883
| Shutterstock

Τι δείχνουν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 22:02
|Shutterstock

Τι δείχνουν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 22:02

Βραδιά παρουσίασης δημοσκοπήσεων την Πέμπτη, με τις εταιρείες Pulse, Metron Analysis και Alco να δίνουν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τα γκάλοπ τους για λογαριασμό των καναλιών ΣΚΑΪ, Mega και Alpha, αντίστοιχα, τα οποία αποτελούν και τις πρώτες μεγάλες πανελλαδικές έρευνες της σεζόν, η οποία ξεκίνησε με το διπλό χτύπημα των έντονων καιρικών φαινομένων Daniel και Elias στη χώρα, και την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι τρεις δημοσκοπήσεις εντόπισαν μεγάλο προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έως και 20 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, παρότι το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν και τη μεγάλη απογοήτευση των πολιτών για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Μεσούσης της κατάστασης αυτής, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να αποκομίζει πολιτικό όφελος ούτε μετά την ανανέωση στην ηγεσία. Μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων, άλλωστε, φάνηκε να πιστεύει αυτό που συζητείται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των παρατηρητών των εσωκομματικών της Κουμουνδούρου, ότι δηλαδή επίκειται διάσπαση.

Metron Analysis (21-26/9)

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκτίμηση ψήφου για τη Metron Analysis η ΝΔ βρίσκεται περισσότερες από 20 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η ίδια έχει χάσει μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που κέρδισε στις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ, συγκεκριμένα, έχει υποχωρήσει στο 36,4%, ωστόσο μία μονάδα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρέθηκε στο 16,8%. Αντιθέτως, ενισχύθηκαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική λύση.

Το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση αποτυπώνεται δημοσκοπικά και στην πρόθεση ψήφου, με τη ΝΔ να σημειώνει απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας (29,7% έναντι 33,9%). Ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει ιδιαίτερα καλά, ωστόσο, καθώς από το 15,2% υποχωρεί στο 13,7%.

Επειδή η έρευνα έγινε πριν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η Metron Analysis παρουσίασε και τις σχετικές αποκλίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελάχιστα ενισχυμένος, πολύ λιγότερο σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΚΚΕ, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στην απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών, παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός με 45% θετικές γνώμες έναντι 53% αρνητικών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία δεν θα μπορούσε να μην παράσχει και τον σχετικό πολιτικό δείκτη μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκκέντρωσε, λοιπόν, μόνο 31% θετικές γνώμες, με τις αρνητικές να φθάνουν το 54%. Το ποσοστό του κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό εάν τεθεί σε σύγκριση με τα ποσοστά των νεοεκλεγέντων πολιτικών αρχηγών. Ενδεικτικά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε 65% τον Μάρτιο του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 58% τον Ιανουάριο του 2016 και ο Νίκος Ανδρουλάκης 55% τον Δεκέμβριο του 2021.

Pulse (25-27/9)

Και στη δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η ΝΔ προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται «ανεβασμένη» σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου –το πρώτο κόμμα απέχει 19 μονάδες από το δεύτερο.

Στο σενάριο αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12%, το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 6%, οι Σπαρτιάτες με 4%, ενώ από 3% συγκέντρωσαν η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Η διαφορά της ΝΔ (32,5%) από τον ΣΥΡΙΖΑ (17%) πέφτει στις 15,5% μονάδες στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο πέφτει και το συνολικό ποσοστό του σε εκείνο των εκλογών, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η εκλογή Κασσελάκη δεν έφερε (ακόμη τουλάχιστον) κάποια επιθυμητή αλλαγή. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ (10,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ (7,5%), οι Σπαρτιάτες (3,5%), η Ελληνική Λύση (5%), η Νίκη (2,5%) και η Πλεύση Ελευθερίας (2,5%).

Σε ερώτημα της εταιρείας για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (47%) έκρινε ότι από μόνη της η εμφάνιση Κασσελάκη στο πολιτικό σκηνικό δεν αποτελεί ούτε μειονέκτημα ούτε πλεονέκτημα. Παράλληλα, ένα 39% εξέφρασε την άποψη πως το μέλλον προδιαγράφεται χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πιστεύει και το 19% των ψηφοφόρων του.

Εξάλλου, κατά το ίδιο γκάλοπ, ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε τρίτος με 28%, μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη, στον δείκτη δημοτικότητας πολιτικών αρχηγών.

Πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (43%) και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (39%).

ALCO (25-28/9)

Προβάδισμα που πλησιάζει στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, καθώς πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων εμφάνισε το κυβερνών κόμμα 17 μονάδες μπροστά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, η ΝΔ έλαβε 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,3%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,8%, το ΚΚΕ 7,7%, οι Σπαρτιάτες 4,5%, η Ελληνική Λύση 5%, η Νίκη 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,7%.

Μετά την εκλογή Κασσελάκη, τέλος, η εικόνα των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «χειρότερη» σε ποσοστό 40% ή «το ίδιο κακή» για το 17%.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% λέει ότι η εικόνα είναι «καλύτερη» και το 29% «το ίδιο καλή». Δεν λείπουν, όμως, και σε αυτό το δείγμα, οι αρνητικές γνώμες σε σημαντικά ποσοστά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...