421
Ο Στεφάν Μπανσέλ σε εμφάνισή του το 2019, πριν από την έλευση της πανδημίας της Covid-19 | Photo by Steven Ferdman/Getty Images

«Βόμβα» από τον CEO της Moderna: Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια για τη μετάλλαξη Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 11:23
Ο Στεφάν Μπανσέλ σε εμφάνισή του το 2019, πριν από την έλευση της πανδημίας της Covid-19
|Photo by Steven Ferdman/Getty Images

«Βόμβα» από τον CEO της Moderna: Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια για τη μετάλλαξη Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 11:23

Η πληθώρα των μεταλλάξεων της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να τη βοηθά να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Αυτό δήλωσε την Τρίτη στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc. Στεφάν Μπανσέλ, σε μια τοποθέτηση που αρκούσε για να προκαλέσει γενικευμένη ανησυχία και αναταράξεις στις αγορές, αλλά και, κατά κάποιους αναλυτές τουλάχιστον, να ρίξει με επικίνδυνο τρόπο νερό στον μύλο όσων στις χώρες της Δύσης θεωρούν ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά…

Ο Στεφάν Μπανσέλ επανέλαβε το σχόλιο που είχε κάνει νωρίτερα ο επικεφαλής ιατρός της εταιρείας του, Πολ Μπέρτον. Η θέση της αμερικανικής φαρμακευτικής είναι ότι αν η Ομικρον «ξεφύγει», ένα τροποποιημένο εμβόλιο θα ήταν διαθέσιμο πλέον το νέο έτος.

Αυτή η δήλωση αρκούσε για να ρίξει τα futures στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones να υποχωρούν κατά 400 μονάδες.

Ο Στεφάν Μπανσέλ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν σε επαρκή κλίμακα νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές.

Ο Μπανσέλ εμφανίστηκε να συγκρατεί τις προσδοκίες ότι νέα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα –όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί στελέχη της γερμανικής BioNTech, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη νέου στελέχους–, λέγοντας στη συνέντευξη στους FT ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτύξουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξελιγμένα εμβόλια, που θα μπορούσαν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Δεν υπάρχει περίπτωση τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της Ομικρον, όπως ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα, και η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μειωμένη, είπε.

«Απλώς δεν ξέρω πόσο, γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα», φέρεται να είπε ο Μπανσέλ. «Όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε ότι “αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό”».

Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μελετά ήδη ενισχυτικές δόσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προλαμβάνουν μεταλλάξεις όπως η «Ομικρον» και πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει με ένα εμβόλιο που θα «χτυπά» ειδικά αυτό το νέο στέλεχος.

Τα υπάρχοντα εμβόλια, από εταιρείες όπως η Moderna, η Pfizer Inc./BioNTech SE, η AstraZeneca Plc και η Johnson & Johnson, μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από προηγούμενα στελέχη του ιού, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθορίσει εάν η Ομικρον προκαλεί νόσηση στον ίδιο βαθμό με παλαιότερες εκδοχές του ιού, εάν μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια αλλά και η προγενέστερη μόλυνση από την Covid-19, αλλά και κατά πόσο θα μπορεί να επικρατήσει των υπολοίπων στελεχών, καθώς θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...