473
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής | INTIMENEWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για αύξηση πόρων στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 12:18
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για αύξηση πόρων στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 12:18

Την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και να υπάρξει ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μεσανατολικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του προσερχόμενος για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης.

«Η Σύνοδος Κορυφής καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη Διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις, ώστε ομόφωνο το ευρωπαϊκό συμβούλιο να στείλει να ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε αρχικά ο Πρωθυπουργός –σε μια δήλωση στη σκιά των επίμονων αρνήσεων του Βίκτορ Ορμπαν, πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, να συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

«Ταυτόχρονα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος».

Είναι δεδομένο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, πως όταν πάρθηκαν οι προηγούμενες αποφάσεις, προ τριετίας, δεν είχαμε υπόψη την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων. Είναι απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τόνισε και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε, «να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».

Η Ελλάδα, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:

«Τέλος θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα το οποίο εξάλλου αφορά την άμεση γειτονιά μας, αφορά τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι στην COP28. Είναι σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια να περιορίσουμε τις επιπτώσεις για την κλιματική κρίση. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και χαιρόμαστε που, έστω και την τελευταία στιγμή, η παγκόσμια κοινότητα πέτυχε μια συμφωνία για το μέλλον του πλανήτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...