487
Από τα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης κρέμεται τεράστιο πανό με το σύνθημα «128 δισ. δολάρια. Πού είναι;» | REUTERS / Dilara Senkaya

Τουρκία: Πού «πέταξαν» τα συναλλαγματικά διαθέσιμα;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 07:00
Από τα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης κρέμεται τεράστιο πανό με το σύνθημα «128 δισ. δολάρια. Πού είναι;»
|REUTERS / Dilara Senkaya

Τουρκία: Πού «πέταξαν» τα συναλλαγματικά διαθέσιμα;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 07:00

Σκάνδαλο με τη διαχείριση των συναλλαγματικών διαθεσίμων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δηλαδή από την κυβέρνηση της Αγκυρας, τουτέστιν από τον ίδιο τον Ερντογάν, έχει ξεσπάσει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) καταγγέλλει ότι αν χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκράτηση της τουρκικής λίρας, οι διαδικασίες έγιναν με κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια. Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος την περασμένη Τετάρτη ανέβασε το ποσό αυτό κατά μερικά δισ., μιλώντας για 165 δισ. δολάρια.

Το σκηνικό είναι το πλέον κατάλληλο για αντιπολίτευση και ιοβόλες αναλύσεις: όλοι αποφαίνονται ότι η οικονομική πολιτική του Ερντογάν είναι αποτέλεσμα της κακής διακυβέρνησης, συγκεχυμένη, πάσχουσα από κρυψίνοια. Τα στελέχη του CHP έκαναν καμπάνια με κύριο σύνθημα «Πού είναι τα 128 δισ.;» και διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους: «Τα 128 δισ. δολάρια αντιπροσωπεύουν ένα βασικό πρόβλημα διακυβέρνησης, την έλλειψη διαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε αν τα χρήματα δαπανήθηκαν για να σταθεροποιήσουν τη λίρα, ούτε σε ποιον κατέληξαν και αν υπήρξε κερδοσκοπία» είναι η σύνοψη της κριτικής που ασκούν.

Οι αφίσες και τα πανό του αντιπολιτευόμενου κόμματος με το πηχυαίο 128, τα οποία κατέκλυσαν Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, προκάλεσαν την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με τη δικαιολογία ότι «προσβάλλουν τον πρόεδρο Ερντογάν», πράξη ποινικά κολάσιμη στην Τουρκία.

Υποχώρηση 37%

Η ουσία είναι ότι σε ένα κρίσιμο δεκαοκτάμηνο μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 37%. Αυτό και αν είναι σκάνδαλο, αφού στην Τουρκία και όπως γράφει η ανταποκρίτρια των Financial Times «για πολλούς η συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί το βαρόμετρο της οικονομικής επιτυχίας». Δυσαρεστημένοι, συνεπώς, φέρονται να είναι και οι επιχειρηματίες, αφού το κόστος εισαγωγής των πρώτων υλών και των προϊόντων έχει πολλαπλασιαστεί.

Οι της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ότι κρύβει το ποσό που πούλησε χωρίς να καταφύγει σε δημοπρασίες δημόσιου χρέους, επίσης ότι δεν εμφανίζει τα στοιχεία στον ισολογισμό της. Ο διοικητής της της κεντρικής τράπεζας αμύνθηκε με γενικολογίες περί διαφάνειας βάσει διεθνών προτύπων, χωρίς να σχολιάσει τίποτε περισσότερο. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους επικριτές του ότι στοχεύουν σε «εκφοβισμό των επενδυτών» και παρουσίασε στοιχεία δαπανών, ύψους 165 δισ. δολ., που έγιναν την τελευταία διετία για τη χρηματοδότηση βασικών ελλειμμάτων και δανείων.

Η ανταποκρίτρια σημειώνει ότι η αποτροπή της υποτίμησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση στην Τουρκία, αφού ο Ερντογάν έχει αφήσει ελάχιστα περιθώρια κίνησής στους υπουργούς τους όσον αφορά την πολιτική επιτοκίων.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πλήρης διαφάνεια, όπως ζητάει η αντιπολίτευση, δεν μπορεί να υπάρξει στην υπόθεση, καθώς «η αποκάλυψη των εκταμιευθέντων συναλλαγμάτων τα οποία απέτυχαν να σταματήσουν την υποτίμηση της λίρας θα ισοδυναμούσε με παραδοχή πολιτικής αποτυχίας». Και καταλήγουν σε ένα πολιτικό παρά οικονομικό συμπέρασμα: «Τα διαθέσιμα χάθηκαν σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το μη βιώσιμο χρέος»…

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, που παραιτήθηκε για «λόγους υγείας» όταν η λίρα συντριβόταν, συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης. Ετσι τρία μέλη του CHP συνελήφθησαν επειδή περιέφεραν πλακάτ με φωτογραφία του Αλμπαϊράκ και λεζάντα τη λέξη «καταζητούμενος» – ο λόγος, φυσικά, για τα… απολεσθέντα διαθέσιμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...