465
Ο Χουάν Γκουαϊντό μιλά στους δημοσιογράφους στο Καράκας. Δεξιά του, η συζύγός του, Φαμπιάνα Ροζάλες | REUTERS

Γκουαϊντό: «Η ελπίδα επιστρέφει στη Βενεζουέλα»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 13:12
Ο Χουάν Γκουαϊντό μιλά στους δημοσιογράφους στο Καράκας. Δεξιά του, η συζύγός του, Φαμπιάνα Ροζάλες
|REUTERS

Γκουαϊντό: «Η ελπίδα επιστρέφει στη Βενεζουέλα»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2019, 13:12

Τις τελευταίες ημέρες, η Βενεζουέλα ζει «σχεδόν μαγικές στιγμές» στο δρόμο προς την αποκατάσταση της Δημοκρατίας κι έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω της το χάος, δήλωσε ο Χουάν Γκουαϊντό, που αυτονακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος τόνισε ότι μοναδικός του σκοπός είναι να ολοκληρώσει την αποστολή του, η οποία είναι να ρίξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μιλώντας στην Guardian, ο Γκουαϊντό δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον και ότι πολλοί φίλοι του που έφυγαν από τη χώρα, του διαμηνύουν ότι θέλουν να επιστρέψουν αν γίνουν εκλογές.

Το Σάββατο, η ΕΕ έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών στον Μαδούρο για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Γκουαϊντό είπε ότι δεν θέλει να χυθεί άλλο αίμα στους δρόμους της χώρας και ελπίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα αντιδράσουν βίαια στις διαδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη και το ερχόμενο Σάββατο. Μέχρι τώρα, έχουν σκοτωθεί 26 άτομα στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ανακήρυξη του Γκουαϊντό σε μεταβατικό πρόεδρο.

«Η απογοήτευση έχει μετατραπεί σε ελπίδα. Οι άνθρωποι μπορούν ξανά να ονειρεύονται. Εχουμε ξυπνήσει από έναν εφιάλτη και ονειρευόμαστε το μέλλον, την πατρίδα μας, αυτό που θα γίνουμε, όχι αυτό που είμαστε», είπε ο 35χρονος πολιτικός.

Πάντως, ο Νικολάς Μαδούρο δεν φαίνεται να πτοείται από τις εξελίξεις, τονίζει ότι η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη Βενεζουέλα και ότι ο Γκουαϊντό είναι παράνομος. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της χώρας εθεάθη να χορεύει με τη σύζυγό του, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει» και να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις σε μία εμφανή επίδειξη δύναμης.

Ο Νικολάς Μαδούρο παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις με τον υπουργό Αμυνας και τον επικεφαλής του στρατού της Βενεζουέλας

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν ότι δεν θα ανεχτούν οποιαδήποτε εκδήλωση βίας ή εκφοβισμού κατά των αμερικανών διπλωματών στη Βενεζουέλα, των βουλευτών ή του Χουάν Γκουαϊντό, προειδοποιώντας ότι αυτό θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ.

Απαντώντας στους φόβους για εμφύλιο, μια που ο Μαδούρο έχει τη στήριξη του στρατού, ο Γκουαϊντό τόνισε δεν έχει καμία πρόθεση να αιματοκυλίσει τη χώρα, αλλά να ασκήσει πίεση για τη διεξαγωγή εκλογών και στη συνέχεια να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών της χώρας. «Υπάρχουν ρίσκα, αλλά υπάρχει και ελπίδα. Οπου κι αν γυρίσω το κεφάλι μου, βλέπω χαμόγελα και ο κόσμος με ενθαρρύνει».

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην σύγχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής που έχει οδηγήσει ενάμισι εκατομμύριο πολίτες να την εγκαταλείψουν επί προεδρίας Ούγκο Τσάβεζ και Μαδούρο.

Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι ο Γκουαϊντό υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαϊχ Μπολσονάρο, τον ακροδεξιό νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας, γεγονός που λένε πως εγείρει ερωτηματικά για τις προθέσεις του. Ο ίδιος απαντά ότι δεν είναι πιόνι των ΗΠΑ και ότι στόχος του είναι, «να βοηθήσουμε τον κόσμο».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...