849
Ο Γκιοκτσέκ ως ακτιβιστής μουσικός και, δεξιά, στην διάρκεια της απεργίας πείνας του | Grup Yorum Solidarity Committee

Τουρκία: Πέθανε ακτιβιστής μουσικός μετά από 323 ημέρες απεργίας πείνας

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 17:57
Ο Γκιοκτσέκ ως ακτιβιστής μουσικός και, δεξιά, στην διάρκεια της απεργίας πείνας του
|Grup Yorum Solidarity Committee

Τουρκία: Πέθανε ακτιβιστής μουσικός μετά από 323 ημέρες απεργίας πείνας

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 17:57

Δύο μέρες μετά τη λήξη μιας απεργίας πείνας διάρκειας σχεδόν ενός έτους, ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ -μέλος του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum- πέθανε πριν μερικά 24ωρα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο δικηγόρος Γοργκούν Ντανατζί ανακοίνωσε το θάνατο του μπασίστα και κιθαρίστα στο νοσοκομείο της περιοχής Μπεϊλίκντουζου της τουρκικής μητρόπολης.

Μάλιστα, το θλιβερό νέο οι ίδιοι οι δικηγόροι του το έμαθαν κατά τη διάρκεια της επί μήνες συνεχιζόμενης δίκης του μουσικού που κατηγορούνταν για «διασυνδέσεις με τρομοκράτες».

Όπως είπε ο ο Ντανατζί, στη δίκη αυτή μέχρι στιγμής δεν παρουσιάστηκαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, εκτός από καταθέσεις «μυστικών αυτόπτων μαρτύρων».

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2019 ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνια για τα μέλη του συγκροτήματος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Γκιοκτσέκ ένα 24ωρο προτού σταματήσει την απεργία πείνας. Κατέληξε 72 ώρες αργότερα…

«Πληρώνουμε τεράστιο τίμημα για να ζούμε ανθρωπίνως», είχε πει ο Ιμπραήμ λίγες ημέρες προτού καταλήξει.

Η πολιτική του κηδεία έγινε πριν μερικές ώρες στην Κωνσταντινούπολη, με τους οπαδούς του συγκροτήματος και ακτιβιστές να απαγγέλλουν ποίηση και να τραγουδάνε τραγούδια κατά την διάρκεια της τελετής.

Η σύζυγος του Ιμπραήμ, Σουλτάν Γκιοκτσέκ, είναι και αυτή στη φυλακή, αλλά το καθεστώς Ερντογάν αρνήθηκε να την αφήσει να παρευρεθεί στην κηδεία.

Πέρασαν μόνο ένα χρόνο μαζί στα πέντε χρόνια γάμου τους.

Ο Γκιοκτσέκ είχε ξεκινήσει στη φυλακή την απεργία πείνας του πριν από 323 μέρες διαμαρτυρόμενος για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν, τις διώξεις και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματός του και αιτούμενος την απελευθέρωση των υπολοίπων 4 μελών του Grup Yorum και την άρση απαγόρευσης διεξαγωγής των συναυλιών του.

Το τουρκικό κράτος τελικά έδωσε άδεια, πριν μερικά 24ωρα, στο συγκρότημα για μια και μόνο συναυλία στην Κωνσταντινούπολη και ο τούρκος μουσικός σταμάτησε την απεργία πείνας.

«Η αντίστασή μας πέτυχε μια πολιτική νίκη. Όλος ο κόσμος άκουσε για την αντίστασή μας. Ελπίζουμε ότι η αίτηση για άδεια της πραγματοποίησης των συναυλιών μας (οι οποίες είχαν απαγορευτεί από την τουρκική κυβέρνηση), θα έχουν θετική κατάληξη», δήλωσε το συγκρότημα κατά την κατάθεση της αίτησης.

Ωστόσο, το σώμα του Γκιοκτσέκ δεν άντεξε και ο ίδιος υπέκυψε.

Σε ανακοίνωσή του το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο αναφέρει:

«Ο σύντροφός μας Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ έπεσε μάρτυρας. Η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Δύο μέρες πριν, στις 323 μέρες απεργίας πείνας, διέκοψε την απεργία μέχρι να δούμε τις συναυλίες του Grup Yorum να γίνονται και τα μέλη του να απελευθερώνονται. Ο σύντροφος Γκιοκτσέκ μεταφέρθηκε στην εντατική όπου και κατέληξε, καθώς πλέον το σώμα του δεν μπορούσε να δεχθεί τους ορούς. Το αίμα ήταν ήδη ελάχιστο στο σώμα του συντρόφου μας».

Υπενθυμίζεται πως πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 3 Απριλίου και μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας, έφυγε από τη ζωή η συναγωνίστριά του και επίσης μέλος του ίδιου συγκροτήματος, Χελίν Μπολέκ.

Η 28χρονη τραγουδίστρια ζύγιζε λιγότερο από 40 κιλά την ημέρα που πέθανε, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Χελίν Μπολέκ

Το συγκρότημα Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε ένα από τα πλέον προοδευτικά και αριστερά συγκροτήματα στη χώρα.

Ο επαναστατικός χαρακτήρας των τραγουδιών του συγκροτήματος έθεσε το Grup Yorum στο στόχαστρο των αρχών και του Προέδρου Ερντογάν.

Τα μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται εδώ και χρόνια στην περίφημη «γκρίζα λίστα» της κυβέρνησης, με το χαρακτηρισμό ως «υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων».

Τα μέλη του διώκονται καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) την οποία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική η Τουρκία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί και οι συναυλίες τους.

Και δεν είναι μόνο μέλη της μουσικής κολεκτίβας που πεθαίνουν από απεργία πείνας:

Ο 28χρονος Μουσταφά Κοτσάκ, ένας από τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία, έφυγε από τη ζωή στα τέλη του Απριλίου μετά από 297 μέρες απεργία πείνας.

Λίγες ώρες πριν είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα του.

Ο Κοτσάκ βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές από το 2017 και καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι προμήθευσε με οπλισμό τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν βρέθηκε ποτέ κανένα στοιχείο που να τον ενοχοποιεί, μόνο ανώνυμες καταθέσεις βασανισμένων συλληφθέντων.

Ο Μουσταφά Κοτσάκ

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα ahvalnews.com, ο 28χρονος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας -κατά την οποία κατανάλωνε μόνο νερό με ζάχαρη- στις 3 Ιουλίου του 2019 μέσα στις φυλακές, με αίτημα να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο για την υπόθεσή του δικαστήριο και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του.

Ακόμη, ζητούσε να καταργηθούν τα ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και οι νόμοι που αναγνωρίζουν τις καταθέσεις των «καρφιών» της αστυνομίας και να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν οι βασανιστές αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν μερικές εβδομάδες, η δικηγόρος του είχε καταγγείλει ότι ο Μουσταφά υποβαλλόταν σε υποχρεωτική σίτιση δεμένος με οκτώ χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια καθώς και με σχοινιά από το σώμα και το κεφάλι.

Συγκεκριμένα, η δικηγόρος κατήγγειλε ότι επιχειρήθηκε 73 φορές η αναγκαστική σίτισή του, στην οποία αντιστάθηκε όλες τις φορές διώχνοντας τον ορό με τα δόντια του.

Πέθανε στο κελί του δεμένος χειροπόδαρα και ζυγίζοντας μόλις 30 κιλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...