922
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Τετάρτη το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από όπου δεν παρέλειψε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες, Στα αριστερά της φωτό διακρίνεται ο τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας | INTIMENEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κυριακή, κοντή γιορτή, για τον Κυριάκο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Τετάρτη το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από όπου δεν παρέλειψε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες, Στα αριστερά της φωτό διακρίνεται ο τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας
|INTIMENEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κυριακή, κοντή γιορτή, για τον Κυριάκο

Προσγείωση στην απαιτητική εγχώρια πολιτική πραγματικότητα ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επιστροφή στην Αθήνα από την διήμερη παραμονή του στο Παρίσι. Το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ περιείχε την Τετάρτη συσκέψεις επί συσκέψεων, καθώς την Κυριακή ψηφίζεται στο Κοινοβούλιο το τελευταίο πακέτο προαπαιτουμένων, ώστε να ξεκλειδώσει κατά την κυβερνητική εκδοχή η εκταμίευση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, όταν προανήγγειλε από τη γαλλική πρωτεύουσα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καταψηφίσει τις «όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις» περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο – μαμούθ, που κατατέθηκε την Τετάρτη.

Υπό την αίρεση της μελέτης του συγκεκριμένου κειμένου, η πρόθεση της γαλάζιας ηγεσίας είναι να καταδείξει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πως η ΝΔ δεν θα βαδίσει στα χνάρια της μηδενιστικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και πως θα επικροτεί ό,τι θεωρεί πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ιδίως όταν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντάσσονται στον ιδεολογικοπολιτικό πυρήνα του κόμματος, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι τελευταίες πινελιές της πολιτικής γραμμής, που θα ακολουθήσει η ΝΔ κατά την κοινοβουλευτική μάχη της Κυριακής, θα μπουν στη σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο κ. Μητσοτάκης με τους συντονιστές και τους επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να πυκνώσει εφεξής τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος του.

Μάλιστα, έχει δεχθεί εισηγήσεις να συνοδεύσει το γαλάζιο «ΝΑΙ» στο νέο Υπέρταμείο Αποκρατικοποιήσεων με την πρόταση να υπάρξει «κόφτης» στην αύξηση της φορολογίας, ανάλογα με την πορεία των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σχεδόν παράλληλα, ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει καλέσει τους τομεάρχες και τις γραμματείες του κόμματος σε μία προσπάθεια να υπάρξουν «συνέργειες» ανάμεσα σε κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα, ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και να μεγιστοποιηθεί η επιρροή του πολιτικού μηνύματος, που εκπέμπει η λεωφόρος Συγγρού.

Απαντες στη ΝΔ συμφωνούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως η πολιτική λογική αλλά και η στοιχειώδης αξιοπιστία δεν επιτρέπουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει επί της αρχής διατάξεις, όπως το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, από τη στιγμή που η ίδια ως κυβέρνηση είχε πρωτοστατήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν επί μέρους ενστάσεις. Δεν είναι λίγα τα γαλάζια στελέχη και οι βουλευτές, που παρατηρούν πως η ενδοτικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων όλα ανεξαιρέτως τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και πως τα έσοδα θα κατευθύνονται κατά 100% στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς να δίδεται ανάσα στην ασθμαίνουσα πραγματική οικονομία.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πως η απόφαση του Πρωθυπουργού να επωμιστεί το δυσβάσταχτο βάρος των ψηφιζόμενων μέτρων σηματοδοτεί κατ’ ουσία την αντίστροφη μέτρηση για το Μάξιμου

Πιο περίπλοκη μοιάζει η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Επί της αρχής ούτε εδώ υπάρχουν αντιρρήσεις από τη ΝΔ, ωστόσο σε ζητήματα, όπως η μείωση του ορίου προστασίας της Α’ κατοικίας (φημολογείται πως θα είναι οι 140.000 ), ο στενός χρονικός ορίζοντας της έως τις 31-12-2017 αλλά και η δυνατότητα μεταβίβασης σε funds και των εξυπηρετούμενων δανείων, είναι σημεία, που πυροδοτούν σοβαρές αντιδράσεις στο γαλάζιο πολιτικό προσωπικό, ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος. «Ουδέποτε η ΝΔ θα έφερνε τέτοιες διατάξεις προς ψήφιση, στη Βουλή και δεν μπορεί να στηρίξει αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες» επισημαίνει έμπειρο στέλεχος της παράταξης, αποκαλύπτοντας το debate που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του κόμματος.

Την ίδια ώρα, πάντως, το γενικότερο κλίμα αμηχανίας, που επικρατεί σε σημαντικό αριθμό γαλάζιων βουλευτών και πολιτευτών μετά την διάψευση των προσδοκιών ορισμένων για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μεταφράζεται σταδιακά και σε μία ελεγχόμενη, πάντως, δυσαρέσκεια για τους προεδρικούς χειρισμούς.

Η προαναγγελία του κ. Μητσοτάκη από το Παρίσι ότι η ΝΔ προτίθεται να στηρίξει τις διατάξεις περί αποκρατικοποιήσεων γέννησε την απορία σε ορισμένους βουλευτές γιατί δεν συγκαλείται η ΚΟ του κόμματος για μία τόσο σημαντική πολιτική απόφαση, «αίτημα», που επικοινώνησαν δημοσίως την Τετάρτη στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και η τομεάρχης Ανάπτυξης Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπαγορεύει στην ηγεσία του κόμματος να βρει ένα νέο πολιτικό αφήγημα, μιας και όπως διευκρινίζουν το αίτημα για «εδώ και τώρα εκλογές» δεν μπορεί πλέον να επιστρατεύεται επί καθημερινής βάσης. Ούτως ή άλλως, οι κυριότεροι παίκτες της γαλάζιας παράταξης τείνουν πλέον να συμφωνήσουν πως η ΝΔ θα πρέπει να καταστρώνει την πολιτική στρατηγική της για ένα πόλεμο φθοράς, που μπορεί να διαρκέσει και πέραν του ενός έτους, ως εκ τούτου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιωματική αντιπολίτευση να βρει ένα σταθερό πολιτικό βηματισμό και εκείνα τα προτάγματα που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει, εάν όχι να διευρύνει το δημοσκοπικό της προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, παραπέμπουν στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την πιθανότητα σύγκλησης της ΚΟ.

Η προεδρική πλευρά απαντά πως το αίτημα για εκλογές παραμένει επίκαιρο, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται καταστροφική για την προοπτική της χώρας. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι το συγκεκριμένο αίτημα, ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας και πως ουδέποτε ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ζητώντας πρόωρες εκλογές μπορεί να τις επιβάλλει, πολλώ μάλλον να τις προκαλέσει.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν συμμερίζονται πως η ΝΔ κινδυνεύει να περιέλθει σε κατάσταση στρατηγικού αδιεξόδου, εκτιμώντας πως η απόφαση του Πρωθυπουργού να επωμιστεί το δυσβάσταχτο βάρος των ψηφιζόμενων μέτρων σηματοδοτεί κατ’ ουσία την αντίστροφη μέτρηση για το Μέγαρο Μάξιμου.

«Η ΝΔ δεν θα λαϊκίσει, δεν είναι στο πολιτικό της DNA» τονίζει ορθά  κοφτά στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως η απόφαση να στηριχθούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμβαδίζει πλήρως με τις ήδη γνωστές προεδρικές διακηρύξεις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...