609
H Baidaa S. ήταν η βασική πηγή του γερμανικού ρεπορτάζ. Αργότερα εμφανίστηκε ως... influencer, η οποία ζει στη Γερμανία |

Στο ΔΣ της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο δημοσιογράφος πίσω από τη «Μαρία του Εβρου»

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2023, 20:07
H Baidaa S. ήταν η βασική πηγή του γερμανικού ρεπορτάζ. Αργότερα εμφανίστηκε ως... influencer, η οποία ζει στη Γερμανία
|

Στο ΔΣ της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο δημοσιογράφος πίσω από τη «Μαρία του Εβρου»

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2023, 20:07

Στη θέση του βοηθού γενικού γραμματέα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) ορίστηκε ο Γιώργος Χρηστίδης, ένας από τους συντάκτες που πρωτοστάτησαν στα ρεπορτάζ για τη «νεκρή μικρή Μαρία του Εβρου», τον Αύγουστο του 2022. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΑΞΤ έλαβε χώρα στις 8 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρηστίδης, με την ιδιότητα του ανταποκριτή του Spiegel, υπήρξε βασική πηγή των «πληροφοριών» για τη γνωστή υπόθεση στη νησίδα του Εβρου που δυσφήμισε την Ελλάδα διεθνώς, πληροφοριών που δεν επαληθεύτηκαν. Πρόκειται για τον μόνο δημοσιογράφο που έχει πάρει συνεντεύξεις από τους πρόσφυγες μετά τη διάσωσή τους, και βάσει αυτών παρέθετε στοιχεία σχετικά με τον «θάνατο» της «μικρής Μαρίας» στον Εβρο, υπογράμμιζε στη σχετική παρουσίασή της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αφού προηγήθηκαν δεκάδες «ναι μεν αλλά» και προσπάθειες να «κρατηθεί» η υπόθεση, το όλο αφήγημα άρχισε να αποδομείται με τη βούλα του Spiegel, όταν το Μέσο αποφάσισε να «κατεβάσει» άρθρα του συντάκτη που αφορούσαν στην «υπόθεση των 38» μεταναστών στον Εβρο (διαβάστε εδώ)

Η σημείωση που διάβαζε κανείς στη θέση του άρθρου για την «παγίδα θανάτου» των ευρωπαϊκών συνόρων και δη του Εβρου, ανέφερε: «Σε αυτή την στήλη υπήρχε ένα άρθρο για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό συνοριακό ποταμό Εβρο, το καλοκαίρι του 2022. Στο μεταξύ, υπάρχουν αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των όσων συνέβησαν εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε προσωρινά αρκετά άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό από τον ιστότοπό μας. Επανεξετάζουμε το ρεπορτάζ μας και θα αποφασίσουμε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας εάν τα άρθρα θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και πιο ενημερωμένη μορφή, εάν είναι απαραίτητο».

Μετά την επανεξέταση δημοσιευμάτων και πηγών, το Spiegel αναγκάστηκε σε ολική αναδίπλωση για τη «νεκρή Μαρία», επισημαίνοντας τα εξής:

«Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν. Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό» (αναλυτικά εδώ).

Η υπόθεση απασχόλησε εκ νέου τον διεθνή Τύπο, αυτή τη φορά ως υπόθεση fake news.

Η «σκοτεινή» ιστορία του Εβρου -που για πολλούς αποτελεί τον ορισμό μίας απόπειρας αποσταθεροποίησης της Ελλάδας με τη χρήση πρακτόρων από την τουρκική πλευρά- απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και την ελβετική Neue Zürcher Zeitung, η οποία δεν δίστασε να φέρει προ των ευθυνών του το γνωστό γερμανικό περιοδικό και τον κ. Χρηστίδη, θέτοντας το ακόλουθο ερώτημα:

«Είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία (σ.σ.: το Spiegel) απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος από ό,τι αξιόπιστος;».

Κεντρικό πρόσωπο στην όλη ιστορία ήταν η Baidaa S., η οποία αποτέλεσε βασική «πηγή» των γερμανικών ρεπορτάζ. Το πώς ακριβώς ενεπλάκη στην υπόθεση η Baidaa S. παραμένει ασαφές, επισήμανε η εφημερίδα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «influencer», βρέθηκε ξαφνικά να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στη νησίδα του Εβρου.

Η συγκεκριμένη γυναίκα που δήλωνε ότι βρισκόταν με την ηλικιωμένη γιαγιά της στον Εβρο και παρακαλούσε για βοήθεια, εξαφανίστηκε όταν οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας. Σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ ταξίδεψε –άγνωστο με ποιον τρόπο αφού δήλωσε πρόσφυγας και άρα δεν θα έπρεπε να έχει χαρτιά– στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...