306
Με σημαίες και κατά χιλιάδες το Σάββατο στους δρόμους οι οπαδοί της αντιπολίτευσης | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Στους δρόμους με μαζικές διαδηλώσεις η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 19:03
Με σημαίες και κατά χιλιάδες το Σάββατο στους δρόμους οι οπαδοί της αντιπολίτευσης
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Στους δρόμους με μαζικές διαδηλώσεις η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2019, 19:03

Με όπλο τις διαδηλώσεις που διοργάνωσε σήμερα Σάββατο σε όλη τη χώρα η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα προσπαθεί να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ζητώντας να εγκαταλείψει την εξουσία, κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένος να πράξει.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το πολιτειακό μπρα-ντε-φερ του Μαδούρο με τον μεταβατικό, αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊντό ο οποίος έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και λατινοαμερικανικών χωρών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως σημειώνει το BBC, ο Γκουαϊντό, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο, είχε καλέσει το πλήθος να διαδηλώσει μαζικά, σαν επίδειξη δύναμης απέναντι στον Μαδούρο.

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Καράκας και άλλες πόλεις είχαν γίνει και την Τετάρτη. Το πλήθος καλούσε τον στρατό να άρει την υποστήριξή του στον Μαδούρο, ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο στήριγμα του καθεστώτος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εν ενεργεία πτέραρχος, σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον Μαδούρο και δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊντό.

Ο Φρανσίσκο Γιάνες, που καλεί μάλιστα και άλλους στρατιωτικούς να αλλάξουν στρατόπεδο, αναφέρεται ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας. Eίναι ο πρώτος εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊντό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

Ηδη, πάντως, το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων κατηγορεί τον πτέραρχο για προδοσία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος διαβεβαίωσε, μιλώντας σε κινεζική εφημερίδα, πως θα τιμήσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ανάμεσα στο Πεκίνο και τη χώρα του και πως επιθυμεί να αρχίσει «μόλις είναι δυνατόν» τον διάλογο με την Κίνα.

Τα σχόλιά του φαίνεται πως έχουν στόχο να διαλύσουν τα ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων με το Πεκίνο. Η Κίνα είναι εξάλλου ο κύριος πιστωτής της Βενεζουέλας και υποστηρίζει, μαζί με τη Ρωσία, τον Μαδούρο.

Την Κυριακή λήγει η διορία που έδωσαν ευρωπαϊκές χώρες στον Μαδούρο να προκηρύξει άμεσα ελεύθερες εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση θα προσχωρήσουν και αυτές στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Γκουαϊντό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...