448
Aρμα μάχης M1 Abrams των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ | Shutterstock

Το ΝΑΤO ετοιμάζει τη μεγαλύτερη άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 15:07
Aρμα μάχης M1 Abrams των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ
|Shutterstock

Το ΝΑΤO ετοιμάζει τη μεγαλύτερη άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2023, 15:07

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τη μεγαλύτερη κοινή άσκηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου το 2024, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 40.000 στρατιώτες για να εκτελέσουν το σενάριο του πώς η συμμαχία θα επιχειρήσει να αποκρούσει μια ρωσική επίθεση που θα στοχεύει σε ένα από τα μέλη της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στην άσκηση θα συμπεριληφθεί και η Σουηδία, η υποψηφιότητα της οποίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Με τη σκανδιναβική χώρα ο συνολικός αριθμός των κρατών που θα συμμετάσχουν φτάνει τα 32.

Oπως γράφει η ανταποκρίτρια των Financial Times στις Βρυξέλλες, Αλις Χάνκοκ, η άσκηση με την ονομασία Steadfast Defender «εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να μετατραπεί από μια συμμαχία αντιμετώπισης κρίσεων σε μια πολεμική συμμαχία, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία».

Οι ασκήσεις έχουν στόχο να καταστήσουν σαφές στη Μόσχα ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να πολεμήσει, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα για την άσκηση που θα γίνει την άνοιξη του επόμενου έτους είναι εντυπωσιακά:

  • Θα περιλαμβάνει 500 έως 700 αεροπορικές πολεμικές αποστολές, περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες.
  • Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει ελιγμούς εναντίον ενός εχθρού που θα ονομάζεται Occasus και θα είναι ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βαλτική τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και αποτελεί μέρος μιας νέας εκπαιδευτικής στρατηγικής της Συμμαχίας η οποία προβλέπει την πραγματοποίηση δύο μεγάλων ασκήσεων κάθε χρόνο, αντί για μία.

Οπως σημειώνουν οι FT, το ΝΑΤΟ θα εκπαιδεύεται στο εξής και για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών εκτός των άμεσων συνόρων του.

Στο τέλος Ιουνίου εφέτος, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξήγγειλε τη μαζική αύξηση του αριθμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που θα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας από περίπου 40.000 σε πάνω από 300.000.

Παράλληλα, τον Ιούλιο στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενέκριναν τα νέα περιφερειακά αμυντικά σχέδια και τη δημιουργία της λεγόμενης Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, μιας πολυεθνικής δύναμης ικανής να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απειλές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ εντάχθηκε τον Ιούλιο η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ). Είχε προηγηθεί το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) τον Ιανουάριο του 2022, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αντίστοιχη πιστοποίηση αναμένεται να λάβει και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ).

Οι FT υπογραμμίζουν, τέλος, ότι οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του με δεδομένη τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Το ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει πολυεθνικά τάγματα στις χώρες της Βαλτικής για να επιβραδύνει την πρόοδο οποιουδήποτε επιτιθέμενου σε περίπτωση εισβολής, ενώ η Γερμανία δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα διατηρήσει μόνιμα 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...