269
Και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε την Ιταλία για τις επιπτώσεις ενός υπερβολικά ελλειμματικού Προϋπολογισμού | REUTERS/Johannes P. Christo

Τελευταίες προειδοποιήσεις στη Ρώμη από Λαγκάρντ και Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 17:28
Και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε την Ιταλία για τις επιπτώσεις ενός υπερβολικά ελλειμματικού Προϋπολογισμού
|REUTERS/Johannes P. Christo

Τελευταίες προειδοποιήσεις στη Ρώμη από Λαγκάρντ και Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 17:28

Συντονισμένα πυρά δέχτηκε η ιταλική κυβέρνηση, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, όσον αφορά το φουσκωμένο από ελλείμματα Σχέδιο Προϋπολογισμού της.

Από το Μπαλί, όπου φιλοξενείται η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί καταφέρθηκαν εναντίον του «πνεύματος» του ιταλικού Σχεδίου Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιφάσεις του και τις ασυνέπειές του.

Ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για Σχέδιο Προϋπολογισμού «που δεν είναι καλός για τους πολίτες» και η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι η Ιταλία, ως μέλος της Ευρωζώνης, «οφείλει να σεβαστεί τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες».

Η Ιταλία πρέπει να επιδείξει νομιμοφροσύνη, είπε η Λαγκάρντ: «Οταν ανήκεις σε μια ένωση, και αποφασίζεις να παραμείνεις σε αυτή, τότε πρέπει να τηρείς τους κανόνες της, και αυτό αφορά σίγουρα τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στη δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο πολίτης θα πληρώσει τα ελλείμματα, είπε ο Μοσκοβισί, διότι όταν φτωχαίνει μία χώρα φτωχαίνει και ο λαός της: «Δεν δέχομαι την ιδέα ότι υπάρχει από τη μία πλευρά μια γραφειοκρατική Κομισιόν και από την άλλη ο Προϋπολογισμός του λαού. Ενας Προϋπολογισμός που αυξάνει το χρέος δεν είναι καλός για τους πολίτες. Ενας Προϋπολογισμός του οποίου το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται στο 2,4% και το διαρθρωτικό έλλειμμα επιδεινώνεται κινδυνεύει να είναι σε σημαντική απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η ΕΕ περιμένει την Ιταλία «στη γωνία»: «Θα αποφύγουμε να προκαλέσουμε κρίση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης, δεν έχει νόημα, όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται» τόνισε ο Μοσκοβισί.

Η επίσημη παρουσίαση του ιταλικού Σχεδίου Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. «Τότε θα ενεργήσουμε αναλόγως» δήλωσε με νόημα ο Μοσκοβισί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...