223
Αποψη της ολομέλειας της σουηδικής Βουλής | EPA/Anders Wiklund/TT

«Βόμβα» από τη σουηδική Βουλή: Δεν αποκλείουμε επίθεση από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 11:18
Αποψη της ολομέλειας της σουηδικής Βουλής
|EPA/Anders Wiklund/TT

«Βόμβα» από τη σουηδική Βουλή: Δεν αποκλείουμε επίθεση από τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2023, 11:18

Η επιτροπή Εθνικής Αμυνας του σουηδικού κοινοβουλίου ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Σουηδίας.

Πρόκειται για έκθεση της επιτροπής, την περίληψη της οποίας δημοσιοποίησε η κρατική σουηδική τηλεόραση την Κυριακή, επικαλούμενη πηγές της ενήμερες για το περιεχόμενό της.

Η έκθεση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επισήμως τη Δευτέρα, αναφέρει πως μολονότι ο στρατός ξηράς της Ρωσίας ασχολείται κυρίως με τη σύρραξη στην Ουκρανία, δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλων τύπων επιθέσεις εναντίον της Σουηδίας.

Η Μόσχα «χαμήλωσε τον πήχη για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και επιδεικνύει “μεγάλη όρεξη” για την ανάληψη μεγάλου πολιτικού και στρατιωτικού κινδύνου» και «η δυνατότητα» της Ρωσίας «να διεξάγει επιχειρήσεις με αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικά όπλα εναντίον της Σουηδίας παραμένει αλώβητη», τονίζεται στην έκθεση, σύμφωνα με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση.

Το κείμενο περιγράφει σε αδρές γραμμές το νέο αμυντικό δόγμα της Σουηδίας, που βασίζεται κυρίως στην είσοδό της στο NATO, ενώ στο παρελθόν βασιζόταν στη συνεργασία με άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες και με την ΕΕ.

Οπως πολλές ακόμη δυτικές χώρες, η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όμως από το 2022 τις αύξησε, όπως και πολλές ακόμα χώρες, λόγω της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, και αναμένεται να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ, το όριο που έχει συμφωνηθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία από το 2026.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...