501
Ο Αλ. Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/ 9o OIKONOMIKO ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Τσίπρας: Πολιτική δεν είναι μόνο το Tik-Tok

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 19:15
Ο Αλ. Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών
|ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI/ 9o OIKONOMIKO ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Τσίπρας: Πολιτική δεν είναι μόνο το Tik-Tok

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 19:15

Εβδομάδες μετά από εκείνη την πολυσυζητημένη παρέμβασή του πριν το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ —παρέμβαση που αποδείχτηκε άσφαιρη—, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σημεία ζωής: εμφανίστηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και περιέγραψε το πολιτικό του παρόν, με μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Μιλώντας την Πέμπτη στον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική» δηλώνοντας πως «είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ» άρα «είμαι ενεργός πολιτικά». Όντως είναι βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη Βουλή δεν μιλάει πια. 

Ο ίδιος τόνισε πως στόχος του είναι «να παρεμβαίνω σε αυτό που είναι το κρίσιμο θέμα για την Αριστερά. Η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της πολιτικής». 

Λέγοντας μάλιστα πως «δεν είναι μόνον το Tik-Tok πολιτική», έστειλε ένα μήνυμα στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πολιτεύεται σταθερά μέσω αυτοαναφορικών αναρτήσεων στα social media.

Είπε, επίσης, πως «θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο». Μάλιστα, σχολίασε και τα δημοσιεύματα που τον παρουσίασαν να διαβάζει στο αεροπλάνο έκθεση με τίτλο «Rebranding Tsipras», λέγοντας πως «rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω. Συνεχίζω να πρεσβεύω αξίες που με έφεραν στο πολιτικό προσκήνιο».

Νωρίτερα ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Καταγράφοντας «υποχώρηση της πολιτικής» αλλά και «επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού» και αποδίδοντας την τελευταία στις αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρώπη που «ενισχύουν το αίσθημα του φόβου» και «σπρώχνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και απλουστευτικές βεβαιότητες».

Παράλληλα, όμως, μίλησε για «υποχώρηση της πολιτικής» και την αίσθηση ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Kεντροαριστεράς και Αριστεράς». Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να ασχοληθεί η Aριστερά με την έννοια της ασφάλειας προσδίδοντάς της όμως εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Πρέπει «να βγάλουμε από την έννοια της ασφάλειας το πηλίκιο» είπε χαρακτηριστικά. Επισημαίνοντας πως ασφάλεια είναι «να μπαίνεις σε ένα τρένο και να ξέρεις ότι θα φτάσεις» εστιάζοντας στην «έννοια της οικονομικής ασφάλειας» με αξιοπρεπείς μισθούς όπως και «την έννοια της κλιματικής ασφάλειας, αλλά και την έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα». Λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει «να έχει ένα αποτέλεσμα εκλογικό για να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θέτει και ένα ποσοστό-όριο για τον κ. Κασσελάκη –αλλιώς θα έχουμε εξελίξεις στις 10 Ιουνίου…

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «η εικόνα είναι πως ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος» καθώς και ότι «κινδυνεύουμε να έχουμε μια εικόνα φοιτητικών εκλογών όπου όλοι θα λένε ότι κέρδισαν». Αυτό μπορεί να είναι κακό για τον κ. Μητσοτάκη αλλά είναι και κακό για τον κ. Κασσελάκη που έχει αφήσει τον Πρωθυπουργό να τρέχει «χωρίς αντίπαλο» και μπορεί να λέει μετά ότι κέρδισε…

Επεσήμανε δε ότι οι ευρωεκλογές «είναι μια ευκαιρία και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το πολιτικό σύστημα συνολικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...