837
Οι παίκτες της Τσέλσι πανηγυρίζουν μπροστά από το κοινό τους. Μία μοναδική αίσθηση | REUTERS/Peter Cziborra

Τα εμβόλια γεμίζουν, πάλι, τα γήπεδα

Sportscaster Sportscaster 19 Μαΐου 2021, 15:10
Οι παίκτες της Τσέλσι πανηγυρίζουν μπροστά από το κοινό τους. Μία μοναδική αίσθηση
|REUTERS/Peter Cziborra

Τα εμβόλια γεμίζουν, πάλι, τα γήπεδα

Sportscaster Sportscaster 19 Μαΐου 2021, 15:10

Η αρχή είχε γίνει, δειλά – δειλά, στις 18 του περασμένου Απριλίου. Η αγγλική κυβέρνηση είχε επιτρέψει την παρουσία 4.000 θεατών στον ημιτελικό Κυπέλλου, Λέστερ – Σαουθάμπτον. Μερικές μέρες μετά, στις 25 του μήνα, 8.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν τον τελικό του Λιγκ Καπ (Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ). Το Σάββατο, 15 Μαΐου, έγινε ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα προς την επιστροφή του ποδοσφαίρου στην κανονικότητα: πάλι στο «Γουέμπλεϊ», 21.000 άνθρωποι, οπαδοί της Λέστερ ή της Τσέλσι, παρακολούθησαν από κοντά τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό οι φωνές ήταν αρκετές για να «ζεστάνουν» έναν αγώνα.

Από χθες (Τρίτη 18/5) οι θεατές επέστρεψαν και στην Πρέμιερ Λιγκ. Εστω, στην προτελευταία της αγωνιστική. Με όριο το 25% της χωρητικότητας του γηπέδου και, σε κάθε περίπτωση, τα 10.000 άτομα. Τόσα, ακριβώς, απόλαυσαν το αριστουργηματικό γκολ του Εντισον Καβάνι στο «Ολντ Τράφορντ», αν και στο τέλος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να κρατήσει τη νίκη απέναντι στην, ήδη, υποβιβασμένη Φούλαμ (1-1). Το «Στάμφορντ Μπριτζ» πανηγύρισε το 2-1 της Τσέλσι επί της Λέστερ, που οδηγεί τους «Μπλε» στο προσεχές Τσάμπιονς Λιγκ. Και το «Amex», τον θρίαμβο της μικρούλας Μπράιτον, που υποχρέωσε τη βέβαιη πρωταθλήτρια Αγγλίας και υποψήφια πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι, στην πρώτη της ήττα (3-2) έπειτα από 12 διαδοχικές εκτός έδρας νίκες στο Νησί.

Φίλαθλοι στο γήπεδο της Τσέλσι

Με θεατές στις εξέδρες θα διεξαχθούν και οι σημερινοί αγώνες της 37ης αγωνιστικής στην Αγγλία. Η Μπέρνλι, μάλιστα, η οποία φιλοξενεί τη Λίβερπουλ, αποφάσισε να βάλει τους 5.500 υποστηρικτές της που δικαιούται να έχει στο γήπεδο, εντελώς δωρεάν.

Και στα τέσσερα χθεσινά ματς, οι περισσότεροι από τους θεατές δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες, ή τις είχαν κατεβάσει στο σαγόνι τους, ώστε να μπορούν να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα. Παράξενο, για μια χώρα που φημίζεται για την τήρηση των νόμων. Αλλά δεν πειράζει. Πλέον, η «επιχείρηση γεμάτα γήπεδα» στηρίζεται στην ανοσία.

Οι Ιταλοί θα κάνουν το πρώτο βήμα απόψε, στον τελικό Κυπέλλου (Αταλάντα – Γιουβέντους) που θα διεξαχθεί στο «Στάδιο Μαπέι» των 24.000 θέσεων, στο οποίο οι 4.500 θεατές θα πρέπει να φέρουν, μαζί με το εισιτήριό τους, πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση ίασης από την Covid-19, ή αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών. Με τον ίδιο τρόπο θα μπαίνουν στα γήπεδα και οι Γάλλοι. Η αρχή θα γίνει σήμερα, στον τελικό του δικού τους Κυπέλλου (Μονακό – Παρί Σεν Ζερμέν), με τη διαφορά οτι στις εξέδρες θα υπάρχει… δείγμα φιλάθλων: μόλις 2.000 στο αχανές «Σταντ ντε Φρανς» με τα 80.000 καθίσματα.

Οι φίλαθλοι επέστρεψαν

Στην Ισπανία τα γήπεδα είναι κλειστά ή ανοιχτά (για πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας), αναλόγως με το ποσοστό κρουσμάτων που εμφανίζει κάθε περιοχή της χώρας. Ενώ στη Γερμανία, το τέλος της σεζόν τα βρίσκει ερμητικά κλειστά στα περισσότερα από τα ομόσπονδα κρατίδια, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά. Περίεργο, γιατί η Μπουντεσλίγκα ήταν η πρώτη που έπαιξε μπάλα εν μέσω πανδημίας, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, και είχε ανοίξει τις πόρτες της στον κόσμο, έστω και λίγο, στις αρχές της σεζόν 2020-2021. Ακόμη και ο τελικός Κυπέλλου (Λειψία – Ντόρτμουντ 1-4), στις 13 του μήνα στο Βερολίνο, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Το πρώτο γήπεδο που θα υποδεχτεί το κοινό στη Γερμανία, θα είναι το «Αλιάνζ Αρίνα» στο Μόναχο, αλλά για αγώνες του Euro (11 Ιουνίου – 11 Ιουλίου). Θα φιλοξενήσει 14.500 θεατές – το 20% της χωρητικότητάς του. Αντίστοιχες ποσοστώσεις έχουν προβλεφθεί και για τα άλλα δέκα γήπεδα που θα μοιραστούν τη διοργάνωση. Μόνο το «Πούσκας Αρίνα» στη Βουδαπέστη θα γεμίσει στο 100% (67.215 θεατές), με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αλλά υπάρχουν και… αστερίσκοι. Για παράδειγμα, το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) απαιτεί αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών, και θα υποδεχτεί φιλάθλους μόνο από τις χώρες των ομάδων που συμμετέχουν. Το Αμστερνταμ, καραντίνα 10 ημερών για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Θεατές θα υπάρχουν και στους τελικούς του Γιουρόπα και του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 26/5 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αναμετρηθεί με τη Βιγιαρεάλ, στο Γκντανσκ, μπροστά σε ένα κοινό 9.500 ανθρώπων. Και στις 29/5, στο Πόρτο, η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι θα έχουν στο πλάι τους από 6.000 οπαδούς τους. Με πιο τυχερούς αυτούς της Σίτι, αφού, όπως ανακοίνωσε χθες ο σύλλογος, ο ιδιοκτήτης του, Σεΐχης Μανσούρ, υποσχέθηκε να τους πληρώσει όλα τα έξοδα του ταξιδιού τους.

Οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος διαφέρουν: από χώρα σε χώρα, από διοργάνωση σε διοργάνωση, ή και από event σε event στην ίδια χώρα. Στην Ισπανία και την Ιταλία τα γήπεδα μπάσκετ θα ανοίξουν (σε ποσοστό χωρητικότητας 25% και 15%, αντιστοίχως), αλλά το Φάιναλ-4 της Ευρωλίγκας στην Κολωνία (28-30 Μαΐου) θα γίνει χωρίς κόσμο. Στη Γαλλία, το Ρολάν Γκαρός (24 Μαΐου – 13 Ιουνίου) θα έχει θεατές, αλλά ο φημισμένος Ποδηλατικός Γύρος, τον Ιούλιο, όχι…

Αλλά το πραγματικά αδιανόητο θα συμβεί στο Τόκιο. Θα απαγορεύονται οι επισκέπτες από το εξωτερικό, ακόμη και από χώρες που έχουν, ήδη, εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους, και τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τους παρακολουθήσουν από κοντά μόνον Ιάπωνες, όπου μόλις το 4% των κατοίκων έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...