1011
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντονι Μπλίνκεν στη βεράντα της οικίας του Πρωθυπουργού στα Χανιά | INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: «Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 21:22
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντονι Μπλίνκεν στη βεράντα της οικίας του Πρωθυπουργού στα Χανιά
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: «Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2024, 21:22

Ογδόντα λεπτά. Τόση διάρκεια είχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντονι Μπλίνκεν, τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ταξίδεψε στα Χανιά για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό — λίγο μετά τις συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.

Τι ειπώθηκε; Σύμφωνα με το Reuters, o επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας για το πώς να φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά. «Εστιάζουμε κυρίως στην αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα. Αναζητούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία των αμάχων στη Γάζα. Η Τουρκία έχει προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις που έχει με κρίσιμους παράγοντες στην περιοχή για να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι χώρες στην περιοχή χρησιμοποιούν τους δεσμούς και τις σχέσεις που διατηρούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα δούμε μια κλιμάκωση. Είναι πολύ σημαντικό οι Ισραηλινοί να έχουν ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της χώρας τους. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν θέλει να υπάρξει κλιμάκωση, αλλά πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του» είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Από την Αθήνα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση, που ακολούθησε της κατ’ ίδιαν συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως, στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών, θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Σχετικά με τα μαχητικά F35, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, είχε δηλώσει νωρίτερα το πρωί πως «το θέμα των F-35 θα λήξει», κάνοντας την εκτίμηση για θετικές εξελίξεις.

Σε μία συνάντηση σε θερμό κλίμα, συνολικής διάρκειας μιας ώρας και 20 λεπτών, Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κ.  Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Επανέλαβε δε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγεί τον Αντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του στα Χανιά. Πίσω τους η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ΓτΠ/Παπαμήτσος Δημήτρης)

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Μπλίνκεν: Σημαίνετε πολλά για τις ΗΠΑ

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις του, μπροστά στις κάμερες, λίγο πριν το τετ α τετ με τον Αντονι Μπλίνκεν, στην οικία της οικογένειας στα Χανιά.

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών ήταν:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

»Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ».

Αντονι Μπλίνκεν: «Kύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

»Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας Τζορτζ Τσούνη, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

»Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...