306
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου | IntimeNews

Θεοδωρίδου: Νέο φύλλο οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 18:37
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
|IntimeNews

Θεοδωρίδου: Νέο φύλλο οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 18:37

Νέες συστάσεις προς τους γιατρούς, μέσω του φύλλου οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca, εξέδωσαν οι αρμόδιοι φορείς της Ευρώπης, τις οποίες υιοθετεί και η χώρα μας.

Με αφορμή τις περιπτώσεις πιθανών παρενεργειών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. ότι κατ’ αρχάς πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο, το οποίο δεν είναι ακόμη σαφές εάν όντως προκαλεί το πρόβλημα των θρομβώσεων. Εξήγησε μάλιστα ότι έχουν καταγραφεί 28 περιστατικά σε 17 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί. Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, οι κλινικές μελέτες και οι σχετικές καταγραφές συνεχίζονται.

Παρ’ όλα αυτά, τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σε συνεργασία με την AstraZeneca, πρόσθεσαν νέες οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι νέες οδηγίες

Συγκεκριμένα, τα αρμόδια όργανα πρόσθεσαν στο φύλλο οδηγιών μια ιδιαίτερη επισήμανση και αναγράφονται πλέον λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για ένα ενδεχόμενο συμβάν θρομβώσεων.

Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται έπειτα από περίπου 7 με 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ύποπτα είναι:

  • Εντονο θωρακικό άλγος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κεφαλαλγία
Μηχανισμός πρόκλησης

Επιστήμονες εικάζουν ότι αντισώματα επιτίθενται σε αντιγονικές θέσεις των αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα αυτά να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν θρόμβους και θρομβοπενία. Αρα, υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε.

«Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί, και ίσως είναι καθοριστικό, είναι οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου ενός ατόμου, που θα μπορούν να συνδεθούν με τους παράγοντες πήξης του αίματος, όπως επίσης και η υπερβολική αντίδραση του εμβολιαζόμενου ως προς την ανοσοανταπόκριση. Το μήνυμα που έχουμε να πάρουμε είναι ότι είμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σύντομα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...