350
Η βρετανικής καταγωγής Ασμα Ασαντ, σύζυγoς του σύρου προέδρου, υπεβλήθη σε εγχείριση για κακοήθη όγκο στο στήθος. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook | Facebook

Συρία: Ακόμη και οι πιστοί στον Ασαντ πολίτες διαμαρτύρονται

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 09:15
Η βρετανικής καταγωγής Ασμα Ασαντ, σύζυγoς του σύρου προέδρου, υπεβλήθη σε εγχείριση για κακοήθη όγκο στο στήθος. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook
|Facebook

Συρία: Ακόμη και οι πιστοί στον Ασαντ πολίτες διαμαρτύρονται

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2019, 09:15

Περιοχές της Συρίας των οποίων οι κάτοικοι παρέμειναν πιστοί στον πρόεδρο Ασαντ μέσα στην οκταετία του πολέμου τώρα πια διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται, παρά το γεγονός ότι το συριακό κράτος έχει ανακτήσει τον έλεγχο εκεί.

Σε μια ασυνήθιστη δημοσιοποίηση παραπόνων, οι πολίτες χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να κατηγορήσουν τις αρχές ότι «δεν καταφέρνουν να κυβερνήσουν» λόγω της έλλειψης καυσίμων και της έλλειψης ηλεκτρισμού.

Οι συριακές αρχές φαίνεται να ανέχονται τις επικρίσεις στοχεύοντας στην άρση των κυρώσεων  που έχουν επιβληθεί από τη Δύση κατά της Δαμασκού.

«Ελλειψη φυσικού αερίου, έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, έλλειψη καυσίμων – η κυβέρνηση η ίδια είναι μία έλλειψη» γράφει κάποιος. Και ένας άλλος: «Είμαστε ένας πληθυσμός προβάτων παγιδευμένων σε έναν αχυρώνα. Παίρνετε το μαλλί μας, παίρνετε το γάλα μας και κατόπιν κατηγορείτε εμάς για τα πάντα»!

Οι ελλείψεις σηματοδοτούν την έναρξη του επόμενου σταδίου της συριακής κρίσης.

Μεγάλο μέρος της Συρίας είναι ερείπια και δεν υπάρχουν κεφάλαια για ανοικοδόμηση. Αλλά και οι δύο βασικοί υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος, η Ρωσία και το Ιράν, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα.

Οι ασιατικές χώρες που έχουν καλές σχέσεις με το καθεστώς, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, επιθυμούν να βοηθήσουν, αλλά είναι απίθανο να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια χωρίς εγγυήσεις για τη σταθερότητα του κράτους.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλουν κυρώσεις σε επιχειρηματίες που κατηγορούνται για απαλλοτρίωση περιουσίας προσφύγων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για διενέργεια πετρελαϊκών διαπραγματεύσεων με το Ισλαμικό Κράτος. Ενας γνωστός επιχειρηματίας του Χαλεπίου και βουλευτής, ο οποίος αντιμετώπισε τις κυρώσεις, ο Χουσάμ αλ-Κατιρτζί, χρησιμοποίησε οικογενειακές διασυνδέσεις και επαφές στη Ράκα (προπύργιο, κάποτε, των τζιχαντιστών) ώστε να κλείσει πετρελαϊκές συμφωνίες τόσο με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους όσο και με τους Κούρδους, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες.

Καρκίνος του μαστού

Η Ασμα Ασαντ , σύζυγος του προέδρου της Συρίας, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού. Η επέμβαση, γράφουν οι Times  του Λονδίνου, έγινε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Δαμασκό, ενώ ο όγκος διαγνώστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η Ασμα Ασαντ είναι 43 ετών, Λονδρέζα στην καταγωγή. Σε μια σπάνια δήλωση σχετικά με την κατάστασή της, η προεδρία δήλωσε ότι ασθενής αντιμετώπισε την ασθένειά της «με δύναμη, εμπιστοσύνη και πίστη». 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...