.000 εκκρεμείς συντάξεις το καλοκαίρι του 2019 όταν άλλαξε η κυβέρνηση. Όταν ήρθα στο υπουργείο Εργασίας είχαν πάει 155.000, τώρα έχουμε πάει 132.000, μέσα στο καλοκαίρι θα κάνουμε μεγάλη μάχη με μια σειρά από μέτρα όπως οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, και από φθινόπωρο θα έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, μήνα με μήνα. Όταν ξεκινήσαμε έβγαιναν 10.000 συντάξεις το μήνα έχουμε πάει 20.000, και στόχος είναι να ξεπεράσουμε σύντομα τις 30.000», δήλωσε ο υπουργός που απάντησε και για τα τηλέφωνα του ΕΦΚΑ που δεν τα σηκώνουν ποτέ οι υπάλληλοι:

«Θα δώσουμε ουσιαστική απάντηση  με ένα μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο με ενιαίο αριθμό δωρεάν θα λειτούργει 24/24 θα ξεκινήσουμε από τον ΕΦΚΑ πέραν των επαγγελματιών που θα απαντούν και θα είναι εκπαιδευμένοι, θα έχουμε και υποστηρικτικό γραφείο με υποχρέωση σε συγκεκριμένες προθεσμίες να δίνουν απαντήσεις».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...