395
| ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Στην έκθεση για τον Μίκη Θεοδωράκη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 00:18
|ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Στην έκθεση για τον Μίκη Θεοδωράκη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 00:18

Στην έκθεση που διατρέχει την διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής, περιηγήθηκαν την Τρίτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη λίγο πριν τη συναυλία-αφιέρωμα στον κήπο του Μεγάρου με κορυφαία ορχηστρικά έργα του μουσικοσυνθέτη προς τιμήν του, με αφορμή τα γενέθλιά του.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Πιμπλής και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Κωστής Αιλιανός.

Αμέσως μετά παρακολούθησε στον Κήπο του Μεγάρου την εορταστική συναυλία του Μεγάρου Μουσικής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για τα 96 χρόνια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη.

Η μεσόφωνος Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου, συνοδευόμενοι από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα ερμήνευσαν λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη, όπως «Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, «Ραψωδία» για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων καθώς και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Δίσκοι, παρτιτούρες με χειρόγραφες σημειώσεις, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις, κοστούμια παραστάσεων, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενθύμια μιας πορείας που ξεκίνησε με τις πρώτες συνθέσεις για πιάνο ή βιολί το 1937 και φτάνει μέχρι σήμερα στην μουσική και τον πολιτισμό περιλαμβάνονται στην έκθεση: «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την οποία διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συνεργασία του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το κοινό, που μπορεί να επισκεφτεί την έκθεση έως τις 31 Ιουλίου και, μετά το καλοκαίρι, από 1η Σεπτεμβρίου έως τέλος Οκτωβρίου από τις 11 πμ έως τις 7 μμ, στην έκθεση θα συναντήσει και καθημερινά αντικείμενα του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως ο ίδιος έχει πει, εκτός από το χαρτί, τα εργαλεία του είναι τέσσερα: το μολύβι, η γόμα, η ξύστρα και ο χάρακας. Μια μεγάλη συλλογή από μετάλλια και πολυάριθμες βραβεύσεις από πολλά κράτη και φορείς για την ειρήνη, κρατικά έγγραφα της Ελλάδας για την δράση του, αλλά ακόμα και μια μπαγκέτα διεύθυνσης ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη εκτίθενται στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ στον χώρο ακούγεται η φωνή της Edith Piaf που τραγουδάει στα γαλλικά «Les Amants De Teruel».

Τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής της Μουσικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», η οποία συνολικά περιλαμβάνει περί τα 40 χιλιάδες γραπτά τεκμήρια και ακόμα 60 χιλιάδες μουσικά, καθώς ο ίδιος ο Μ. Θεοδωράκης ήταν εξαιρετικά επιμελής στην διατήρηση του αρχείου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News