427
Αφιερώματα στην Κέρι Πάτερσον έκαναν πολλά αγγλόγλωσσα έντυπα | CreativeProtagon/ web

Το μωρό της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» μεγάλωσε

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 07:32
Αφιερώματα στην Κέρι Πάτερσον έκαναν πολλά αγγλόγλωσσα έντυπα
|CreativeProtagon/ web

Το μωρό της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» μεγάλωσε

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 07:32

Η Κέρι Πάτερσον ήταν το πρώτο μωρό που γεννήθηκε αμέσως μετά τη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» μεταξύ Λονδίνου και Μπέλφαστ. Τυχαίως, λοιπόν, και χωρίς να ερωτηθεί το ίδιο, το κοριτσάκι αυτό ενσάρκωσε την αισιοδοξία των Βορειοϊρλανδών ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για αυτούς στο μέλλον. Το Μπέλφαστ εξακολουθεί, φυσικά, να είναι χωρισμένο σε προτεσταντικές και καθολικές γειτονιές, και έτσι υποδέχθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που μετέβη εκεί για τα 25χρονα της ειρήνης.

Πόλεμος δεν γίνεται πια, όμως η αρμονία δεν είναι η πλέον κατάλληλη λέξη για να περιγράψει την κατάσταση έτσι όπως έχει δημιουργηθεί, ιδίως μετά το Brexit. Πάντως, ελπίδα υπάρχει. Χόουπ δηλαδή, όπως είναι το παρατσούκλι της Πάτερσον. Της το κόλλησαν ντε και καλά επειδή γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1998. Σήμερα η Πέτερσον έχει κλεισμένα από προχθές τα 25 της, ζει στο Δουβλίνο και εξακολουθεί να ενσαρκώνει την ελπίδα ότι οι νεότεροι δεν θα γνωρίσουν τη βία (του Στέμματος, αλλά και του ΙRA).

Η Πάτερσον, πρώην «μωρό της ελπίδας» (web)

Ο συντάκτης της Repubblica της τηλεφώνησε: «Χρόνια πολλά, Κέρι-Χόουπ!» Απάντηση: «Ευχαριστώ». Η κοπέλα του είπε ότι πέρασε ευχάριστα την ημέρα της: γεύμα οικογενειακό, φίλοι, βουτιές στην κρύα θάλασσα, κ.λπ. Ρωτήθηκε, και απάντησε ότι δεν της τηλεφώνησε κανένας πολιτικός για να της ευχηθεί: «Δεν πειράζει» είπε στον Ιταλό – οπωσδήποτε ήταν καλύτερη απάντηση από το «καλύτερα», προκάλεσε λιγότερη αμηχανία…

Τέλος πάντων, η κοπέλα είπε ότι όλη η εβδομάδα ξεχείλισε από συναίσθημα: «Είμαστε νέοι Βορειοϊρλανδοί, αλλά ξέρουμε πόσο δραματικά ήταν τα προβλήματα και πόσο σημαντική είναι αυτή η ειρήνη. Οι άνθρωποι είναι τυχεροί που ζουν ελεύθεροι και ειρηνικά. Και η άφιξη του προέδρου Μπάιντεν είναι ένα σημαντικό μήνυμα: σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει και δεν θα μας εγκαταλείψει».

Ο Ιταλός τη ρώτησε για τα πολιτικά και διακοινοτικά προβλήματα. «Αισιοδοξώ ότι κάποτε, χάρις σε εμάς, τους νέους, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Κατά τη γνώμη μου, το πολιτικό status quo δεν πρέπει να θιγεί. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα. Δεν ξέρω αν κάποτε η Ιρλανδία θα ενωθεί. Πάντως, με συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ενιαία αγορά υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για την οικονομία, για τον τουρισμό, για την ανάπτυξη»…

Η Πάτερσον δήλωσε ότι δεν ταυτίζεται με καμία από τις δύο κοινότητες του τόπου της, όπως πολλοί από τους φίλους της, και ότι αυτό το θεωρεί καλό πράγμα. Ετσι, είπε, είναι οι περισσότεροι σήμερα. «Δεν είμαστε προκατειλημμένοι με τους καθολικούς, ούτε με τους προτεστάντες, έχουμε πολύ ευρύτερη οπτική για τον κόσμο από τους γονείς μας. Τα νέα παιδιά είναι ανοιχτόμυαλα. Θα σπάσουμε τα φράγματα. Δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...