337
Ο Γιάννης Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Στουρνάρας: Στο 6% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 10:51
Ο Γιάννης Στουρνάρας στο συνέδριο του Economist
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Στουρνάρας: Στο 6% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 10:51

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% προβλέπει για εφέτος η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 στο 2,8%: αυτό ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.

Οπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, οι καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σε σύγκριση με αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό αλλά και τις εισροές από το RRF, καθώς και στο φαινόμενο της «καταπιεσμένης ζήτησης».

Η εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 6%, το 2022, υπερβαίνει τις προβλέψεις που είχε κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην 86η ΔΕΘ πριν από δύο εβδομάδες, όταν μιλούσε για αύξηση του ΑΕΠ πάνω από το 5%. Στο συνέδριο του Economist, πάλι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,3% το 2022, σημαντικά χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, παρόλο που η αύξηση του ΑΕΠ βελτιώνει σημαντικά την εικόνα του δημοσίου χρέους, καθώς μειώνεται το ποσοστό του.

Οπως εξήγησε, ο συνδυασμός αύξησης επιτοκίων και αύξησης των τιμών ενέργειας ενδεχομένως θα οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης το 2023 πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο παρά στο λεγόμενο σενάριο βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συγκριτικά θα παραμείνει σε καλύτερη θέση χάρη στις αυξημένες εισροές από το RRF (τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου NextGenerationEU), αλλά και στη μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση.

Παρά ταύτα στις συνθήκες αυτές, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός ο στόχος απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ιδιαίτερους κινδύνους προκαλεί στους ισολογισμούς των τραπεζών ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων και η επιδείνωση της ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (δάνεια). Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι τράπεζες ωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής σταδιακά και με ευελιξία, μέχρι τα επιτόκια να επανέλθουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο ή και υψηλότερο αυτού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...